Skocz do zawartości
Hadrysek

Magiczna bariera - co może przeszkadzać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

męczę od wczoraj mojego proca i nie wiem już co jest grane. Jak bym nie kombinował mnożnikami i fsb to max stabilna granica wynosi około 2100 mhz. Procek udało się zbartonować ołówkiem bez żadnych ceregieli. Przechodzi wszystkie testy :)

Ale co bym nie robił to idzie max ~2100 przy napięciu do 1,65 8O Potem jak by nożem uciał każdy kolejny mhz okupiony jest napięciem ponad 1,8V żeby w ogóle windows się chciał ładować a i tak jest niestabilnie :(

Co ciekawsze komp POSTuje na 200x11 przy 1,75 bodaj czy nawet niżej ale wiesza się na windzie nawet i przy 1,85... Co go może hamować? Kiedyś poszedł na 2150 i zdążyłem go pcMarknąć ale to wszystko :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz nie złe timingo moze pamieci coś nietreges :P

Za pamięciami to jest ciekawa historia bo przy 200 nie chodzą inaczej jak na timingach fabrycznych 2-3-2-6 (już nie pamiętam na bank ale na optymalnych komp nie wstaje) natomiast każde inne fsb chodzi na bardzo ostrych timingach <200mhz 2-2-2-5 a >200mhz 2-2-2-11 nawet przy 217 fsb na standardowym napięciu 8)

Partia proca wydaje się baaaaardzo przyjemna - tak wskazują wszelkie znaki na niebie i ziemi :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

męczę od wczoraj mojego proca i nie wiem już co jest grane. Jak bym nie kombinował mnożnikami i fsb to max stabilna granica wynosi około 2100 mhz. Procek udało się zbartonować ołówkiem bez żadnych ceregieli. Przechodzi wszystkie testy :)

Ale co bym nie robił to idzie max ~2100 przy napięciu do 1,65  8O Potem jak by nożem uciał każdy kolejny mhz okupiony jest napięciem ponad 1,8V żeby w ogóle windows się chciał ładować a i tak jest niestabilnie :( 

Co ciekawsze komp POSTuje na 200x11 przy 1,75 bodaj czy nawet niżej ale wiesza się na windzie nawet i przy 1,85... Co go może hamować? Kiedyś poszedł na 2150 i zdążyłem go pcMarknąć ale to wszystko :(

Mój:

AXDC2200DUV3C 9549573250542

AQXEA 0334SPMW 1999 AMD

nie chce pójść na więcej niż 2331MHz (14x166). A do tej prędkości idzie na 1.60V !!! Potem nawet podnoszenie napięcia do 1.80V nie pomaga i nie jest stabilny, mimo że się nie przegrzewa.

Nie wiem też dlaczego, taka nagła bariera: najpier bez wysiłku, jak pierdnięcie :D , a potem nagle finito, ani w ząb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi