v1ru5 Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 witam, wpadłem na pomysł super oświetlenia do wiatraczków z kolorowego, najlepiej jakiegoś półprzezroczysteko tworzywa; chodzi mianowicie o oświetlenie stroboskopowe. Polega to na tym ze zamiast oświetlac wentylator światłem ciągłym z diody led(wbudowanej w wentyla lub jakoś dołączonej) oświetlić światłem impulsowym zsynchronizowanym z predkością obrotową wiatraczka. Efekt po prostu wbija w ziemie. Przy pewnych częstotliwościach "mrygania" diody uzyskuje sie taki efekt że wentyl sprawia wrazenie ze stoi w miejscu, obraca się wolniutko w jedną lub w drugą strone. Wykonałem prototyp mechaniczny (styki przy łopatkach wirnika) ael to odpada ze względu na trfałość i hałas. Teraz pracuje nad prostym generatorkiem na NE555 z częstotliwością regulowaną potencjometrem. Zachęcam do wyprubowania tego bo efekt wizualny jest piorunujący Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 fajny pomysl, chociaz z moich doswiadczen ze stroboskopami wyniklo, ze dluzej niz 5 minut sie nie da z tym wytrzymac ;) Jak chcesz sie pobawic z synchronizacja, to sproboj pomyslec o kabelku ktory podaje RPM wiatraczka. Bawilem sie kiedys CoolerMasterem i zauwazylem ze kazdy obrot (albo pol- nie pamietam w tej chwili) to krotki sygnal na tym kablu (dioda polaczona z nim i "masa" fajnie blyskala) :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 aRoo"]Jak chcesz sie pobawic z synchronizacja, to sproboj pomyslec o kabelku ktory podaje RPM wiatraczka. Bawilem sie kiedys CoolerMasterem i zauwazylem ze kazdy obrot (albo pol- nie pamietam w tej chwili) to krotki sygnal na tym kablu (dioda polaczona z nim i "masa" fajnie blyskala) :D .a no fakt swieci co pol obrotu :P wiec moze jakis przekaznik:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 co do bolących oczów to nie będą boleć bo przy takich częstotliwościach nie zauwazy sie mrygania diody (conajmniej kilkadziesiąt herców) a o sygnale z kabelka z wiatraka faktycznie nie pomyślałem, moze staerować diodą przez tranzystorek, przekaźnik niepotrzebny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 mi czasami sie odbija monitor w wiatraku i wydaje mi sie ze wiatrak na procku ledwo sie krenci... głupie złudzenie.. jak se stroboskopa walniesz to co hwila bedziesz sprawdzał czy aby napewno ten wiatrax sie kreci :] (szkoda by athlona było ;) pozatym przekaznik na 4000 FPS? ;] to jakis prze-przekaznik musiałby byc... a tranzystor to już bardziejsze rozwiązanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...