Dubik Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 GRUB juz startuje, lin sie laduje i po pewnym czasie dostaje taki komunikat: VFS: Cannot open root device "hdg6" or unknown block-(0,0) Please append a correct "root=" boot option Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0) Otoz gentoo mam zainstalowane na dysku hdg i rozklad partycji wyglada tak: /dev/hdg1 boot Linux /dev/hdg2 W95 Ext'd /dev/hdg5 swap SWAP /dev/hdg6 root Linux /dev/hdg7 W95 FAT32 /dev/hdg8 W95 FAT32 W grubie mam taki config: default 0 timeout 30 spalshimage.....itd title=Gentoo 2.6.3 root (hd0,0) kernel (hd0,0) /kernel-2.6.3 root=/dev/hdg6 A jak instalowalem gruba to dalem tak: grub> root (hd0,0) grub> setup (hd0) grub> quit fstab wyglada natomiast u nie tak: /dev/hdg1 /boot ext2 noauto,noatime 1 2 /dev/hdg5 none swap sw 0 0 /dev/hdg6 / ext3 noatime 0 1 no i reszta (proc, cdrom) I teraz na podstawie tych informacji moglbys napisac mi czy dobrze mam skonfigurowanego gruba? Bo probowalem juz w galezi: kernel (hd0,0) /kernel-2.6.3 root=/dev/hdg6 zamiast hdg6 wpisywac np hdg3 i inne i ciagle dostaje taki komunikat (tyle ze zmienia sie napis np. z hdg6 na hdg3 itd...) Moze ktos pomoc? thanx i pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 czesc ja z brubem mialem spore problemy :( - miedzy innymi nie chcial dziad odpalac windy xp :) ale zalatwilem go -> emerge -C grub && emerge lilo :) no ale to nie wyjasnia co jest nie tak z twoim bootem kernel (hd0,0) /kernel-2.6.3 root=/dev/hdg6 <- tutaj nie powinno byc spacji po (hd0,0) - ale nie powiem czy ma to jakies znaczenie bo nie mam jak sprawdzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...