kawka Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Witam, Chcę napisać w C program co będzie wyświetlał losowo kółka w obrębie kwadratu który będzie wcześniej wyświetlony i nie wiem jak to zrobić, do tej pory zrobiłem losowe wyświetlanie się kółek na całym ekranie ale niewiem jak dam dodać kwadrat i w niego "powciskać" te kóła. Wie ktoś jak to zrobić :?: Z góry dziękuję za pomoc. P.S To co do tej pory napisałem wygląda tak: #include<stdio.h> #include<graphics.h> #include<conio.h> #include<dos.h> #include<stdlib.h> main() { int gdriver = DETECT, gmode,x,y,r,k,rx,ry; initgraph(&gdriver, &gmode, "c:\\borlandc\\bgi"); randomize(); do { k=random(15); x=random(getmaxx()); y=random(getmaxy()); if (((getmaxy()-y)/2)<(y/2)) ry=(getmaxy()-y)/2; else ry=(y)/2; if (((getmaxx()-x)/2)<(x/2)) rx=(getmaxx()-x)/2; else rx=(x)/2; if (rx<ry) r=rx; else r=ry; setcolor(k); circle(x,y,r); setfillstyle(random(11),k); floodfill(x,y,k); delay(10); } while (!kbhit()); closegraph(); } Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 funkcja rysujaca kwadrat to bar(x1,y1,x2,y2); gdzie ...x1 _____ |.......| |y1....| y2 |____| ....x2 i teraz wsytarczy zrobic warunek zeby x,y losowane bylo tak zeby zawieralo sie w tych wspolrzedncyh. Ale to juz chyba zrobisz sam :P No i jeszcze trzeba by zrobic sprawdzanie czy dany promien nie spowoduje wyjscia kolka poza kwadrat :) Mam nadzieje ze rozumiesz :) Robilem kiedys cos takiego w liceum pod pascalem a w c trybem graficznym sie nigdy nie bawilee :/ Update : troche problemow z tym ryzsunkiem moim jest :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...