Skocz do zawartości
Krootki

Podkręcanie Motoroli V300@V600 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadacze Motki V300 zapewne wiedzą, że ten telefon ma kilka irytujących wad. Do głównych należą: brak potwierdzeń dostarczenia smsa, a także niewykorzystywanie całej pamięci (5MB) na smsy, w związku z czym telefon mieści dwadzieścia parę smsów 8O.

Jeśli ktoś chce to naprawić to polecam dwie stronki:

http://www.v300.co.uk/ - tutaj mamy nowe firmware

http://www.motclub.com/down/fw/Triplets/TR...037_reflash.rar - to plik z pakietem językowym, gdzie mamy język polski.

Oba pliki wgrywamy do telefonu przez kabelek programem PST, modułem Flash & Test Commands. Trwa to parę minut, ale naprawdę działa.

Po udanym flashu, telefon wykrywany jest jako Motorola V600 :D (na komputerze) i mam parę nowych rzeczy:

- raporty doręczenia smsów

- smsy korzystają z pamięci przeznaczonej dla zdjęć itd.

- możliwość odtwarzania video w formacie mp4 8O (na stronce z firmware jest parę filmików do ściągnięcia)

- uaktywniony bluetooth 8O (ale telefon chyba nie ma go fizycznie - muszę sprawdzić)

- pewnie jeszcze coś ale nie znalazłem ;)

Uwaga: Należy zrobić sobie backup książki telefonicznej, zdjęć, melodyjek itd. Wszystko, łącznie z aplikacjami Java zostaje wykasowane podczas flashowania (zostają tylko smsy 8O)

Pozdrawiam i życzę miłego flashowania.

Wawelski, Tomasir - dzięki za mobilizację do poradzenia sobie z problemem :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, nie mam pojęcia. Ja używam Mobile Phone Tools i wszystko działa spoko. Na początku miałem problemy z zainstalowaniem sterowników. Może coś źle zainstalował ???

Bo jeśli zainstalował dobrze to wyciąganie zdjęć poprzez MPT jest bajeczenie proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam v300 :)

czytalem na innym forum ze po wgraniu softu z v600 sa problemy z aparatem przy wychodzeniu z niego czerwonym guzikiem ;)

zalatwie kabelek to wgram i zobacze :P

narazie najbardziej mnie denerwuje to, ze info o sieci zapala maly wyswietlacz... musialem to wylaczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, nie mam pojęcia. Ja używam Mobile Phone Tools i wszystko działa spoko. Na początku miałem problemy z zainstalowaniem sterowników. Może coś źle zainstalował ???

Bo jeśli zainstalował dobrze to wyciąganie zdjęć poprzez MPT jest bajeczenie proste.

No wlasnie, sam mowisz ze miales problemy z zaintalowaniem sterow.

Moze jemu tez sie nie odaje ?

Jakiego typu to problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No problem był taki, że kupiłem płytkę z programami z allegro i próbowałem instalować według instrukcji zawartych na płycie. Niestety nie udało się nic zrobić (większość oprogramowanie jest do Motoroli T722i czy jakoś tak). Napisałem do sprzedawcy i powiedział, że to trzeba troszkę inaczej zrobić. No i zrobiłem inaczej ;) I od razu wszystko działało.

Jeżeli Mobile Phone Tools łączy się z telefonem i nie ma problemów to wtedy zgrywanie zdjęć musi działać.

Czy zainstalował mu się Modem Motorola V300 ??

Aha, jeszcze jedno odnośnie "podkręcania" ;) Jak pisałem uaktywnia się opcja "Bluetooth" ale zgodnie z logiką nic ona nie daje ;) Poza tym wszystko działa ok.

Na stronie http://www.motclub.com/html/img.htm możecie sobie pościągać gierki do V300/500/600. To na razie jedyna strona, gdzie znalazłem gierki do tych telefonów. Wszędzie są do T722i i niestety wyświetlają się na niepełnym ekranie, często nie mają dźwięku, a czasami w ogóle nie działają :?

Gierki z tej strony są świetne. Splinter Cell to po prostu 8O 8O

I jeszcze jedno. Czy ktoś wie jak stworzyć plik JAD. Mam tylko JAR, gdzies kiedyś na necie widziałem jak sobie z tym poradzić, ale nie mogę tego znaleźć i nie mogę wgrać Prince of Persia :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE dla "podkręcaczy" :

Po wymianie oprogramowania jedna rzecz się wali. Nie można wysłać smsa składającego się z więcej niż 320 znaków :( To znaczy wysyła "potrójnego" ale ostatnia wiadomość nie dochodzi. To trochę wkurzająca wada, no ale coś za coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki: czyli ostatecznie co zyskales, co straciles ? :)

tylko filmy i smsy ?

Zysk:

- możliwość "posiadania"w telefonie praktycznie nieograniczonej liczny smsów

- raporty doręczenia smsów

- możliwość odtwarzania filmów (ale to tylko zbyteczny bajer)

Straty:

- brak możliwości wysyłania smsów dłuższych niż 320 znaków

Może coś tam jeszcze, ale nie zdążyłem dobrze poznać V300 a już miałem "V600" :D :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modem ?

To znaczy w telefonie czy ma zainstalowany czy w kompie modem z V300 wraz ze sterownikami ?

biega o to ze musi wykryc telefon w kompie jako modem, jak go nie wykryje to nic nie da sie zrobic

To tak, telefon wykrywa jako modem. System go widzi i komunikuje sie z nim ale nie da sie skopiowac plikow.

To cos na zasadzie drukarki, ktora jest wykrywana, wszystko ustawione ale jak dajesz drukuj to echo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem tylko poslancem. W sumie wezme od niego ten telefon chyba i zaczne sam to ustawiac.

A co to jest ten Mobile Phone Tools ? To program na CD dolaczony z telefonem ?

No ja ten program dostałem razem z kablem, jak kupowałem na allegro. Ale pełno go w necie. Na pewno znajdziesz i ściągniesz.

Jak już będziesz miał go to może daj PW to wyślę Ci drivery czy coś. W sumie już nie pamiętam jak to zainstalowałem ;) ale coś może wykombinujemy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz sie zglosilem z pomoca do Krootkiego ale on bedzie mial dopiero ten stuff za jakis czas.

Moze ma ktos Mobile phone tools oraz drivery do tego telefonu ?

Z gory thx.

P.S. Krootki, ja oczywiscie czekam na ten stuff od Ciebie ale jestem dzisiaj w pacy do 13:00 wiec sie spiesze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na win98 (bo taki mam w pracy) gdy podlaczylem pod USB to system zareagowal. Znaleziono nowe urzadzenie, cos tam poszperal po HDD ale zaden nowy modem sie nie pokazal.

Czy faktycznie mozna to bez sterownikow zainstalowac na win98 ?

I phranzee podeslij mi tego MPT - chudy_krs@poczta.fm lub GG 1740663) bede dozgonnie wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres: wiesz, jakby to powiedziec..... porzadki swiateczne wsysnely mi gdzies plyte z softem ;) jak sie do niej dokopie to wrzuce. instalowalem na xp, wykryl z 10 urzadzen :D

ps. znalazlem:

http://www.motclub.com/html/programs.htm#mpt

1º) Instala el MPT 1.23c.

2º) Actualízalo con el MPT 2.16 (elige el idioma que desees).

3º) Utiliza el módulo LiveUpdate (Configuración > LiveUpdate) y se descargará la actualización.

i wszystko jasne :] drajwerow poszukaj we wlasnym zakresie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi