Skocz do zawartości
Worms14

EPOX 8RDA+ jak regulowac napiecia przy kreceniu FSB synchro?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, od wczoraj zmieniłem płytkę Chaintech 7NJL1 na EPOX 8RDA+, w wyniku, czego padła mi jedna kość Kingston HX pc3000, nawet do windy nie wszedłem 3 razy próbowałem ustawić w bisie poprawna magistrale 166, a za 4 razem piszczenie, teraz jadę na jednej kości, mam do was pytanie, a propos kręcenia synchronicznego.

Nie podnosząc napięcia ustawiłem magistrale na 185 i mnożnik x10 Vcpu 1.65 Vmem Default. Nie chciało mi się tak pomału kręcić i podniosłem magistrale na 200fsb mnożnik 9.5, co się okazało do windy nie mogę wejść podnoszę napięcie na pamięciach na 2.63 benchmark uruchamiam i zwis wiec podnoszę do 2.77 pod konie 3 dmarka zwis dopiero na napięciu 2.90 przeszedłem benchmarka.

Mam pytanie czy jak chce uzyskać jak największą magistrale bez kręcenia mnożnikiem to podnoszę napięcie tylko na pamięciach czy na procesorze tez?

Po niżej link gdzie kręcono takie pamięci jak moje

http://infopc.pl/index.php?id=recenzja&idr...ec=2&strona=1#7

Wydaje mi się ze troszkę za duże jest napięcie a za mały skok magistrali i ze chyba to jest wina procka i za małego napięcia na nim.

Prosze o wyrozumialosc i pomoc. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK teraz juz mam jasnos, a czy sa jakies konkretne objawy, zebym wiedzial ktorym napieciem ruszac czy na pamieciach, czy na procesorze?

Zaznaczam wszystko synchronicznie, narazie tylko po to by uzyskac jak najwieksza magistrale, bez krecenia procesora jak najnizszy mnoznik.

Jakie zalecane zmiany na plycie, wymiany jakis chlodzen radiatorow, by uzyskac wysokie Fsb i bez czego sie nie obejdzie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...