Skocz do zawartości
P!otrek 1983

Ciekawy artykuł z Onetu. Listwy zasilające.

Rekomendowane odpowiedzi

Piorunem w internautę

Burzowa pogoda sporo kosztuje brytyjskich internatów - podaje serwis BBC News, powołując się na PC World.

Zwarcia spowodowania piorunami niszczą modemy i twarde dyski - podaje BBC.

Serwisy komputerowe podają, że w ostatnich tygodniach zanotowały 10-krotny wzrost uszkodzeń modemów.

Jednocześnie nastąpił gwałtowny wzrost zakupów urządzeń zwanych ACAR (listwa zasilająca z filtrem przeciwprzepięciowym), które zapobiegają uszkodzeniom i zniszczeniom urządzeń elektronicznych.

Najprostszą metodą, jest jednak według fachowców, wyłączenie sprzętu podczas burz.

W związku z nienajlepszą pogodą panującą w ostatnim czasie na Wyspach, wielu Brytyjczyków

A Wy używacie listew przeciw zakłuceniowych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zyciu nie wylaczalem sprzetu podczas burzy i nie bede tak nigdy robil. a listwa stabilizujaca to absolutna podstawa, moze nie uchroni sprzetu jak walnie piorun w stacje trafo z ktorej dostajemy pradzik ale ladnie filtruje prad z sieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pod biurkiem to walają sie ze 4 listwy. Niestety wszystkie są chyba nawet starsze ode mnie, i raczej nie uchronią mi komputera...

Za to mam ciekawą anegdotkę, kiedyś siostra chciała pożyczyć moją kartę sieciową, ale nie chciałem dać, no to zabrała, jak mnie w domu nie było. Dwa dni później, w jej budynek <span style="color:red;">[ciach!]</span>lnął piorun i spalił w kompie kartę sieciową... odkupiła co prawda, ale strasznie badziewną, ja miałem karte za 50 a dostałem za 10zł, i w dodatku sie zepsuła po paru miesiącach... wniosek? Jeżeli siostra chce pożyczyć sieciówke, to schowaj komputer w bezpiecznym miejscu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to mam ciekawą anegdotkę, kiedyś siostra chciała pożyczyć moją kartę sieciową, ale nie chciałem dać, no to zabrała, jak mnie w domu nie było. Dwa dni później, w jej budynek <span style="color:red;">[ciach!]</span>lnął piorun i spalił w kompie kartę sieciową... odkupiła co prawda, ale strasznie badziewną, ja miałem karte za 50 a dostałem za 10zł, i w dodatku sie zepsuła po paru miesiącach... wniosek? Jeżeli siostra chce pożyczyć sieciówke, to schowaj komputer w bezpiecznym miejscu...

hahahaha ekstra akcja, dlatego ja mam bude zamykana na kluczyk w bocznej sciance :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jam mam 3 akary pod biorkiem :)) jeden wpiety w drugiego :)))

jak czasem noga pstrykne tego glownego to spod biorka slychac piekny dzwiek jak wszystkie zasilacze sie wylaczaja :)) i nastaje cisza :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy:

Tak listwa to raczej na pioruny nie pomaga ale na jakis mniejszy nagly skok napiecia + filtr to owszem.

Makonar:

Przeczucie, bardzo czesta rzecz jesli potrenujesz :) ja z czyms takim o czym piszesz spotykam sie codziennie, ale juz przestalo mnie to zaskakiwac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam listwy tylko poto żeby jak coś łapała wahania napiecia ci którzy myslą że listwa ich uchroni przed piorunem to jakiej lamki. A co do kolegi Holmana to piorun nie musi ci strzelic prosto w monitor zeby ci uszkodzić kompa jest cos takiego jak wyładawania elektromagnetyczne które nawet kiedy piorun strzela daleko od ciebie może ci uszkodzić urządzenia elektryczne wiem bo mi takie wyladowanie zniszczylo instalacje w garażu(automatyczna brama i takie tam) więc o jakiegoś roku jak widze że jakaś większa burza sie zbliża to wyłączam prąd w domu na wszelki wypadek człowiek posiedzi chwile bez prądu a zaoszczędzi pieniadze i czas !!! :D :D nie to żebym sie wymądrzał :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uzywam bo jak pirorun walnie to tak listwa  nic nie da

