RoB Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 witam! Posiadam kartę sieciową 3Com 3C905-TX PCI, która jest troche uszkodzona, tzn nie chce działać w trybie 100Mbit ( w trybie 10 działa bez problemów pod windowsami). Mam pytanie, czy w Slackware 9.1 można ją jakoś zmusić do pracy w trybie 10Mbit (bo automatycznie ustawia się w tryb 100, w którym nie działa)??? I jeszcze jedno- jak sprawić by karta będąca eth0 stała się eth1 (i na odwrót - ta co była eth1 stała się eth0)??Proszę o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Posiadam kartę sieciową 3Com 3C905-TX PCI, która jest troche uszkodzona, tzn nie chce działać w trybie 100Mbit ( w trybie 10 działa bez problemów pod windowsami). Mam pytanie, czy w Slackware 9.1 można ją jakoś zmusić do pracy w trybie 10Mbit (bo automatycznie ustawia się w tryb 100, w którym nie działa)???Witam, jesli ladujesz obsluge karty poprzez modul 3c59x to sprobuj to zrobic z odpowiednim parametrem, np: insmod 3c59x options=0x200 (powinno odpalic karte w trybie full-duplex na 10MBitach) Wykaz innych opcji: 0 10baseT 1 10Mbs AUI 2 undefined 3 10base2 (BNC) 4 100base-TX 5 100base-FX 6 MII (Media Independent Interface) 7 Use default setting from EEPROM 8 Autonegotiate 9 External MII 10 Use default setting from EEPROM 0x8000 Set driver debugging level to 7 0x4000 Set driver debugging level to 2 0x0400 Enable Wake-on-LAN 0x0200 Force full duplex mode. 0x0010 Bus-master enable bit (Old Vortex cards only) Uzyte opcje to suma opcji z 0x plus 0-10 z pierwszej listy. Mozesz dodac do /etc/modules.conf: (o ile tak jest w slacku, nie wiem..) options 3c59x options=0x200 Nie gwarantuje ze cokolwiek z tego co jest powyzej zadziala ;) Nie mam tej karty, nie uzywam slacka, opieram sie jedynie na dokumentacji zawartej w Documentation/networking/vortex.txt z jadra. I jeszcze jedno- jak sprawić by karta będąca eth0 stała się eth1 (i na odwrót - ta co była eth1 stała się eth0)??Proszę o pomoc...Jesli uzywasz modulow do obslugi kart to zajrzyj do /etc/modules.conf Pozdrawaiam i zycze powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoB Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 wielkie dzięki, zadziałało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...