Skocz do zawartości
Krootki

Mała sieć, neostrada, drukarka sieciowa - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przedstawię problem.

W firmie istnieje mała standardowa sieć - serwer 192.168.1.1 i parę kompów oczywiście 192.168.1.X. Wszystko jest ok.

Jeden z komputerów (KADRY) udostępnia w sieci drukarkę.

Jeden z komputerów (KROOTKI) ma od niedawna podłączoną Neostradę (nikomu nie udostępnia - tylko ten jeden komputer jej używa). I jeszcze jedno - wszystkie kompy działaja na WIN 98, serwer na WIN NT Server 4.0.

No i w czym problem. Gdy jestem zalogowany do Neostrady na komputerze KROOTKI, po wydrukowaniu 1 czasami 20, czasami kilku stron tracę dostęp do drukarki. Wyskakuje komunikat, że połączenie z drukarką sieciową zostało utracone i drukarka przechodzi w tryb offline. Inne komputery nadal mogą drukować na tej udostępnionej drukarce oprócz mojego komputera. Co więcej - gdy próbuję w otoczeniu sieciowym dostać do komputera KADRY następuje totalny zwis komputera KROOTKI.

Nic takiego nie dzieje się, gdy nie jestem podłączony do Neostrady.

Proszę pomóżcie, bo wk...ia mnie to dokumentnie. Muszę być podłączony do netu i muszę równocześnie drukować a nie jest to niestety na dłuższą metę możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zaczoł od pytania czy masz sciągnięte wszystkie poprawki ?? Jak nie to zacznij od tego. Poza tym też ^^ myślę ze połączenia w sieci mósisz skonfigurować Neo ma dynamiczne IP co niejest najlepszym rozmiązaniem i masz konflikty. Tak pozatym proponuje zmiana sys na coś nowszego Win98 ma jusz 6 lat !!! Coras cześciej będzą wychodzić takie kwiatki :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi