Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem, szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. (może szukać nie umiem :? ) Czy łącząc dwa kompy przez bezpośrednie połączenie kablowe można udostępnić połączenie z SDI i pogać np w QIII? Kompy stoją metr od siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy na jakim systemie (ja na xp tero nieodpaliłem - poddałem sie :roll: ) ... ale swietnie się to spisuje do przesyłania plików przez Windows Commandera poleceniem PORT pliki lecą po 50 kilo - uzywam tego do laptopa bo niemam huba zeby sie podpiąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

djwatoo jeśli myślisz, że zrozumiałem to się grubo mylisz :oops: Ja o sieciach wiem tyle, że umiem je obsłużyć (i ewentualnie zepsuć :lol: ). Nie mam pewności czy poradził bym sobie ze skonfigurowaniem sieci na dwóch sieciówkach połączonych bezpośrednio :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy na jakim systemie (ja na xp tero nieodpaliłem - poddałem sie  :roll: ) ... ale swietnie się to spisuje do przesyłania plików przez Windows Commandera poleceniem PORT pliki lecą po 50 kilo - uzywam tego do laptopa bo niemam huba zeby sie podpiąć.

Masz jakiś schemat tego kabla LPT-LPT ? :-)

Bede dzwieczny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i na 98 SE to się może udać.

Ale czy nie lepiej właśnie użyć dwuch sieciówek.

Wkładasz. Łączysz kablem krosowym.

Szykujesz czystą dyskietkę, Wchdzi we właściwości Internetu

w zakładce pokombinuj z Połączenie -> Udostępnienie połączenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą może ja dokładnie opiszę o co mi chodzi :) Mam dwa kompy. Jeden ten co na dole, drugi to AMD K6-2 300 mhz (kręcił go nie będę bo nie mam kasy na porządnie chłodzenie), 32 mb ramu w simach (może niedługo będę miał 32 lub 64 dimm), dysk 1.2 GB (z czasem będzie większy bądź drugi podobny). No i chcę zrobić tak, żeby ten komp był podłączony stale do neta przez SDI, zainstalować na nim firewalla i kazę i niech sobie pracują tak jak normalnie na moim. Zyskam na tym tyle, że nie będę ich musiał instalować u siebie więc nie będę tracił zasobów :) Plus jeszcze to, że czasem mógłby do mnie wpaść qmpel ze swoim kompem i tylko przełączając kabelek moglibyśmy w coś we dwóch popykać np w Quake'a (transfer oferowany przez lpt bez problemu wystarczy). Tylko pytanie czy to jest możliwe? :? A jeśli tak to jak to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i na 98 SE to się może udać.

Ale czy nie lepiej właśnie użyć dwuch sieciówek.

Wkładasz. Łączysz kablem krosowym.

Szykujesz czystą dyskietkę, Wchdzi we właściwości Internetu

w zakładce pokombinuj z Połączenie -> Udostępnienie połączenia

No tak, ale to mnie będzie kosztowało więcej jak 26 zł, a chwilowo cierpię na chroniczny brak pieniędzy :cry: Pozatym wtedy jak wpadałby qmpel trzeba by rozkręcać jego kompa (czego on raczej nie toleruje :evil: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem, szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. (może szukać nie umiem  :? ) Czy łącząc dwa kompy przez bezpośrednie połączenie kablowe można udostępnić połączenie z SDI i pogać np w QIII? Kompy stoją metr od siebie.

Tylko pamiętaj ,że kabel musi być krosujący a nie modemowy :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krosujacy kabel, ma zamienione niektore piny na wtyczkach, tzn. z jednej strony np pin 1, jest polaczony z pinem np 5 z drugiej strony. a nie 1-1,5-5 jak to ma miejsce w zwyklym niekrosowanym.

te numery pinow to tylko przyklad. w rzeczywistosci sa inaczej skrosowane

ale krosowane kable sa chyba do seriala a nie do lpt, lpt to rownolegly. modemowy kabel to serial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w skrosowaniu chodzi o to ze to co dla jednej sieciowki jest wysylaniem to dla drugiej bedzie odbieraniem wiec zylki podpiede do wysylania w drugiej musza byc pod odbieraniem a taki kabel kosztuje 1zl/m i powinienes go kupic nawet w elektroniku albo sklepie komp oles ci zrobi ile m bedziesz chcial

a sieciowka to inwestycja lepsza nic lpt bo sie zawsze przyda na przyszlosc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...