Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 no właśnie taki mam problem - próbuje coś zmajstrować do pewnej pięknej gierki jąką jest quake2 ze zmodyfikowanym engine - Quake2maX, jakby ktoś chciał to tu quake2max. obsługuje on 32bitowe tekstórki z kanałem alpha (prościej mówiąc - przezroczysty :) ) , a że ja lubie sie czasami powygłupiać to wpadłem na pewien stupid pomysł żeby popodmieniać pare tekstur i nie wiem jak do cholery zrobić ten pieprzony Alpha channel - wie ktoś jak i czym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 rozumiem że masz jakieś bitmapy i chcesz móc edytować w nich alfę? Na pewno photoshop a także Picture Publisher (używam). Z tym, że pewnie wiesz, że nie wszystkie formaty mogą zapisać w sobie alfę - jakie są w Q ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 w zasadzie q2 trawi chyba tylko pcx, Quake2maX łapie już tga, png, jpg i widziałem już png z tym czymś, sam używam Pciture Publishera 8 i jakoś nie znalazłem tam czegoś takiego - może już czas na nowszą wersje? Jakiej Ty używasz? I czy jest to bezpośrednio w PP czy trza jakiego Plugina? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 mam też 8. Obawiałem się że Q może mieć własne rastry - inne rozszerzenia - a raczej przetworzone np. targi (tga) z nowymi rozszerzeniami, które są lekko zmodyfikowane właśnie po to by nie móc ich przetwarzać przez inn e programy jak tylko prze silniczek quakqa :(. Z tych rastrów co napsałeś to kanał alpha Pikczerek obsługuje tylko w targach. Jak chcesz zrobić targę z alfą to zrób tak: stwórz/otwórz rastra, wyedytuj go sobie jak chcesz - 24bity(RGB). By potem zrobić kanał przeźroczystości: 1. stwórz odpowiednią maskę (tam gdzie ma być nieprzźroczyste - ma być maska) lub 2. wciśnij ikonkę ze znaczkiem alfy (raster przejdzie w tryb 256 kolorowy) i rysuj na czarno biało szaro - co ma być preżroczyste lub nie. to co będzie się pokrywało z białym nie będzie przeźroczyste, to co z czarnym - tak, odcienie szarości - odpowiednio - im jaśniejszy odcień tym raster "nad nim" będzie bardziej nieprzezierny. W PP maska = kanał alpha. Jeżeli wrócisz z powrotem (wyciskając znaczek alpha) do edycji rastra zobaczysz powstałą maskę. Chcąc zapisać taką targę wybierasz save as, format tga, options, zaznaczasz "save mask chanel" i masz targę z alphą (32bit). Bardziej logicznie robi się to w photoshopie ale na jedno wychodzi :) Pozdr :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Hmmm PNG (nie PNG-8) zdaje sie tez oferuje kanal alpha. A jesli chodzi o program to www.gimp.org Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 hehe mam linuxa chyab gimpa też zainstalowałem hehe pobawie sie nim trochu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...