Spentany Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Hi Folks! mam taki problem.. niedawno zalozylem sobie blok wodny, komp stoi na biurku, akwarium z woda tez i tu sie pojawia problem bo kiedy pompka [aqua szut 600] jest wlaczona a wlaczona musi byc caly czas obraz monitora lekko drzy.. im dalej stoi tym mniej a dalej oddalic nie moge ... i co tu robic? czy mozna jakos "oizolowac" pompke lub akwarium? czy jak np. owine folia aluminiowa pompke to zadzila jak izolator czy jak antena wzmacniajac pole EM ? help me... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 od razu powiem ze nie mam najmniejszego pojecia - ale mozesz sprobowac zrobic jakis "ekran" z tej folii aluminowej (taki prostokat), dac go miedzy pompke a monitor i np polaczyc kabelkiem z kaloryferem (tylko prosze sie nie smiac bo improwizuje) :) BTW poszukaj w necie czegos o izolowaniu/ekranowaniu glosnikow itp - bo tu chodzi chyba o to samo pole elektromagnetyczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 poszukaj czegos n/t klatki Faradaya - z tego co przed chwila wyczytalem "odizolowuje" to co w srodku od otoczenia, ale moze dziala tez w odwrotna strone (mozna by dac pompke "do srodka") PS a z tym uziemieniem (kabel do kaloryfera - ale tylko w tym konkretnym przypadku) to wcale nie byl glupi pomysl - bo ekran pola elektromagnetycznego musi miec staly potencjal (uziemienie mu to zapewnia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 ja to mam u siebie przy odświeżaniu monitora 60Hz, a przy 85Hz te objawy znikają widocznie pompka generuje składową i nakłada się to na odświeżanie monitora spróbuj przy różnych ustawieniach odświeżania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 ten ekran odizoluje tylko pole elektryczne w znaczacym stopniu, magnetyczne o ile sie orientuje niebardzo da sie odizolowac, ale sprobuj moze sie myle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 wzasadzie to u mnie przy 85 Hz jest to niewidoczne ale mysle ze tez oddzialywoje w jakis sposob.. tylko tego nie widac bo tak szybko oddzialywoje.. :] poszukam o tej klatce far. thz wszystkim Odpowiadacza :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 aha i jeszcze jeden bajer - jak wlaczam monitor przy wlaczonej pompce to slychac takie delikatne bzzzzzzzzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz :/ nie chce spierd.olic monitora.. czy to moze byc niebezpieczne for my flatron? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 a to bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz to może w głośnikach słyszysz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 z cala pewnoscia to jest monitor... glosniki wylaczone [zreszta sprawdzilem doswiadczalnie - przylozylem ucho do gornej czesci monitora i bylo slychac bardzo wyraznie :[ ludzie pomozcie - gwarancja na monitor sie konczy ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 sorki brak pomysłów, ale spróbuj tak : 1. osobne gniazdko zasilania 220V dla pompki i dla monitora 2. spróbuj z kondensatorem takim jakie się używa do wytłumiania zakłóceń w pralkach, ja tak zrobiłem po spaleniu 2 monitorów przez lodówkę :cry: (monitor od lodówki 1 metr ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokoloshe Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 ee, nie jestem pewien ale: biorac pod uwage, iz zmienia sie mruganie/drzenie obrazu monitora wraz z odlegloscia pompki od monitora, to imho to jest wina pola magnetycznego wytwarzanego przez to pompke. osobne gniazdko zasilania nic raczej nie zmieni 2. ekranowanie magnetyczne musialbys jakos zrobic, z tego co wiem to jakims ferromagnetykiem. ale z tego co sie slyszalem to domowymi lub mniej sposobami raczej trudno jest zrobic skuteczne ekranowanie 3. to (pole magnetyczne) jest niebezpieczne dla monitora, dla kompa tez cytat: Najczęściej stosuje się ekranowanie PEM za pomocą filtrów lub ekranów ferromagnetycznych, np. ekran wykonany z blachy premalloyowej (stop żelaza z niklem) lub ekran wykonany z tzw. Mu Metalu (stop niklu, żelaza, chromi i miedzi). Należy jednak zaznaczyć, że składowa magnetyczna nie poddaje się tak łatwo ekranowaniu jak składowa elektryczna. 4.klatka faradaya ekaranuje elektryczne pole Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...