Skocz do zawartości
Spentany

WC, pompka i problemy z nia zwiazane

Rekomendowane odpowiedzi

Hi Folks!

mam taki problem..

niedawno zalozylem sobie blok wodny, komp stoi na biurku, akwarium z woda tez i tu sie pojawia problem bo kiedy pompka [aqua szut 600] jest wlaczona a wlaczona musi byc caly czas obraz monitora lekko drzy.. im dalej stoi tym mniej a dalej oddalic nie moge ... i co tu robic?

czy mozna jakos "oizolowac" pompke lub akwarium? czy jak np. owine folia aluminiowa pompke to zadzila jak izolator czy jak antena wzmacniajac pole EM ? help me...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od razu powiem ze nie mam najmniejszego pojecia - ale mozesz sprobowac zrobic jakis "ekran" z tej folii aluminowej (taki prostokat), dac go miedzy pompke a monitor i np polaczyc kabelkiem z kaloryferem (tylko prosze sie nie smiac bo improwizuje) :)

BTW poszukaj w necie czegos o izolowaniu/ekranowaniu glosnikow itp - bo tu chodzi chyba o to samo pole elektromagnetyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj czegos n/t klatki Faradaya - z tego co przed chwila wyczytalem "odizolowuje" to co w srodku od otoczenia, ale moze dziala tez w odwrotna strone (mozna by dac pompke "do srodka")

PS a z tym uziemieniem (kabel do kaloryfera - ale tylko w tym konkretnym przypadku) to wcale nie byl glupi pomysl - bo ekran pola elektromagnetycznego musi miec staly potencjal (uziemienie mu to zapewnia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i jeszcze jeden bajer - jak wlaczam monitor przy wlaczonej pompce to slychac takie delikatne bzzzzzzzzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz :/ nie chce spierd.olic monitora.. czy to moze byc niebezpieczne for my flatron?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z cala pewnoscia to jest monitor... glosniki wylaczone [zreszta sprawdzilem doswiadczalnie - przylozylem ucho do gornej czesci monitora i bylo slychac bardzo wyraznie :[ ludzie pomozcie - gwarancja na monitor sie konczy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki brak pomysłów, ale spróbuj tak :

1. osobne gniazdko zasilania 220V dla pompki i dla monitora

2. spróbuj z kondensatorem takim jakie się używa do wytłumiania zakłóceń w pralkach, ja tak zrobiłem po spaleniu 2 monitorów przez lodówkę :cry: (monitor od lodówki 1 metr )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee, nie jestem pewien ale:

biorac pod uwage, iz zmienia sie mruganie/drzenie obrazu monitora wraz z odlegloscia pompki od monitora, to imho to jest wina pola magnetycznego wytwarzanego przez to pompke. osobne gniazdko zasilania nic raczej nie zmieni

2. ekranowanie magnetyczne musialbys jakos zrobic, z tego co wiem to jakims ferromagnetykiem. ale z tego co sie slyszalem to domowymi lub mniej sposobami raczej trudno jest zrobic skuteczne ekranowanie

3. to (pole magnetyczne) jest niebezpieczne dla monitora, dla kompa tez

cytat:

Najczęściej stosuje się ekranowanie PEM za pomocą filtrów lub ekranów ferromagnetycznych, np. ekran wykonany z blachy premalloyowej (stop żelaza z niklem) lub ekran wykonany z tzw. Mu Metalu (stop niklu, żelaza, chromi i miedzi). Należy jednak zaznaczyć, że składowa magnetyczna nie poddaje się tak łatwo ekranowaniu jak składowa elektryczna.

4.klatka faradaya ekaranuje elektryczne pole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...