Skocz do zawartości
MarioM

Grill na wentylator obudowy - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamontowałem w kompie wentylator Zalmana 80x80 wyciągajcy powietrze. Jednak przy ustawieniu na 1700obr/min w obudowie mam 35 stopni, gdy przełączę na 3000obr/min spada do 31 stopni (obudowa zamknięta), ale wzrasta szum. Nie jest uciążliwy, ale jednak jest. Zastanawiam się czy to nie wina otworów w obudowie, w miejscu zamocowania wentylatora. Otworów tam trochę jest, ale nie są za duże, powiedziałbym nawet że są małe :) Poszli w ilość nie w średnicę :) Rozważam pomysł wycięcia dziury i zamocowania drucianego grilla w to miejsce. Czy to coś da? Jeśli chodzi o temperaturę i chałas? Słyszałem, że czasami taka przeróbka przyczynia się do wzrostu szumu.

pozdrawiam

MarioM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta siatka z dziurek stawia opor dla powietrza .

ja wywaliłem swoją kratke w chieftecu i jest mniejszy szum .

wytnij tez swoją to uslyszysz roznice :) drucianego grilla nie montuj bo wtedy wycinanie siatki nie ma sensu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Słyszałem, że czasami taka przeróbka przyczynia się do wzrostu szumu...

jezeli chodzi o samo wyciecie otoworu to zeby nie bylo oporow powietrza wytnij zamiast okregu osmiakatny otowor

taki jak tu na zdjeciu

Dołączona grafika

co do grilla to on zwlaszcza przeszkadza jak zaslania wlot powietrza w wentylatorze przy wylocie juz mniej ale tez powoduje jakies opory wiec jak nie pchasz tam paluchow to nie dawaj grilla

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego akurat taki kształt? Przeciez jeżeli żaden kawaek metalu nie będzie wystawał na miejsce w którym wylatuje powietrze, to wszytsko powinno być OK.

dlatego ze taka dziurka ma o okolo 15-20 % (o ile pamietam) wieksza powierzchnie niz klasyczny okrag o srednicy 80mm :arrow: wieksza dzura :arrow: wieksza powierzchnia :arrow: mniejsze opory :arrow: mniejszy szum

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WYCINAJ WYCINAJ i jeszcze raz WYCINAJ. Ja załadowałem do swojej budy 2 wentyle (speeze z niebeskimi diodami 2300obr)w klasycznym ustawieniu na dole wciąga a pod zasiłką wypycha powietrze i tak..... Zapuściłem Torture test sprawdzając jak zmienią się temperatury "z" i "bez" włączonych wentyli. I... ŻADNEJ RÓŻNICY!!! i do tego jeszcze powietrze zasysane powodowało cholerny świst....

No to do piwnicy z wyrzynarką i wyciąłem 2 dziury :) Efekt:

- Wiatraki niesłyszalne

- temperatura proca w stresie spadła o jakieś 3-5 stopni. Temp chipsetu 3 stopnie, HDD 7 stopni :)

A nawet jeśli nie wierzysz, to przyłóż rękę (tylko ostrożnie żeby nie było na mnie ;) do wentyla od strony "zasysającej" i zobacz czy poczujesz powietrze czy nie. Jak poczujesz to znaczy że kupa, bo pompowane powietrze odbija się od kratek i wraca - czyli Efekt wiatraka = 0! Bądź tylko dokładny i wytnij tak, żeby metal nie zasłaniał wentyla... ja trochę to schrzaniłem i musiałem piłować .... ;)

Temperatura z grillem czy bez grilla taka sama. A "z" wygląda fajniej :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wyciąłem otwór ośmiokątny, zamontowałem grilla i nie powiem jest ciszej... czy dużo chlodniej to już nie jestem do końca taki pewien :( Chociaż obcnie wiatrak w obudowie chodzi na 2/3 poprzednich obrótow a temp jes taka sama lub 1 stopień mniejsza.

Za to teraz najgłośniejszym elementem jest zasilacz - szumi niczym suszarka. Chyba mi przyjdzie zainwestować w jakiś lepszy niż ten 300W od Codegena... czy zasilacze Modecoma są dobre? Słyszałem o nich różne opinie... od jenych że za tę cenę są rewelacyjne, a od innych że ten "noise killer" to żaden killer :)

pozdrawiam

MarioM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi