Skocz do zawartości
ZOh1w2

Dodatkowa zasiłka

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie mam problem z podłączeniem dodatkowej zasiłki ... po właczeniu prądu zasialcz działa chwile a nastepnie wyłącza się - wcześniej po podłaczeniu do płyty wszystko działało ok . Czyżby ten zasialcz nie był zdolny do pracy z małym obciążeniem - chce podłaczyć do niego tylko dodatkowe wiatraki ( robią pare obrotów i koniec :(:().

Acha podłączyłem go przez zielony kabelek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze spiales pin 4 i 14?

Zastosowałem podłączenie przez spięcie - zlutowanie zielonych kabli w zasilaczu podłączonym do płyty oraz tym dodatkowym który chce podłączyć. Po włączeniu kompa dodatkowy zasilacz dział przez chwile a natsępnie odłącza sie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowałem podłączenie przez spięcie - zlutowanie zielonych kabli w zasilaczu podłączonym do płyty oraz tym dodatkowym który chce podłączyć. Po włączeniu kompa dodatkowy zasilacz dział przez chwile a natsępnie odłącza sie .

nie to nie tak, spinasz zielony z czarnym czyli masa i wtedy masz zamkniety obwod i zasilka odpala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie to nie tak, spinasz zielony z czarnym czyli masa i wtedy masz zamkniety obwod i zasilka odpala

No tak ale wtedy zasilacz działa non stop a ja chce aby zasialcz działał tylko wtedy gdy komp jest podłączony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale wtedy zasilacz działa non stop a ja chce aby zasialcz działał tylko wtedy gdy komp jest podłączony.

ja zrobilem taki uklad na przekazniku i przelaczniku, moge wlaczyc albo wylaczyc 2 gi zasilacz w tryb synchro z 1szym (wlaczaja sie razem) albo wlaczyc tylko 2gi jak komp jest wylaczony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O BABY !!!

- kupujesz gniazdo ATX (np takie do lutowania)

- przylutowujesz 2 krotkie kabeli (1 w miejscu ZIELONEGO)

- zdejmujesz "kawalek" izolacji z ZIELONEGO

- dolutowujesz w tych "golych" miejscach wolne konce w/w kabelkow przylutowanych do kupionego zlacza ATX ("ZIELONY DO ZIELONEGO")

- zakladasz koszulki termokurczliwe (i podgrzewasz je)

- na koniec masz zasilacz z dodatkowym zlaczem ATX pozwalajacym podlaczyc 2 zasilacz ktory bedzie startowal razem z 1 po wlaczeniu kompa - rozwiazanie na tyle uniwersalne ze mozesz w kazdej chwili (jak komp wylaczony oczywiscie) podlaczyc/odlaczyc dodatkowy zasilacz :cool:

czy wszystko zrozumiale ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedzcie mi ejshcze, czy zasilki do laczenia musha byc identyczne, lub jezlei nie, to czy moge polaczyc np. 400 i 250w???

mozesz podlaczyc kazda na dowolny sposb, W nie maja tu znaczenia, zerknij arta na Moded Kompz, ja polecam sposob na przekazniku, jest bezpieczniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..., ja polecam sposob na przekazniku, jest bezpieczniejszy

nie przecze - ja podalem tylko inna metode dla "urozmaicenia" ;)

BTW jezeli ktos chce zrobic tak jak opisalem a ma oba zasilacze na gwarancji to moze sie posluzyc przedluzaczem zasilania ATX - w Wa-wie mozna kupic TU a jak ktos chce kupic hurtowo 25szt to TU (tez w Wa-wie, ceny w Euro)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedzcie mi ejshcze, czy zasilki do laczenia musha byc identyczne, lub jezlei nie, to czy moge polaczyc np. 400 i 250w???

mozesz podlaczyc kazda na dowolny sposb, W nie maja tu znaczenia, zerknij arta na Moded Kompz, ja polecam sposob na przekazniku, jest bezpieczniejszy

no wlasnie czuytalem i o tym tam nic nie bylo :(

ale dzieki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O BABY !!!

- kupujesz gniazdo ATX (np takie do lutowania)

- przylutowujesz 2 krotkie kabeli (1 w miejscu ZIELONEGO)

- zdejmujesz "kawalek" izolacji z ZIELONEGO

- dolutowujesz w tych "golych" miejscach wolne konce w/w kabelkow przylutowanych do kupionego zlacza ATX ("ZIELONY DO ZIELONEGO")

- zakladasz koszulki termokurczliwe (i podgrzewasz je)

- na koniec masz zasilacz z dodatkowym zlaczem ATX pozwalajacym podlaczyc 2 zasilacz ktory bedzie startowal razem z 1 po wlaczeniu kompa - rozwiazanie na tyle uniwersalne ze mozesz w kazdej chwili (jak komp wylaczony oczywiscie) podlaczyc/odlaczyc dodatkowy zasilacz :cool:

czy wszystko zrozumiale ???

O baby przecież napisałem że tak zrobiłem i nie działa :) - przez chwile zsilacz daje oznaki życia a następnie samoczynnie sie odłącza . Moje pytanie brzmi czy zasialcz może po prostu być nieprzewidziany do pracy z małumi obciążeniami .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZOh1w2:

zasilacze impulsowe do kompów muszą mieć obciążone 5V, żeby dać dwanaście. dlatego podłączegnie twardziela pomogło.

pozdrawiam

M.

Dzięki wszystkim za rady a co do tego obciążenia to jeszcze jedna sprawa to musi być coś co ciągni troche więcej prądu - wcześniej podpinałem wiatraki ( na 7 V były ustawione - więc jakieś tam znikome obciążenie na 5v stanowiły ) , ale jak widać wiatraki ( nawet 3 ) to za mało .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...