dangerox Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Mam monochromatyczny monitor na swoim serwerze i kiedy odpalam midnight commandera to prawie nic nie widze oprócz białych jasnych literek (nazw katalogu). Jeżeli jakiś napis jest zrobiony ciemniejszym kolorem to go po prostu nie widzę. Podajśnianie jest niewygodne bo wtedy widać te ciemniejsze napisy ale białe literki wypalają oczy :D. Bardzo mi pomogło ustawienie z poziomu konsoli parametru TERM=vt100. Gdy uruchomiłem midnight commandera to od razu wszystko było dobrze widoczne, ale pojawił się problem. Klawisze funkcyje w commanderze przestały działać. Kursorami można sięporuszać ile siechce i mozna pisać z klawiatury ale kiedy się naciska klawisz funkcyjny to zamiast np. po naciśnięciu F10 kończyć program to na dole po prostu pisze mi się kilka znaków. Tak jak by pod klawiszem funkcyjnym zbindowany był ciąg znaków ASCII. Mój system to Slackware 9.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokoloshe Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 sprobuj mc -b wlaczy mc w trybie czarno-bialym nie bedziesz musial zmieniac trybu terminala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 16 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2004 faktycznie pomogło. mc -b działa bardzo dobrze. Dzięki! Inne kolorowe programy też mają takie opcje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...