Jakbym mieszkal w wolnostajacym domku z napowietrznymi kablami zasilania i telefonicznymi (o antenach nie wspomne:) to obowiazkowo zalozylbym wszystkie mozliwe zabezpieczenia+odlaczanie kabli w czasie burzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do kolegi Holmana to piorun nie musi ci strzelic prosto w monitor zeby ci uszkodzić kompa jest cos takiego jak wyładawania elektromagnetyczne które nawet kiedy piorun strzela daleko od ciebie może ci uszkodzić urządzenia elektryczne

chwileczke wujaszku a czy ja gdzies napisalem ze piorun musi ci walnac prosto w monitor, czytaj dokladnie to co sie pisze, nie taki byl sens mojej wypowiedzi o stacji trafo, jak dla mnie to w czasie burzy w nocy to mzesz i po ciemku siedziec, grrr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uzywam bo jak pirorun walnie to tak listwa  nic nie da

Jakbym mieszkal w wolnostajacym domku z napowietrznymi kablami zasilania i telefonicznymi (o antenach nie wspomne:) to obowiazkowo zalozylbym wszystkie mozliwe zabezpieczenia+odlaczanie kabli w czasie burzy.

Mieszkam w domku jedno rodzinnym a kable tel sa bod ziemia, a zabezpieczenie mam przy liczniku wiec wiecej nie potrzeba, a co do nie wlaczania kompa podczas burzy to i tak to nic nie da jak walnie w instalacje elektryczna to i tak wiekszosc urzadzen elektrycznych pojdzie sie walic, no chyba ze wylaczysz tak jak napisales, ale jak cie akurat w chacie nie bedzie i bedzie burza to co zawsze jak wychodzisz odlaczasz kompa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie tylko chodzi oto żeby ci uswiadomić że pewnej burzy grając sobie (czy cos tam innego) dłużej sobie juz nie pograsz jak ci rozwali sprzeta.

Nie chcę tutaj Cię urażać czy coś takiego ale z piorunami trzeba obchodzic sie ostroznie i unikać kontaktów z nimi :roll: :roll: :roll:

(oj cos dziś mi sie literki plączą na klawiaturze) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie tylko chodzi oto żeby ci uswiadomić że pewnej burzy grając sobie (czy cos tam innego) dłużej sobie juz nie pograsz jak ci rozwali sprzeta.

Nie chcę tutaj Cię urażać czy coś takiego ale z piorunami trzeba obchodzic sie ostroznie i unikać kontaktów z nimi  :roll:  :roll:  :roll: 

(oj cos dziś mi sie literki plączą na klawiaturze) :wink:

zdaje sobie z tego sprawe i nie stoje pod drzewem w czasie burzy, ale kompa w czasie burzy nie bede wylaczal i tyle, dodaje to do puli zagrozen cywilizacyjnych, jak sie nie zginie od trafienia pioruna w myszke to sie zginie w wypadku samolotowym jak samolot spadnie na twoj dom, prawdopodobienstwo jest podobne, pozdrawiam

aha jesli uwazasz ze listwa stabilizujaca to wedlug mnie srodek na pioruny to jestesw bledzie, listwe trzeba miec chocby dlatego ze mamy kiepska jakosc sieci energetycznej w polsce i podawany prad trzeba filtrowac, na gwaltowne wysokie przepiecia takie jak pioruny nie ma lekarstwa w domowych warunkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam listwy antyzakłóceniowej i przeciwprzepięciowej firmy LESTAR - model LF 530W.

Juz sie wypowiadalem na ten temat wczesniej.

A teraz wiecej szczegolow:

ups: jak w podpisie

listwa: Lestar LF 430 BW - 4 gniazda, bez wylacznika :(

P.S. Witam rodaka z okolic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys czytalem na onecie jak jakiegos feceta(chyba w francji) prad z pioruna przez myszke porazil :D !!!!! Nie wiem ile w tym prawdy ale ladnie musialoby to wygladac :D

no coz taki lajf :), jak nie piorun przez myszke to utoniesz w kiblu jak sie potkniesz na progu lazienki :), a u nas jakies pol roku temu zalatwilo faceta jak gadal przez tel w czasie burzy, raesumujac: zycie niespodzianek pelne jest hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...