Skocz do zawartości
sanczo20

Underclocking??? :/

Rekomendowane odpowiedzi

kolejny problem zauważyłem ze na ustawieniach (133x11 vcore 1.6V), czyli nominalny athlon 1700+ śmiga dobrze, ale po przetaktowaniu na 166x12.5 vcore 1.725V cos niedobrego sie dzieje, a mianowicie w aquamarku3 wynik Cpu jest niższy od A1700+ i tak:

133x11 vcore 1.6V - 2500 frames

166x12.5 vcore 1.725V - 1400 frames

Ewidentnie na 2075Mhz zwalnia i sie tnie niewyobrażalnie co nie ma miejsca na 133x11 1.6V

Dalej programy syntetyczne typu SofiSandra 2003 i AIDA32

To samo odczyt z pamięci i zapis w AIDA32 jest naprawde niepokojąco niski:

odczyt - rzędu 800MB/s

zapis - ok. 200 MB/s paranoja

Mysle ze to wina temp proca i przegrzewania sie mostków NB i SB, bo przy przetaktowaniu na 166x12.5 1.725V jak proc jeszcze ma niską temp około 40 st. to odczyt z sandry i aidy sa dobre i wynik w aquamark jest tez wyzszy 3600 frames a jak dojdzie do 51 st. to głupieje

Sprawdzałem tez temp mostka południowego SB organoleptycznie (golutki bez wsparcia) przy normalnych ustawieniach mogłem trzymac ze 30 sekund i nie spażyłem sie a na 166x12.5 1.725V po ok. 15 juz musiałem zabrac palucha zeby sie nie sparzyć ( i to tylko w śr. windows i net, bez stresu i gier)

spróbowałem jeszcze 11x200mhz wynik w aquamark3 CPU 3500 frames :!: :!: :!: Paranoja... :x

czy to moze byc wina MoBo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

synchro na szynie 166 :( na 200 asynchro bo mi sie jeszcze ramy posypią w koncu to jakies shity nn na 333 wiec?? a moze przegrzewajacy sie mostek płn.?? NB?? po takim taktowaniu radiator jest chłodny moze zle jest nasmarowane i nie oddaje ciepła tak jak powinine bo nie zmianiałem nic na płycie jezei chodzi o radiatory na chipsetach i nie zdzierałem podobno fatalnie nałozonej jakies gumy na NB co wy na to pomózie bądzcie ludzie :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi