Skocz do zawartości
Testus

kontorler ATA100 na PCI - problem z konfiguracja (BIOS'em?)

Rekomendowane odpowiedzi

Dokupiłem sobie naped DVD. Chca go dołożyc do mojej konfiguracji

zainstalowłem kontroler Winfast ATA100 na CMD z BIOSem

Naped jest prawidłowo wykrywany ale system koniecznie chce bootowac z kontolera :(

Jak wejśc do BIOSu kontrolera ? Wszelkie ustawienia w BIOSie płyty głównej (Epox) nie pomagają. Inne czary też nie.

Jak wyłączyć to cholerne bootowanie z kontrolera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze to nie jest wskazane uzywanie na zewnetrznym kontrolerze napedow optycznych (takie sa zalecenia producentow).

uzywam kontrolera z podpisu... jest na CDM 0649, nie ma swojego biosu, ale bawilem sie kontrolerami z biosem i podczas wykrywania kontrolera/napedow sa pokazane opcje na ekranie i powinna sie tam znalezc informacja o tym jak wejsc do biosu.

wracajac jeszcze do zewnetrznego kontrolera, ktorego uzywam... podlaczalem do niego napedy optyczne i wszytko niby oki, ale po wlozeniu plyty do napedu na czas wykrycia nosnika wszystko zamiera... sprawdzane a kilku plytach z roznymi chipami.

a jakie czary stosowales w biosie mobo? ustaw boot z glownego kontrolera i powinno dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze to nie jest wskazane uzywanie na zewnetrznym kontrolerze napedow optycznych (takie sa zalecenia producentow).

O tym wiem choć piszą również, że kontrolery

obsługuja wszystkie urządzenia ATA.

Z jakością obsługi jest już inaczej ;)

Co do wchodzenia do biosu - to pojawia się F1 lub F11

ale to NIE działa niestety

Nie działają też wygrzebane na necie skróty Ctrl+H i Ctrl+P

Co do mobo i jej BIOS'a to sprawdzałem wszelkie możliwe konfirguracje.

Jezeli cokolwiek jest podpietego do kontrolera to wymuszane jest bootowanie z tego urządzenia :(

Jeżeli nei znajde rozwiazania to wywale ten kontroler i pożegnam mojego dzielnego TEAC'a x40 na zawsze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi