Skocz do zawartości
Destiny

Poziom db na 12V a na 5V

Rekomendowane odpowiedzi

W poprzednim topicu nikt mi nie odpisal wiec zapytam o to co mnie najbardziej z niego interesuje.

Czy jest jakas zależność miedzy poziomem db na 12V wiatraku a na 5V??

Chodzi mi o to ze jesli przy 12 daje on halas 34 db to na 5 bedzie dawal proporcjonalnie mniejszy?? Dokladnie 15db??

Jeśli nie, to jak to policzyc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to ze jesli przy 12 daje on halas 34 db to na 5 bedzie dawal proporcjonalnie mniejszy?? Dokladnie 15db??

Jeśli nie, to jak to policzyc??

Decybel to miara logarytmiczna i jej wykresem nie jest linia prosta, a co za tym idzie nie jest to zależność proporcjonalna 8)

Natomiast jak to policzyć? Najlepiej po prostu zmierzyć (jest chyba coś takiego jak sonometr). Inna sprawa skąd go wziąć :lol: Ale tylko pomiar jest wiarygodny, natomist jakieś takie wyliczenia to kiszka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry może to naiwne co mi przyszło do głowy, ale czy do zmierzenia głośności można użyć komórki?

Słyszałem/czytałem gdzieś, że np jak do Noki 6210 wgrać oprogramowanie od 6250 to dochodzą jakieś

dodatkowe opcje i jedna z nich to możliwość pomiaru chałasu...

Ciekawe czy mierzone w db?

Spotkaliście sie z tym i czy to by sie nadało do zbadania wiatraków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry może to naiwne co mi przyszło do głowy, ale czy do zmierzenia głośności można użyć komórki?

Słyszałem/czytałem gdzieś, że np jak do Noki 6210 wgrać oprogramowanie od 6250 to dochodzą jakieś 

dodatkowe opcje i jedna z nich to możliwość pomiaru chałasu...

Ciekawe czy mierzone w db?

Spotkaliście sie z tym i czy to by sie nadało do zbadania wiatraków?

Ja się niespotkałem, ale troche smieszny pomysł mierzenia db telefonem komórkowym :) Ja tam wole tradycyjna metode - własne ucho 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi