Skocz do zawartości
Gość

edytor graficzny, który obsłuży kanał Alpha - zna ktoś

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie taki mam problem - próbuje coś zmajstrować do pewnej pięknej gierki jąką jest quake2 ze zmodyfikowanym engine - Quake2maX, jakby ktoś chciał to tu quake2max. obsługuje on 32bitowe tekstórki z kanałem alpha (prościej mówiąc - przezroczysty :) ) , a że ja lubie sie czasami powygłupiać to wpadłem na pewien stupid pomysł żeby popodmieniać pare tekstur i nie wiem jak do cholery zrobić ten pieprzony Alpha channel - wie ktoś jak i czym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że masz jakieś bitmapy i chcesz móc edytować w nich alfę? Na pewno photoshop a także Picture Publisher (używam). Z tym, że pewnie wiesz, że nie wszystkie formaty mogą zapisać w sobie alfę - jakie są w Q ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasadzie q2 trawi chyba tylko pcx, Quake2maX łapie już tga, png, jpg i widziałem już png z tym czymś, sam używam Pciture Publishera 8 i jakoś nie znalazłem tam czegoś takiego - może już czas na nowszą wersje? Jakiej Ty używasz? I czy jest to bezpośrednio w PP czy trza jakiego Plugina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam też 8. Obawiałem się że Q może mieć własne rastry - inne rozszerzenia - a raczej przetworzone np. targi (tga) z nowymi rozszerzeniami, które są lekko zmodyfikowane właśnie po to by nie móc ich przetwarzać przez inn e programy jak tylko prze silniczek quakqa :(.

Z tych rastrów co napsałeś to kanał alpha Pikczerek obsługuje tylko w targach.

Jak chcesz zrobić targę z alfą to zrób tak: stwórz/otwórz rastra, wyedytuj go sobie jak chcesz - 24bity(RGB). By potem zrobić kanał przeźroczystości:

1. stwórz odpowiednią maskę (tam gdzie ma być nieprzźroczyste - ma być maska) lub

2. wciśnij ikonkę ze znaczkiem alfy (raster przejdzie w tryb 256 kolorowy) i rysuj na czarno biało szaro - co ma być preżroczyste lub nie. to co będzie się pokrywało z białym nie będzie przeźroczyste, to co z czarnym - tak, odcienie szarości - odpowiednio - im jaśniejszy odcień tym raster "nad nim" będzie bardziej nieprzezierny. W PP maska = kanał alpha. Jeżeli wrócisz z powrotem (wyciskając znaczek alpha) do edycji rastra zobaczysz powstałą maskę. Chcąc zapisać taką targę wybierasz save as, format tga, options, zaznaczasz "save mask chanel" i masz targę z alphą (32bit).

Bardziej logicznie robi się to w photoshopie ale na jedno wychodzi :)

Pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi