Skocz do zawartości
Marceliszpak

Problem z podkręcaniem durona 800 na ECSk7s5a ????

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem stronke z opisem jak zamalowac mostki,postanowilem ustawic mojego durona 8x100 na 6x133 i po całym zabiegu komputer się uruchamia ale bez obrazu na monitorku i staje w bezruchu.Dodam ze napiecie mam standardowe 1,6 V.Może jakieś sugestyjki????????? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy troche?Bo bez piłowania mostków na procku mogę dać 1.65V lub 1.80V!!

W jaki sposób zmieniasz napięcie na tej płycie? Ps. U kolegi na tej płycie Duron 850 idzie na 950 max stabilnie i na 1050 zalicza POST. Wszystko bez zmiany napięcia i przy dupnym chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia nie mogę zmieniać na płyci bo mam cudo ECS K7S5A,więc wszystko robię ołówkiem na procku.Pamięci mam 2 x ddr 266 mhz powinny wytrzymac.

Które mostki trzeba zamalować żeby podnieść napięcie z 1.60 do 1.65 i z 1.60 do 1.80 ? I drugie pytanie - które mostki należy zamalować, aby odblokować mnożnik ? Wiem, że to już pewnie było poruszane na forum, ale skoro mam tutaj osobę z Duron'em to wole uzyskać swierze informacje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

W jaki sposób zmieniasz napięcie na tej płycie? Ps. U kolegi na tej płycie Duron 850 idzie na 950 max stabilnie i na 1050 zalicza POST. Wszystko bez zmiany napięcia i przy dupnym chłodzeniu.

Pisał, że robi operacje na mostkach !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Pisał, że robi operacje na mostkach !

Zmyliło mnie to, że bez piłowania mostków może zmianiać napięcie, więc stwierdziłem, że jakiś VMODE płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia nie mogę zmieniać na płyci bo mam cudo ECS K7S5A,więc wszystko robię ołówkiem na procku.Pamięci mam 2 x ddr 266 mhz powinny wytrzymac.

cos o plycie http://www.in4.pl/recenzje/ecsk7s5a/

raczej nie jest zadnym cudem do podkrecania.

jezeli mialem wczesniej 100 a pamieci 266 to pewnie miales wlaczona opcje w biosie +33 dotaktowywanie pamieci, teraz jak zmieniasz szyne na 133 wylacz ja.

na moim procku i plycie msi jak krecilem to: proc(750) 8x100 bez zmiany napieca poszlo. a juz ustaienie typu 6x133 musialem minimalnie podniesc napiecie zeby system zastartowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Które mostki trzeba zamalować żeby podnieść napięcie z 1.60 do 1.65 i z 1.60 do 1.80 ? I drugie pytanie - które mostki należy zamalować, aby odblokować mnożnik ? Wiem, że to już pewnie było poruszane na forum, ale skoro mam tutaj osobę z Duron'em to wole uzyskać swierze informacje :-)

Żeby odblokować mnożnik nalezy zamalować wszystkie mostki L1, a co do Vcore szłyszałem żeby uzyskać napięcie 1,85V trzeba zamalować wszystkie mostki L7 ale zanim to zrobisz to sprawdz bo co do tego drugiego malowania nie jestem w 100% pewien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby odblokować mnożnik nalezy zamalować wszystkie mostki L1, a co do Vcore szłyszałem żeby uzyskać napięcie 1,85V trzeba zamalować wszystkie mostki L7 ale zanim to zrobisz to sprawdz bo co do tego drugiego malowania nie jestem w 100% pewien.

potwierdzam, tak właśnie ma być,

Rafał jak chcesz mogę Ci podesłać rozpiskę ustawień mostków do mnożnika i napięcia

a na K7S5A robi się prostego V-moda i można osiągnąć U=2,3V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos o plycie http://www.in4.pl/recenzje/ecsk7s5a/

raczej nie jest zadnym cudem do podkrecania.

jezeli mialem wczesniej 100 a pamieci 266 to pewnie miales wlaczona opcje w biosie +33 dotaktowywanie pamieci, teraz jak zmieniasz szyne na 133 wylacz ja.

na moim procku i plycie msi jak krecilem to: proc(750) 8x100 bez zmiany napieca poszlo. a juz ustaienie typu 6x133 musialem minimalnie podniesc napiecie zeby system zastartowal

Stwierdzenie, że ECS K7S5A nie jest cudem to podręcania wywołuje u mnie na twarzy szerooooki uśmiech. To jest oczywiste. Producent przecież nieoferuje możliwości podkręcania... Tylko i wyłącznie dzięki CheepBIOS'om można podkręcać na tej płycie. Pozatym moja opinia o tym modelu znacznie się zmieniła gdy udało mi się ją zmusić do stabilnej pracy i to jeszcze przy O/C. Zaznaczam, że w tej chwili chłodzenie jest tragiczne, nie zostalo zmienione napięcie, pamieci to 100MHz (64+32) no i do tego zasilacz (SIC!) 235W... Zobaczymy ile max. z tego zestawu wycisnę bo niedługo (może jutro) kupuje koledze Titan'a i idziemy w górę z FSB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam, tak właśnie ma być,

Rafał jak chcesz mogę Ci podesłać rozpiskę ustawień mostków do mnożnika i napięcia

a na K7S5A robi się prostego V-moda i można osiągnąć U=2,3V

Dziękuje Wam za informacje.

Do jotmar - jeżeli mogę prosiłbym o tą rozpiskę na adres groby@bezpieczny.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...