Skocz do zawartości
homac

Wymiana procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam płytę ECS K7VZA rev.3.0 a na niej procesor DURON 750MHz (na płycie FSB ustawione na 100). Chciałbym zmienić procesor na DURON 1000MHz. Czy powinienem zmienić FSB, czy może jakieś ustawienia w BIOSIE, czy wszystko powinno się odbyć automatycznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez miałem taką płyte i procka ale pozbyłem sie tego nie dawno poniewaz ta płyta nie ma zadnych opcji oc tylko kilka mhz fsb mozna zmienic ale juz przy takiej zmianie windows sie nie odpala a co do procka to myśle że nie warto ci kupować durona 1000 to kup lepiej 1400 albo 1600 i wtedy ustawisz sobie szyne na 133 i bedzie to wydajniejesze. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze jedno pytanie: co daje restart biosu i kiedy trzeba go robić?

Robi się go po to, aby przywrócić jego fabryczne (bezpieczne) ustawienia. Np. jeżeli ręcznie ustawisz jakąś wartość (np. FSB) na tak wysoką, że komputer po rastarcie wogóle się nie uruchomi, to po resecie BIOSu wróci ona do ustawień automatycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam płytę ECS K7VZA rev.3.0 a na niej procesor DURON 750MHz (na płycie FSB ustawione na 100). Chciałbym zmienić procesor na DURON 1000MHz. Czy powinienem zmienić FSB, czy może jakieś ustawienia w BIOSIE, czy wszystko powinno się odbyć automatycznie?

To lepiej dozbierac z 30zł i kup sobie jakiegos Athlona 1Ghz bedzie o niebo wydajniejszy od tego Durona.. Wkoncu 64kb cache a 256kb daje spora roznice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi