Skocz do zawartości
maluszek

frezowany vs. wiercony

Rekomendowane odpowiedzi

a więc, panie (nieliczne :mrgreen: ) i panowie,

zapodałem dzisiaj na procka mój obleśnie frezowany bloczek. i jakież są rezultaty...

1. założenia: bloczek prowizorycznie wiercony (BW) (6 kanałów o średnicy 5mm wys. 15mm) vs. bloczek frezowany (BF) (zdjęcie widzieliście) z pokrywą z bakelitu (nic lepszego w chacie nie znalazłem :mrgreen: ), wys. 10mm, takie same rurki IO :mrgreen: .

2. t-bird 1.4 przekręcony na 1.65 (11x150) na epoxie 8k7a+ z zasiłką enermaxia 550W vcore 2.0V.

3. eheim 1024 (1200l/h) + chłodnica miedziana od niewiedzieć czego (jakieś cholerne chińskie napisy) wygląda jak od traktora :mrgreen: albo diabli wiedzą od czego jeszcze + śmigło 12x12 mitsubishi na 8V puszczone.

Po zapuszczeniu full stresa pt. HotCPU na 1h temp. BW 37-38C, zaś BF 36-37C, czyli około 1C na korzyść mojej paści :mrgreen: .

Wiem, zaraz posypią się komentarze, że bloczki mata i roota moją więcej otworów i są lepiej wypolerowane, więc mówię tak: jutro jak dobrze pójdzie zaczynam robić moje ostateczne dzieko: dwa kanały 5mm oddzielone 2mm ścianką, podstawa 3mm, wysokość bloczka 20mm. jeśli ktoś chce, żebym zrobił porównanie to poproszę o podesłanie bloczka mata i roota (odeśle, nie ma problemu), porównam i przedstawię wyniki. jednak moje zdanie jest następujące:

NIE BĘDZIE WIĘKSZEJ RÓŻNICY pomiędzy tymi bloczkami. jeśli ktoś ma możliwości - niech frezuje (mnie to po prostu bawi), albo wierci, co mu prościej, jeśli nie - qpić dobrej jakości bloczki wiercone rodzimej produkcji.

Pozdrawiam

M.

PS. zamieszcze wyniki mojego przyszłego dzieka jak tylko to będzie możliwe.

PS2. to nie jest wiadomość sponsorowana. mogę stanąć w szranki z bloczkami wierconymi, nie mając wcale dostępu do jakichś super narzędzi typu frezarka numeryczna. mam tylko szacunek do pracy innych ludzi.

Jeszcze raz pozdrawiam i mam nadzieję, że z powodu tej wiadomości nie powstanie wątek typu AMD vs. Intel, czy nVidia vs. ATI, gdzie wszyscy skaczą sobie do gardeł, obrzucają błotem i plują w twarz.

Miłego...

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam jedna uwage:

bloczek frezowany ma tylko jeden kanal i to o dosyc malym przekroju, wiec w moim przypadku bedzie mi powodowal duzo wieksze opory przeplywu niz wiercony a co za tym idzie pompa majac wieksze opory do pokonania bedzie sie bardziej grzac, co z kolei spowoduje zwiekszenie temp cieczy chlodzacej jak i rowniez reszty chclodzonych elementow. Wiec jesli blok frezowany ma lepsza wydajnosc to bedzie ona kompensowana (na niekorzysc) przez grzanie sie pompy.

oczywiscie nie dotyczy to pompek malej mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co? Może ja się znam czy jak?

Za to chętnie posłucham opinii specjalistów, który blok lepszy? Frezowany czy wiercony? Acha, i jeszcze jak z rozmiarami, wszędzie widzę, że ludzie mają bloki 50x50x15, albo 50x50x20... a co z takim blokiem 60x65x25 (frezowany) co? Czy zasada większy = lepszy tu nie pasuje?

Oczywiście tylko się pytam, bo o WC to wiem bardzo mało, ale lubie czytać o wszystkim...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż, nie wiem jak się przekłada zasada większy = lepszy na bloki wodne. to zależy od wielu rzeczy. niemniej bloczek szerszy niż 50mm trzeba podfrezowywać z jednej strony, żeby się nie opierał na sockecie. pewnie dlatego żadko kto robi takie szerokie. natomiast na długość, proszę bardzo, ile dusza pragnie, albo ile się zmieści - mój nowy będzie miał 75mm. na razie podwierciłem otwory tam gdzie będzą kanały. jutro dalsze wiercenie.

Dołączona grafika

aha jeszcze jedno, zibi322, ten bloczek ma docelowo mieć przekrój kanału 170mm2, czyli tyle samo co rurka o przekroju wewnętrznym 15mm (176.7mm2) :!: , więc nie sądzę, żeby był problem z przepływem :mrgreen: .

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co? Może ja się znam czy jak?  

Za to chętnie posłucham opinii specjalistów, który blok lepszy? Frezowany czy wiercony? Acha, i jeszcze jak z rozmiarami, wszędzie widzę, że ludzie mają bloki 50x50x15, albo 50x50x20... a co z takim blokiem 60x65x25 (frezowany) co? Czy zasada większy = lepszy tu nie pasuje?  

Oczywiście tylko się pytam, bo o WC to wiem bardzo mało, ale lubie czytać o wszystkim...

Poszukaj w wyzukiwarce, byl bardzo dluuuugi topic o wyzszosci frezowanych nad wierconymi i odwrotnie, ale teraz nie mam czasu zeby szukac :?

Juz mam :) :

http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...2332&highlight=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...