Skocz do zawartości
Adix77

Sound Blaster Live 5.1 - Centralny głosnik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z centralnym głośnikiem w SB Live 5.1 player z procesorem emu10k. Instalowalem już wszystkie sterowniki te z oryginalnej płyty, sciągniete ze strony Creativa, kx'y oraz YouP-PAX III i YouP-PAX IV lecz wciąż nie działa, ogladając filmy nagrane w AC3 słysze odgłosy a nie słysze dialogu, który powinien dobiegać z centralnego głośnika.

Mam Windowsa xp z sp1 oraz DirectX 9.0

Prosze o pomoc probowalem juz wszystkiego i powoli trace nadzieje :(

Dodam jeszcze że jak podlaczylem glosniki do DVD to wszystko chodzilo spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robie to tak instaluje kodeki divx, xvid i ac3 (zadnych nimo itd. bo po instalce nie mogle odpalic w trybie 5.1) potem windvd4.0 program wrzuca jakis kodek ac3 do systemu i mozna odpalic srodkowy glosnik. do ogladania divx uzywam cinema player. po zaladowaniu filmu klikasz prawym z menu wybierasz uzywane filtry i klikasz w ten odpowiedzialny za dzwiek (nazywa sie inter...i cos tam nie pamietam chyba z rok nie robilem tego :) ) i zaznaczasz opcje 5+1. za kazdym razem gdy ogladasz film musisz zaznaczyc to w opcjach cinema playera bo nie zapamietuje ustawien.

i to by bylo na tyle :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic z tego zrobilem tak jak napisales ale nie pojawil sie w cinema player filtr "inter.... i cos tam" moze to wina tego ze mialem juz zainstalowane wczeniej wszystkie mozliwe kodeki i sterowniki.........

chyba jeszcze raz zainstaluje winde jak to nie pomoze to dla poprawy chumoru kupie adigy :wink:

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeeetam ;) mam SB playera 5.1 i u mnie jakoś to działa - mam cyfrowe głośniki podłączone przez digital out... ALE ta karta jest niedopracowana (mowa o sb live)

- W windowsie MUSZĘ mieć ustawione "stereo"

- W mikserze SB MUSI być wyłączone "dekodowanie AC3"

- W Power DVD - ustawiona opcja "SPIDF OUT" - w "audio"

--------------------

Wówczas jest "DOLBY DIGITAL" w głośnikach... w innym przypadku tylko "DOLBY SURROUND" - czyli "lepsze stereo" ;)

--------------------

A i tak mogę zapomnieć o grach i dźwięku 5.1 - NIGDY nie udało mi się wymusić tego w windowsie :(

--------------------

MOWA o DIGITAL OUT.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klite codec pack isterowniki kx project to jest obecnie najwiekszy wypas dla sblive sam mam sblive 5.1 digital sb0220 + glosnickzi creative 5.1 P580 [analogowe] zamienilem se przod z tylem [zielony do czarnego czarny do zielonego ] i wlacz funkcje tyl= przod na sterach est fuuuuul wypas polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi