Skocz do zawartości
TanneR

Podkręcanie ramu...

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu kupienia nowego komputera (znaczy tego który teraz mam :lol: )

byłem pewny, że kostka ramu którą posiadam jest klasycznym noname-m.

Jest to SDRAM 256 MB 133Mhz CL3 . Jednak dzisiaj zauważyłem na niej napis SpeedTek :?: :?: :?: Nie mam pojęcia co to za firma ale to nieważne. Zabrałem się za jej podkręcanie, a do kładniej za zmianę z CL3

na CL2 . Po kilku chwilach działania systemu wszystko zaczęło się wieszać.

Porażka. Ale moja płyta umożliwia dość sporą zmianę napięcia VIO.

Tak więc z 3.31 zmieniłem na 3.67V . Niby nie tak dużo ale po kilku testach 3Dmark i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły uważam że wszystko jest cool 8)

What do you think ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja podkręciłem pamiatki PC 100 CL3 na PC133 CL2 :lol: poczatkowo się wieszały nawet przy podwyższonym napięciu o 0,2 V ale teraz na standardowym (jak się "wyślizgały" :D ) brykaja na 133 MHz i CL2 spox..

a wycisnąlem z nich nawet 139 MHz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz po wieszaniu systemu trza sprawdzic czy ram bledow nie robi, np. przy rozpakowywaniu plikow rar. jak swoj ram za mocno podkrecilem to sie zdarzalo, ze nie chcial rozpakowac pliku rar albo zip 7 na 10 razy. wywalalo mi bledy crc czy jakie one tam sa :P a ram testy przechodzic all dobrze :? jak odkrecalem to nie robil mi bledow przy rarach :wink: bledy nie zdarzaly sie czesto ale na 50 rarow jeden trefny zawsze sie znalazl :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...