Skocz do zawartości
mostom

Epox 8rda3+/G rev. 3.0 - jakieś zmiany?

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem i testowałem, rewizję 3.1, bo taka jest w Polsce, przede wszystkim wogóle pozbawiona jest mosfetów, kodek dźwiękowy to już nie CMI tylko ALC655 (bez SoundStorma oczywiście), kontroler FireWire jest na VIA a nie Agere (czy jakoś tak). Ogólnie kiszka straszna, napięcia strasznie skaczą pod obciążeniem, u mnie 1,85V na VCore spadało podczas stresu do 1,79, a na mojej rev. 2.1 do 1,84, bardzo rzadko do 1,824, i przede wszystkim dużo niższe FSB! U mnie mam bez problemu stabilnie 224, a na rev. 3.1 ani razu nie załadował się windows na takiej. Szczerze NIE polecam, jak ktoś chce EPOXa to niech szuka dalej rev. 2.1 - jest dalej najlepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem i testowałem, rewizję 3.1, bo taka jest w Polsce, przede wszystkim wogóle pozbawiona jest mosfetów, kodek dźwiękowy to już nie CMI tylko ALC655 (bez SoundStorma oczywiście), kontroler FireWire jest na VIA a nie Agere (czy jakoś tak). Ogólnie kiszka straszna, napięcia strasznie skaczą pod obciążeniem, u mnie 1,85V na VCore spadało podczas stresu do 1,79, a na mojej rev. 2.1 do 1,84, bardzo rzadko do 1,824, i przede wszystkim dużo niższe FSB! U mnie mam bez problemu stabilnie 224, a na rev. 3.1 ani razu nie załadował się windows na takiej. Szczerze NIE polecam, jak ktoś chce EPOXa to niech szuka dalej rev. 2.1 - jest dalej najlepsza.

No to dobrze że się zapytałem - bo miałem możliwość wymiany. A powiedz mi czy rev. 2.0 jest o.k.? B ja mam właśnie 2.0 a nie 2.1

I jeszcze jedno. Nie wiesz, którą sieciówkę z tych dwu na płycie lepiej podłączyć do netu? Tę realteka czy tę zintegrowaną z mostkiem? Będzie jakaś różnica czy obie są takie same. Może kiedyś druga mi się przyda do podłączenia drugiego kompa ale na razie wystarczy mi jedna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rev. 2.0 nie miałem, od razu dostałem rev 2.1, więc jak się zachowuje 2.0 niestety nie wiem. W 2.1 chyba są poprawione kondensatory - SANYO a wcześniej były jakieś gorsze. A odnośnie sieciowej, to lepiej podpinać REALTECa, ja jakoś nie mam zaufania do tych całkowicie pointegrowanych.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie sieciowej, to lepiej podpinać REALTECa, ja jakoś nie mam zaufania do tych całkowicie pointegrowanych.

Pozdrawiam

Sprawdziłem benchmarkiem w Sandrze - nie wiem na ile jest to wiarygodne ale lepsze parametry ma jednak tak jak mówiłeś ten realtek. Odrobinę bo odrobinę ale zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...