Testus Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 Dokupiłem sobie naped DVD. Chca go dołożyc do mojej konfiguracji zainstalowłem kontroler Winfast ATA100 na CMD z BIOSem Naped jest prawidłowo wykrywany ale system koniecznie chce bootowac z kontolera :( Jak wejśc do BIOSu kontrolera ? Wszelkie ustawienia w BIOSie płyty głównej (Epox) nie pomagają. Inne czary też nie. Jak wyłączyć to cholerne bootowanie z kontrolera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 po pierwsze to nie jest wskazane uzywanie na zewnetrznym kontrolerze napedow optycznych (takie sa zalecenia producentow). uzywam kontrolera z podpisu... jest na CDM 0649, nie ma swojego biosu, ale bawilem sie kontrolerami z biosem i podczas wykrywania kontrolera/napedow sa pokazane opcje na ekranie i powinna sie tam znalezc informacja o tym jak wejsc do biosu. wracajac jeszcze do zewnetrznego kontrolera, ktorego uzywam... podlaczalem do niego napedy optyczne i wszytko niby oki, ale po wlozeniu plyty do napedu na czas wykrycia nosnika wszystko zamiera... sprawdzane a kilku plytach z roznymi chipami. a jakie czary stosowales w biosie mobo? ustaw boot z glownego kontrolera i powinno dzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 po pierwsze to nie jest wskazane uzywanie na zewnetrznym kontrolerze napedow optycznych (takie sa zalecenia producentow). O tym wiem choć piszą również, że kontrolery obsługuja wszystkie urządzenia ATA. Z jakością obsługi jest już inaczej ;) Co do wchodzenia do biosu - to pojawia się F1 lub F11 ale to NIE działa niestety Nie działają też wygrzebane na necie skróty Ctrl+H i Ctrl+P Co do mobo i jej BIOS'a to sprawdzałem wszelkie możliwe konfirguracje. Jezeli cokolwiek jest podpietego do kontrolera to wymuszane jest bootowanie z tego urządzenia :( Jeżeli nei znajde rozwiazania to wywale ten kontroler i pożegnam mojego dzielnego TEAC'a x40 na zawsze :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...