Skocz do zawartości
matroks

VMware Workstation + net.... = marzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. VM pod XP. Na VM zainstalowany freeBSD. Mam problem z udostępnieniem sieci dla maszyny. Uruchomiłem już sieć lokalną, ale nie mogę wyjść poza nią. Coś działa, bo XP czasem mi zgłasza komunikat, że ktoś używa mojego numeru ip. Jednakże nie umiem poprawnie skonfigurować by normalnie działał internet.

Temat był na forum poruszany już dawno temu, jednakże bezowocnie. Może ktoś zna jakiś ciekawy link albo ma doświadczenie w tej kwestii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konfilkt ip tworzy sie pewnie dla tego ze ustawilem karcie na freebsd bezposredni dostep do twojej sieciowki.. albo tak jak mowi komunikat w jednej sieci dwoch takich samych ip nie zrobisz :]

generalnie w vmware aby necik smigal robisz tak

kompa z winda robisz jako nat'a nadajesz mu jakies ip na virtualnej sieciowce stworzonej przez vmware (jesli masz necik z lana to obydwie sieci powinny byc na roznych maskach), w freebsd ustawiasz ip sieciowce jako brame wskazujesz nat'a i smiga...

uff ale namieszalem :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ w Twoim opisie wystąpiło dość duże skondensowanie informacji na małej przestrzeni słownej, pozwolę sobie rozrzedzić to i wsadzić jeszcze kilka pytań.

"kompa z winda robisz jako nat'a nadajesz mu jakies ip na virtualnej sieciowce stworzonej przez vmware" ---> w moim przypadku tą witrualną sieciówką jest VMware Adapter 8. Ma ona ustawione IP 192.168.111.1 i maskę 255.255.255.0. Tak było, niczego nie zmieniałem.

"jesli masz necik z lana to obydwie sieci powinny byc na roznych maskach" --->mam net z lana. czyli jedną maskę już mamy, to wymienione 255.255.255.0. Czy drugą maską jest ta we właściwościach połączenia z siecią lan w windowsie? Zgadzałoby się bo tam mam 255.255.254.0 - czyli inna. Czy o to chodzi?

"w freebsd ustawiasz ip sieciowce jako brame wskazujesz nat'a i smiga... " --->ip istawiam w BSD byle jakie? jako bramę mam wpisać nat'a, czyli co dokładnie? 192.168.111.1?

Pytania : czy mam coś zmieniać w "virtual network settings"?

Jak mam ustawić "network adapter"? "NAT:used to share host's ip" czy "Custom i wybrać VMnet8 "?

Sieć konfiguruję za pomocą sysinstall i tam się dogrzebuję "network configuration". Nie wiem jak tam te numery wpisywać.

Jest : host/domain/ ipv4 gateway / name serwer a pod spodem są ustawienia "configuration for interface lnc0 : ipv4 adress/netmask"

Lama jestem, nie ukrywam. Dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z maskami dobrze kombinujesz.. tu sie zgadza. Na free bsd nadajesz maske nalezaca do wirtualnej sieci oraz ip (np. 192.168.111.2) a jako brame dajesz 192.168.111.1. W VMware ustawiasz "NAT:used to share host's ip". A co do konfiguracji BSD to ci nic nie powiem :P bo sie normalnie na BSD nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za pomoc, pokombinowałem i kąsął

by podnieść wartość merytoryczną tego posta opiszę jak to zrobiłem i tym samym odpowiem jak spełniłem swoje marzenie

-pod windowsem wirtualna karta sieciowa VMnet8 ma nadany jakiś ip np. 192.168.254.1 oraz podaną maskę 255.255.255.0

-w VMware "edit-->virtual network settings-->nat" odczytujemy "gateway ip adress", VMware nada w naszym przypadku 192.168.254.2

- w ustawieniach systemu operacyjnego w virtualnej maszynie wpisać : gateway i dns : 192.168.254.2

ip adres : 192.168.xxx.xxx

netmask : 255.255.255.0

u siebie robić analogicznie do tego co tu napisałem (czyli wpisywac odpowiednio swoje numery ip), zadziała

powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi