Skocz do zawartości
OhMyGod

Temperatura a wydajnosc...

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zawsze tak jest ze czym wiecej mhz tym lepiej? Czy po pewnym czasie temperatura daje sie we znaki i mimo wiekszej ilsoci mhz, wydajnosc spada? Oczywiscie zakladajac ze wszystko jest stabilne przy danym podkreceniu...

A... i dodam ze pytanie odnosi sie do karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli temperatura będzie za wysoka to zacznie się "dławienie" i bedzie gubiło klatki a co za tym idzie bedzie spadała wydajność. Wiem bo sprawdzalem a w 3DMarku potrafiło z 4100 spaść na 2500 :D

Jeśli chodzi o procesor, to do maksymalnej temperatury rdzenia wydajność będzie taka sama. Powyżej jest już tylko śmierć termiczna.

A, więc wydajność spadnie na moment, żeby za chwilę zobaczyć psssst! ;)

Oczywiście mowa o procesorach bez diodek termicznych i obniżania częstotliwości - vide Intel :)

Jeśli zaś chodzi o kary graficzne, to artefakty faktycznie mulą GPU. Sądzę, ze jednak zasada jest podobna, jak w CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o grafę to się zgodzę. Przekroczenie pewniej wartości mimo braku artefaktów obniża wydajność. Sprawdziłem to wielokrotnie. Myślę że ma to związek z brakiem prądu tak do gpu jak i do pamiątek. Podniesienie napięcia agp daje niestety niewiele ( u mnie gpu +10Mhz i pamiątki tak samo). Pozostaje v-mod:(.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi