giusepe Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Witam. Od jakiegos czasu mysle nad chlodzeniem wodnym swojego gruchota. Bralem pod uwage: 1. Blok wodny: ORBITAL O2 z krocce 12 2. Pompka Aquaszut 600 l/h ? 3. Nagrzewnica ?? jak najmniejsza ze szrotu 4. Weze z NOMI 12 za 2zl/m itp... Moja obudowa to big tower, zestaw ma kosztowac niecałe 200zł, wiem ze to nie duzo ;] Obecnie na procesorze zamontowany jest standartowy Titan (nie znam modelu), temp. wg czujnika wynosi okolo 39', 40' podczas normalnego uzytkowania. Prosiłbym o sugestie na temat wybranych komponentow, pompke chcialbym przerobic na niezatapialna, mysle ze 600 l/h wystarczy, pompka bedzie umiejscowiona w miejscu zatok 5,25. Nagrzewnica: wielkosci napedu cd, lub mniejsza, bedzie zamontowana z przodu pod koszykami 5,25. Szukałem podobnej konfiguracji na forum, aby znalezc odpowiedzi na pytania, jednak wiekszosc kupuje Nukleony, chlodnice za 200zl, pompki za kolejne 200zl itp ;] Pozdrawiam i dziekuje za pomoc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Ta pompka z powodzeniem starczy Ci do twoich celów, mam taką i wiem jak to działa jednak wybiegł bym troche myślami na przyszłość i kupił np Atmana 305 (1200L/h) bo kosztuje prawie te same pieniadze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusepe Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Czy łatwo jest przerobic tego Atmana 305 na niezatapialna, oraz czy 1200 l/h to nie jest za duzo na 1 blok wodny (nie planuje wiecej) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Czy łatwo jest przerobic tego Atmana 305 na niezatapialna, oraz czy 1200 l/h to nie jest za duzo na 1 blok wodny (nie planuje wiecej) ??1200l przeplywu to jest nic dla wc :D pozatym nigdy takiego nie uzyskasz na tej pompie bo opory robią swoje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Czy łatwo jest przerobic tego Atmana 305 na niezatapialna, oraz czy 1200 l/h to nie jest za duzo na 1 blok wodny (nie planuje wiecej) ?? ja tez nieplanowalem,a teraz prosze :D ...nigdy nie mow nigdy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusepe Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 :) Więc Atman 305, czy moge ja sobie przerobic na niezatapialna poprzez założenie "przejsciowki" ? Jeszcze pozostaje nagrzewnica.... Jak najmniejszych rozmiarów, najlepiej Cu i od jakiegoś popularnego samochodu, gdyz latwo ja znajde na szrocie... co polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 lepiej miec zapas na przyszlosc ja zastanawialem sie nad wsadzeniem pompki 3000l/h ale sobie odpuscilem a moze lepiej chlodnice wstawic do przodu obudowy a pompke niezatapialna na dole umiescic taj jak u mnie http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=65644 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusepe Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Raf, własnie zamierzam nagrzewnice umiescic z przodu wew. obudowy, juz podczas modyfikacji obudowy o tym myslalem i wstawilem na przod 2 wentyle 80mm, mysle nad zbudowaniem shroud'a z plexi i na to dopiero nagrzewnica. Szukam jak najmniejszej, rozmiarów takich jak CD-ROM, kadett'owka odpada, wiekszosc znanych mi nagrzewnic takze ;( Pompke planuje umiescic u góry w zatokach 5,25 albo nad zasilaczem bo jest tam jakies 20cm wolnego miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 tutaj mozesz zobaczyc nagrzewnice od tico . jest mala i moze ci sie zmiescic do bay 5.25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Na stronie www.zoosfera.pl jest pompka Atman AT-305 i pisze "do użytku pod powierzchnią wody". 1. Czyli jaki jest sens przerabiać na niezatapialną :?: Wtedy nie ogrzewa tak wody :?: 2. I wogole w pompkach silnik nie ma kontaku z woda :?: 3. I bez tych jakiś rurek to ta pompka jakie ma wymiary (tak żeby ją do pojemnika wsadzic) :?: 4. Jakie ma srednice tych kruccow na weze :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Nikt mi nie chce odpowiedziec :( . Na pewno znacie odpowiedzi na te pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusepe Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 RAFAL10 Osobiscie chyba nie bede przerabial pompki na niezatapialna, musialbym kombinowac z dodatkowym rezerwuarem, rozgalezieniem aby to odpowietrzyc itp... Czy sa jakies minimalne wymagania co do wielkosci pojemnika w ktorym bedzie znajdowac sie pompka ? Czy może stykać sie ze sciankami pojemnika ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Przydałoby się, żeby pompka się do pojemnika zmieściła i żeby było w pojemniku coś wody. I mogą być drgania od pompki. W związku z tym przydało by się wytłumić, czyli powkładać coś między pompkę a ścianki w miejscach, gdzie się stykają. Proszę o odpowiedzi na powyższe moje pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...