mamery Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Witam,mam problem tego typu:Sąsiadka poprosiła mnie o instalke xpsp1 na jej kompie ,okazało sie,ze xpsp1 nie widzi dysku,wiem ze trzeba zgrać stery na dyskietke i podczas instalacji zapodac z dyskietki,ale nic z tego. Zrobiłem tak włożyłem drugi jakiś stary dysk ustawiłem go jako master i zainstalowałem na nim xpsp1 ,i udało się,ale bios i system nie widzi tego nowego co robić :?: System jest na dysku 4 Gb, a nowy to:seagate SATA 7200.7 80Gb,prosze o pomoc :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Zapodajesz CD od Wina, tam formatujesz odpowiednia partycje, nagrywasz windowsa i juz. Jakie sterowniki ? Jesli nie zadziala to sprawdz czy wszystko jest poprawnie ustawione i podlaczone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamery Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Witam chyba sie nie rozumiemy Podczas instalacji systemu „Windows XP” dysk(i) podłączone do kontrolera „RAID” przestały działać. To typowy objaw niewłaściwej (innej) interpretacji kontrolera przez WindowsXP, który kontroler „RAID” interpretuje jako urządzenie SCSI. Aby rozwiązać ten problem musimy bacznie śledzić pierwsze minuty instalacji systemu WindowsXP, w których system zakomunikuje nam polecenie użycia klawisza „F6” w przypadku, gdy w naszym komputerze jest kontroler typu SCSI. Po zastosowaniu się do tego polecenia i po włożeniu dyskietki ze sterownikami kontrolera RAID (dyskietka jest dołączana do kontrolera) dalsza instalacja jak i uruchomienie systemu powinno zakończyć się bez problemu. Niestety u mnie były problemy,dlatego zainstalowałem na innym dysku. Ale teraz interesuje mnie jak zrobić,zeby ten drugi dysk sata raid był widoczny przez bios i system :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahor Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 1) wkladasz XP do napedu i w BIOSIE dajesz na boot z CD 2) wciskasz F6 na poczatku instalacji XP i instalujesz SATA (tam pojawi sie taka opcja RAID SATA czy jakos tam) 3) normalnie instalujesz XP... dalej jest po staremu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamery Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Tak wiem o co chodzi,ale włozułem drugi stary dysk ATA66 i zainstalowałem XP ,teraz jak zrobic ,zeby bios i system wykrył ten pierwszy dysk SATA RAID ,jak podłączyć :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahor Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 hieh... no niech pomysle, bo mi SATA nawet 98 wykryl bez problemu (system byl na dysku ATA) A probowales dac na dodaj nowe urzadzenia w panelu sterowania i dac zrodlo sterownikow na dyskietke?? Powinno zadzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...