Skocz do zawartości
kazik2000

To jednak moja wina chyba (blaster na serwerze)

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od początku. Jestem w sieci Autocom w Krakowie. Ponieważ opłata jet promocyjna mam "promocyjne" ograniczenia. A mianowicie 6GB ruchu transferowego miesięcznie. Rozdzielam łącze na 4 kompy (jeden komp dodatkowo jako serwer robi). Do tej pory ich "system traffic" działał w miarę znośnie (tzn. miałem do niego małe zastrzeżenia). Ale w tym miesiącu to już przekręt na maxa. Były święta więc wszyscy pojechali do domu (mieszkanie studenckie). Niestety ostatnia fujara nie wyłączyła serwera który sobie pracował. Popatrzcie na transfery nabite w okresie świąt. Są one TUTAJ

To jest chyba przegięcie, żeby sam serwer naładował dzinnie tyle (w poprzednich miesiącach tak nie było!!!). Warto zwrócić uwagę na UPLOAD, lol!!!!!

I teraz gwóźdź programu. Po przekroczeniu limitu 6GB sieć dostaje takiego muła że google.pl odpala się przez minutę. A jeśli tak dalej pójdzie to na 100% przekroczę ten limit.

Jak udowodnić tej firmie że nabija mnie w butelkę???

Proszę pomóżcie bo forum nie będę mógł nawet przeglądać... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwer to jakis Dureń 333 i win2k. Właśnie sobie pomyślałem że może się coś przypałętało na serwerze :( Jest zwykła maskarada spod windy, sieciówka do routera i na kompy. Widzę że ciągle coś wysyła ale co? Nie mam żadnego progsa do rozdziałki tylko ten wbudowany z wina. Wcześniej chodził dobrze więc coś jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj sobie netlimitera i commview i badaj co robi zadyme

netlimiter - wypisuje jakie programy wykorzystuja lacze

a commview - z jakimi hostami sie laczy i pokazuje wszystkie pakiety

a, wlasnie mi sie przypomnialo - jak mialem xp i serwer na nim - to glupek sie laczyl z jakims numerem ip i sobie tez cos wysylal bezladu i skladu - zablokowalem cala pule bandwidthcontrollerem i byl luz (teraz jest linux i jest max wypas:D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy te progsy można zarządzać zdalnie?? Bo komp stoi w przedpokoju i fajnie by było gdybym mógł administrować ze swojego. Jeśli nie to trudno. Będę nosił monitor do niego (i myche i klawisze :) )

heh, a o remote administrator slyszales? (tylko jak juz zainstalujesz to przypadkiem nie wyloguj sie lub nie przelacz uzytkownika(zeby zostal na ekranie powitalnym ) ja sie tak raz zalatwilem i byl kurs 3km do serwera i z monitorem do piwnicy :-) )

pozatym winxp i 2000(tego nie sprawdzalem) pozwala na zdalne udostepnianie pulpitu (ale tu Ci nie bardzo pomoge - bo raz to tylko robilem)

PS - programy te zdalnie (chyba) same w sobie nie pozwalaja na takie cos

PS2 - zmien tytul wątku - bo to nie wina providera :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem pliczek mslaugh.exe :| Ciekawe co on robił przez cały czas na serwie...

A co do zarządznia serwerem to przydałby mi się dostęp zdalny, tzn. możliwość zarządzania systemem na moim kompie, ale nic z tego nie pokumałem przez te 2 godziny. Czy jest gdzieś jakaś piguła, która łopatologicznie mi to wyjaśni??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tego miesiąc wcześniej nie było. Zobaczymy co będzie dalej. Załatane to cholerstwo. Gdybym wiedział cokolwiek o linuxie to dawno bym tam postawił taki serwer :)

A może jest gdzieś jakaś książka w sieci "po polsku" traktująca o tym??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi