Sziva Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Witam! Podkręciłam bartona 2500 do 3200 (11x200) na płycie Gigabyta 7nnxp (full wypas :)). Pamiątki mam dwie 2x256 Twinmos ddr400 i pracują mi w dualu. Program Easy Tune 4 pokazuje mi (po podkręceniu), że częstotliwość AGP wynosi 80MHz, a PCI 40MHz. Nvidia Utilities wykazuje, że AGP ma 66MHz. W Biosie ustawiłam AGP na 66MHz. Komu wierzyć? Podobno na nforce2 częstotliwość agp i pci nie podnosi się ze wzrostem fsb. Mam niezły zgryz teraz :x , bo szkoda mi grafiki (Gigabyte 9600pro ultra) i HDD (wd 800jb). Sandra 2004 pokazuje mi agp 66Mhz supported, ale sami piszą, że nie jest to aktualna częstotliowść. Zasilacz mam Chiefteca 360W. Temperaturę procka mam na poziomie 57C w spoczynku po podkręceniu, ale taka podobno jest dobra na płytach Gigabyte'a. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i czy winę ponosi tu Easy Tune 4, czy może jakieś inne dziadostwo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 na nForce masz zablokowane PCI i AGP - jak ponoscisz FSB to ich (PCI i AGP) czestotliwosci sie nie zmnieniaja :lol: pozdro :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziewul Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Ja tez mam gigabyte ale ga 400 n-l. Tez mam wysoka temperature. Jak zmieniasz vcore procesora w dol? Ja nie moge bo tylko w gore mozna na tej plycie. W stresie mam 55 stopni a normalnie 51 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziva Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Nie zmieniałam vcore, gdyż Easy Tune 4 pokazywał mi, że i tak mam większe napięcie niż powinnam (1,72V). Podobno ci od Gigabyte tak to poustawiali, żeby zwiększyć stabilność procka. Czy Ty też masz agp80 i pci40 w ET4? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Słyszałem, że ET ma taki błąd. Nie należy się tym przejmować ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinas Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Ta płyta ma coś takiego jak chwilowe podnoszenie FSB, stąd taka temperatura procka, podobno można to wyłączyś w biosie. Nie napisałeś czym chłodzisz procka, u mnie Bartek 2500 @ 11x220 w spoczynku ma ok 48* a w stresie ok 55* na Zalmanie 7000 Cu. pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziewul Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Procka chlodze spire whisper rock IV. Pasta titan ttg-s101 srebrna. A agp mam 66 a pci 33. A jak podkrece z easy tune to mi sie zwieksza. Ale to chyba tylko w tym programie. Z Biosu musze sprawdzic bo mam tego kompa od 2 dni wiec jeszcze sie nie bawilem w podkrecanie. Ja tez mam wieksze napiecie. dochodzi do 1,75 i chcialbym je obnizyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziewul Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 A jeszcze jedno ta pasta o ktorej napisalem moze byc? Co to jest w biosie temperature throttling czy cos takiego?mam to ustawione na 50%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 kur... Wroc pomylilem funkcja throttle duty cycle: pozwala na ustawienie procentowego mniejszenia mocy procesora w przypadku osiagnieci temp. okreslonej w cpu warning. twoje jest podobne moze dziala tak samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziva Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Wentylator mam Spire Whisperrock IV, obudowę Chiefteca BX i 3 dodatkowe wentylatory: jeden chłodzi dysk twardy, jeden wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze z przodu obudowy, a jeden wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e je z tyłu. Pasta była już nałożona na wentylator i niczego nie zmieniałam. W stresie temperatura dochodzi mi do 65C, normalnie (po podkręceniu) 56-57C. Na razie pracuje stabilnie - w grach i 3dmarkach nie zawiesza się i nie wywala do systemu:) Do czego służy okresowe zwiększanie fsb i gdzie to się w Biosie włącza/wyłącza? Słyszałam, że płyty Gigabyte zawyżają temperatury procesorów, chociaż Gigabyte twierdzi, że to inne firmy zaniżają temp. Słyszałam też, że MB Gigabyte'a odczytują temperaturę z rdzenia procesora, a nie z czujnika pod nim i stąd ta różnica. Tak czy siak Bartony mogą normalnie pracować w temp. do 85C, więc tu chyba nie ma się czym przejmować. Gdy uruchomiłam program MBM5 temp. na procesorze skoczyła do 75C, ale to podobno wina tego, że MBM5 i 7nnxp nie za bardzo się lubią :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Ja mam normalnie 64 jak gram to z 70 a max miałem 75 i płyta jakims cudem stabilna... pomózcie jak zmniejszyć tą temperature ? [oduwowa jest ciepła a mozna nawet powiedziec że gorąca..] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziva Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Załóż dodatkowe wentyle do obudowy. Najlepiej jeden wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący powietrze z przodu, a drugi z tyłu, tuż nad procesorem, wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący. Powinno pomóc. W ostateczności pracuj z otwartą obudową :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...