Skocz do zawartości
makakus

Problem ze startem kompa....

Rekomendowane odpowiedzi

Na prośbę kolegi:

Komp jak sie wlaczy to dziala 100% sprawnie, kilka h 3dMark chodzi, gierki, filmy - po prostu wszystko dziala jak trzeba tyle ze komp wlacza sie srenio co 2 raz i robi to zupelnie losowo. Potrafi wlaczyc sie 4 razy z rzedu, ale potrafi i 5 razy pod rzad sie nie wlaczyc. Nie ma znaczenia czy zostal zresetowany po dlugiej pracy, czy zostal zresetowany tuz po starcie, czy zostal wystartowany po dlugim odpoczynku. PC speaker przy prawidlowym starcie daje odpowiedni odglos, w momencie gdy nie chce sie uruchomic brak jakiegokolwiek dzwieku. Monitor pozostaje czarny, kreca sie wiatraczki zasilane z plyty.

+Zasilacz Antec 450W

+Bylo testowane na chiftecu 360W i to samo się dzieje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze podstawowe - docisnac karty w slotach szczegolnie grafike - mialem podobny objaw jak grafa nie kontaktowala.

po drugie sprawdzic czy kondensatory na mobo sprawne czy nie maja brzuchow.

po trzecie pamiec - przeczyscic styki - tyle ze tu akurt powinien sie pojawiac rownomierny przerywany pisk :/

po czwarte sprobowac pamiec przelozyc do innego banku - mialem tak na zakichanym gigabyte za kazdym razem startowal tylko z pamiecia w ostatnim banku i jak mu dalem ladowanie z drugiego biosa :/

Jezeli to nie pomoze mozna reklamowac mobo z tego co wiem gwarancja uznaje takie wady :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może sie myle ale może to dotyczyć sprawy sprzed 1.5 roku

ja i inni koledzy mielismy podobne problemy ze sprzętem na platformie z chipsetem via133/133a

Ja konkretnie-

Duron 1200 na KT7 a póżniej na KT7A i jakims asusie z podobnym chipsetem

identyczne objawy jak opisujesz :lol:

niestety nikt nie znalazł na to lekarstwa a ja zamiast nowego wtedy D1200

wsadziłem Athlona 1 GHz i pracuje sobie do dzis na drugim kompie

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi