bizonek Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Mam sieciowke Micronet na RTL8029(AS), i dosc czesto pada mi siec. Ani LAN ani internet mi nie dzialaja. Sprawdzane pod obydowma systemami (XP i FreeBSD :twisted: ). Ostanio zaraz po padzie sieci pokusilem sie wyjac karte ze slotu, i okazalo sie ze jeden scalaczek jest dosc goracy i bylo czuc zapach spalenizny. Kabel jest poprowadzony za oknem ( jakies 15m ) do sasiada. Czy to mozliwe ze się tak dzieje dlatego że elektryczność statyczna się zbiera na kablu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 u mnie kumpel jest 70 m od huba i mu smiga az milo, tak wiec to nie wina kabla (no chyba ze jest gdzies przerwany - najczesciej bywa przy wtyczce) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 u mnie kumpel jest 70 m od huba i mu smiga az milo, tak wiec to nie wina kabla (no chyba ze jest gdzies przerwany - najczesciej bywa przy wtyczce)Też wydaje mi się że powodem jest przerwa przy wtyczce. ps. U mnie śmiga przy 155m !! (wiem że norma to 100m, ale działa przy transferze 7MB/s) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 A macie uziemione koputery, może jeden z was uziemia drugiego przez kabel sieciowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 A macie uziemione koputery, może jeden z was uziemia drugiego przez kabel sieciowy.Przy skrętce uziemienie nie ma znaczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizonek Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 A macie uziemione koputery, może jeden z was uziemia drugiego przez kabel sieciowy.Przy skrętce uziemienie nie ma znaczenia.Od mojej strony wtyczka zaciśnieta. Może jescze się do sąsiada przejde. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 A macie uziemione koputery, może jeden z was uziemia drugiego przez kabel sieciowy.Przy skrętce uziemienie nie ma znaczenia. no co Ty, jak to nie ma znaczenia, qmpel w swojej sieci spalił 3 huby i kartę sieciową, dopiero gdy wszyscy(czyli 16 kompów w osobnych domkach jednorodzinnych) uziemili kompy minęły problemy czasem "dynadjący" kabel może wytworzyć różnicę potencjałów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 dodam : różne bloki - różne uziemnienia i różnica potencjałów gotowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Też mam sieć w domkach jednorodzinnych (8 domów) i nawet ktoś nie ma uziemienia wcale i nie ma żadnych problemów. Pytałem kolegę i stwierdził, że na skrętke uziemienie nie ma wpływu, więc chyba tak jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Tom.O, więc wyobraź sobie taką sytuację, że po dotknięci obudowy u jednego z użytkowników, "kopał" prąd (jeżeli odczuwasz kop to napięcie jest wyższe niż ok. 24V ), nie miał żadnego uziemienia (komp połączony z siecią przez skrętkę) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 przy bnc uziemienie ma znaczenie, a przy skretce z doswiadczenia wiem ze niezabardzo, moze kolega ktory popalil sieciowki i huba mial poprostu pecha albo cos sknocil przy podlaczeniu. wiem ze obudowa komputera ma czasem potencjal nawet 200V lecz jest to bardzo maly prad a w polaczeniu miedzy katami/hubem nigdzie nie ma wspolnej masy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Tom.O, więc wyobraź sobie taką sytuację, że po dotknięci obudowy u jednego z użytkowników, "kopał" prąd (jeżeli odczuwasz kop to napięcie jest wyższe niż ok. 24V ), nie miał żadnego uziemienia (komp połączony z siecią przez skrętkę) Następny kolega rozwiał twoje "wątpliwości" : przy bnc uziemienie ma znaczenie, a przy skretce z doswiadczenia wiem ze niezabardzo, moze kolega ktory popalil sieciowki i huba mial poprostu pecha albo cos sknocil przy podlaczeniu. wiem ze obudowa komputera ma czasem potencjal nawet 200V lecz jest to bardzo maly prad a w polaczeniu miedzy katami/hubem nigdzie nie ma wspolnej masy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 niestety nie ponieważ huby, switche i karty sieciowe nie palą się od ognia tylko od napięcia (sprawdź statystyki u dystrybutorów) burze burzami, a napięcie indukujące się na długich przewodach robi swoje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 niestety nie ponieważ huby, switche i karty sieciowe nie palą się od ognia tylko od napięcia (sprawdź statystyki u dystrybutorów) burze burzami, a napięcie indukujące się na długich przewodach robi swoje Statystyki - głównym powodem awarii są burze !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Tom.O czytaj dokładnie to co napisałem, żartobliwie napisałem, że elementy sieciowe nie palą się od ognia burze są ważnym elementem napędzającym sprzedaż nowych komponentów, ale różnice potencjałów na kablach to następny taki element karty i koncentratory mają teoretycznie zabezpieczenie na wejściu, elementy typu L, ale w praktyce wytrzymuja tylko markowe elementy, im tańszy podzespół tym gorsze zabezpieczenie kolega Bizonek właśnie tego doświadcza, prawdopodobie w taki sposób działa u niego zabezpieczenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Tom.O czytaj dokładnie to co napisałem, żartobliwie napisałem, że elementy sieciowe nie palą się od ognia burze są ważnym elementem napędzającym sprzedaż nowych komponentów, ale różnice potencjałów na kablach to następny taki element karty i koncentratory mają teoretycznie zabezpieczenie na wejściu, elementy typu L, ale w praktyce wytrzymuja tylko markowe elementy, im tańszy podzespół tym gorsze zabezpieczenie kolega Bizonek właśnie tego doświadcza, prawdopodobie w taki sposób działa u niego zabezpieczenie Z tym się zgodze - po 3Com jakość widać nawet na samych wtyczkach (po burzy mam teraz takiego hub'a-tymczasowo). Co do zabezpieczeń to wydaje mi się, że żaden switch/hub nie przetrwa burzy, ale podobno 3Com ma wieczystę gwarancje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 wydaje mi się, że burzę przetrwa każdy, ale walnięcie "pierona"- żaden :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[S)zkieleto(R] Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 a propo kabelką to ja mam 120 m skrętki do switcha.a znam sieć gdzie jest 170 m i siec hula aż miło.A propo rozłączania to miałem kiedyś tak że karta sieciowa działała mi na tym samym przerwaniu ( 11 ) co karta dzwiękowa,no niezłe chece miałem.Raz nie działał dzwięk raz sieć.Nie jest to reguła bo na innycj kompach może działac to OK na tym samym przerwaniu,ale przesledz to...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 qrwa o co wam chodzi. Jeśli pisze że mu się scalak na sieciówce grzeje tzn że jest chyba zwarcie na lini. Lub płyta/zasilacz ją gotuje. Jakiego kabla używasz BMC czy RJ45. Jak masz kłopoty z różnicą potencjałów to są separatory galwaniczne. Podlączasz i problem z głowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...