Skocz do zawartości
RoB

slackware +karta sieciowa 3com....

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Posiadam kartę sieciową 3Com 3C905-TX PCI, która jest troche uszkodzona, tzn nie chce działać w trybie 100Mbit ( w trybie 10 działa bez problemów pod windowsami). Mam pytanie, czy w Slackware 9.1 można ją jakoś zmusić do pracy w trybie 10Mbit (bo automatycznie ustawia się w tryb 100, w którym nie działa)??? I jeszcze jedno- jak sprawić by karta będąca eth0 stała się eth1 (i na odwrót - ta co była eth1 stała się eth0)??Proszę o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam kartę sieciową 3Com 3C905-TX PCI, która jest troche uszkodzona, tzn nie chce działać w trybie 100Mbit ( w trybie 10 działa bez problemów pod windowsami). Mam pytanie, czy w Slackware 9.1 można ją jakoś zmusić do pracy w trybie 10Mbit (bo automatycznie ustawia się w tryb 100, w którym nie działa)???

Witam, jesli ladujesz obsluge karty poprzez modul 3c59x to sprobuj to zrobic z odpowiednim parametrem, np:

insmod 3c59x options=0x200 (powinno odpalic karte w trybie full-duplex na 10MBitach)

Wykaz innych opcji:

0 10baseT

1 10Mbs AUI

2 undefined

3 10base2 (BNC)

4 100base-TX

5 100base-FX

6 MII (Media Independent Interface)

7 Use default setting from EEPROM

8 Autonegotiate

9 External MII

10 Use default setting from EEPROM

0x8000 Set driver debugging level to 7

0x4000 Set driver debugging level to 2

0x0400 Enable Wake-on-LAN

0x0200 Force full duplex mode.

0x0010 Bus-master enable bit (Old Vortex cards only)

Uzyte opcje to suma opcji z 0x plus 0-10 z pierwszej listy.

Mozesz dodac do /etc/modules.conf: (o ile tak jest w slacku, nie wiem..)

options 3c59x options=0x200

Nie gwarantuje ze cokolwiek z tego co jest powyzej zadziala ;)

Nie mam tej karty, nie uzywam slacka, opieram sie jedynie na dokumentacji zawartej w Documentation/networking/vortex.txt z jadra.

I jeszcze jedno- jak sprawić by karta będąca eth0 stała się eth1 (i na odwrót - ta co była eth1 stała się eth0)??Proszę o pomoc...

Jesli uzywasz modulow do obslugi kart to zajrzyj do /etc/modules.conf

Pozdrawaiam i zycze powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi