Skocz do zawartości
Bohner

Sapphire R9800SE@Pro problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem Sapphire R9800SE 128MB DDR ram, na szynie 256-bit (3,3ns pamieci) za 999zl. Dostalem paczke, podlaczylem do kompa. Przed tym sformatowalem dysk i nie instalowalem zadnych sterow do poprzedniej karty (R9200SE) aby nie bylo zadnych konfliktow. Sciagnelem najnowsze stery Omegii (3.20) i zainstalowalem same drivery bez dodatkowych opcji. Oczywiscie uwzglednilem modyfikacje SE -> Pro. Po restarcie kompa, ekran troche pomigal (przetestowal rozdzielczosc) i po tym zaczely sie jaja.

Mianowicie w windowsie i w grach (jesli zdaze je uruchomic) wystepuja artefakty, screen:

http://bohner.asdf.pl/asdf.png

(Artefakty zrobilem w programie graficznym aby ukazac cala ich 'okazalosc' ( w windowsie widac te smieci jedynie na ikonach).

Karta nie byla w zaden sposob podkrecana Riva Tunerem. Screen danych karty:

http://bohner.asdf.pl/asdf2.png

Testowalem rowniez na starach Catalysta najnowszych i o pare numerow starszych, ten sam efekt. Posiadam Win SP1b (+ najnowsze nakladki) DirectX 9b

Sprzet:

A2,5 (Barton)

Asus A7V600

512 DDRram@400mhz

Sapphire R9800SE 128mb DDRram 256-bit 3,3ns

Audigy2 Oem

WD 120GB (8mb cache)

Cd-rom Nagrywarka

Jeszcze jedno pytanie, czy za taka cene oplacalo mi sie kupic ta karte? Do dyspozycji mam okolo ~1,5 zl i nie jestem pewien jaka karte kupic, ale ta mi polecono.

Dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jestes pewien ze kupowales karte z gwarnacją modowania? (sprawne 8 potoków?) sprawdz co sie dzieje na 4 potokach ,jezeli problem zniknie to jezeli kupowales karte z gwarancja modowalnosci to powinni ci wymienic ,jezeli nie to masz zonka i przepłaciłeś. Bo 9800SE mozna kupo za ~750zł 4 potokowaca a 8 potkowca za ~900-950zł. Jezeli na 4 potkach tez beda jaja do odkrec karte do 325/580 i zobatrz co sie stanie. Jakie masz pamieci na karcie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem dokładnie tą samą kartę za 790zł. W sklepie nie wiedzieli, czy ma gwarancję modowalności, powiedzieli żebym sprawdził, jak nie będzie miał to mi wymienią na inna :) Okazało się że ma (zainstalowałem stery OMEGA), ładnie chodzi i nie pluje artefaktami, jestem na razie zadowolony z tej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, spokojnie moge ja wymienic, nawet dzis ja przesylam spowrotem, tylko kwestia w tym czy ten R9800SE 256-bit to najlepszy wybor w przedziale pienieznym 1-1,5k.

Jelen mowilem ze testowalem ja na sterach Catalysta (4x1) i dalej to samo bylo, testowalem ja rowniez na innym komputerze i to samo sie dzialo. Pamieci podalem, 3,3ns.

4-ro potokowa mnie nie interesuje bo kupilem ta karte w celu zaoszczedzenia na Pro (8x1). Slabo sie znam na kartach wiec prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm...do 1000zł napewno trafisz modowalnego z gwarancją - ceny od 850zł wzwyż (za 950 masz z kostkami 2.8ns). Ale dziwnie, że masz artefakty w windzie. Ja, jak miałem 9500 z niesprawnymi potokami, to tylko w grach itp miałem - pulpit był czysty. Dzieje sie tak samo, jak masz ustawione na 4-potoki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, karte moge oddac i dostac zwrot pieniedzy, podawajcie swoje propozycje. Chodzi mi o kupno jak najlepszej kart za kwote 1,5k zl.

Wydaje mi sie ze 9800Pro jest rozsadna karta.

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7058

http://sklep.benchmark.pl/pelny_7058.html

Czekam na propozycje, i w miare szybko, bo musze sie zdecydowac czy zamieniam karte na inny egzemplarz czy biore kase.

Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi