Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z dzwiekiem AC3 na SB Live 5.1 odpalanym na zewnetrznym amplitunerze.

Niby wszystko jest OK, bo amplituner wykrywa sygnal 5.1, dzwiek jest przestrzenny w filmach z AC3, ale co jakis czas cos 'przycina' zarowno dzwiek jak i obraz (ogladam na TV).

Przycinanie to po prostu na ulamek sekundy brak glosu i przeskoczenie o kilka klatek filmu i znowu wszystko OK..

sprawdzilem, ze tak samo sie dzieje, jak leci AC3 a obraz mam na komputerze (oczywiscie mowie o AC3 do zewnetrznego amplitunera, bo jak puszczam w opacjach "AC3 Dolby Decode" to nie ma problemu, tylko, ze wtedy nie idzie przez SPDIFa sygnal 5.1 i w amplitunerze mam zwykle stereo.

Czy ktos mial taki problem z przycinaniem? Co moze byc tego przyczyna? Na 99% karta muzyczna, ale czy to znaczy, ze ten SB Live 5.1 ma z tym po prostu problemy? Sterownikow instalowalem juz roznych sporo i za kazdym razem to samo...

Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie pomysly...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czasem mam tak, przy sluchaniu wlasnych ac3, albo tych ktore sa na plytce od liva. Przy filmach to juz nie pamietam bo dosc dawno przestalem filmy na dvd ogladac odkad mi dvd padlo. : P Teraz mam pare divxow z ac3 ale jeszcze nie ogladalem, wiec nie powiem ci dokladnie. Ale to co napisalem wczesniej mi przycina nawet bez ogladania filmu, tylko przy samym sluchaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam muzyki w AC3, wiec trudno mi to stwierdzic, ale na 99% tez tak samo bym mial. Bo wystarczy, ze wylacze AC3 podczas ogladania filmu i nic nie przycina.

Pytanie tylko co z tym fantem mozna zrobic? Czy ktos rozwiazal taki problem? Czego to wina? Karty, sterownikow? A moze po prostu jakichs ustawien zwiazanych z AC3? Tylko jakich i gdzie tego szukac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi