limal32 Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 chłodzicie wodą ale jak czytam to osiągacie temp.po 50 stopni czasami to troche dziwne kolega sam zrobił wc z alu radiatorka poklejonego poksyliną i ma temp system 24 a cpu 22 stres 25 cały koszt ok 80 zł a wy wydajecie nawet 200 na sam blok dla porównania ja mam 36 st. na miedzianym merkury2 za 70 zł 3100 obr a 39-41 stres to po co mi woda?na bartonku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 wszystko zalezy od napiecia CPU i jego czestotliwosci ,bo chyba nie powiesz mi ze niema roznicy w wydzielaniu ciepla miedzy Bartonami 11x200 Vcore1.6V i np.10x250 Vcore2V :wink: ...a juz zupelnie inna sprawa smiesznych pomiarow jakimi racza nas plyty glowne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Sensor z socketu na bylym mobo (nie wiedziec czemu) zawsze wskazywał 14C .. dlaczego ? Ok .. czasem sie zmienial :-) 50C to za duzo ...z pewnoscia cos nie tak .. Pamietaj, ze Wc musi sie najpierw "rozgrzac" :-) ja moge sie pochwalic takze tak niskimi tempami - ale do 5 minut od uruchomienia systemu. dolaczam sie do przedmowcy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 zapodaj foty tego wc z radiatora nie sugeruj sie temperaturami podawanymi przez mobo bo moze byc tak ze będziesz mial mniejszą temperature na ac niz ja na wc :) tak jak wspomnial Vip : wieksze Vcore i czestotliwosc proca = wiecej ciepla ,w konsekwencji trzeba miec lepsze chlodzenie zapodaj foty tego wc z radiatora nie sugeruj sie temperaturami podawanymi przez mobo bo moze byc tak ze będziesz mial mniejszą temperature na ac niz ja na wc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Faktem jest ze woda *radzi sobie* (wchlania, czy przewodzi) z cieplem o wiele lepiej od powietrza. Chlodzenie wodne bedzie zawsze bardziej efektywne od chlodzenia powietrzem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Faktem jest ze woda przewodzi cieplo o wiele lepiej od powietrza. Chlodzenie wodne bedzie zawsze bardziej efektywne od chlodzenia powietrzem. A co ma przewdzenie cieplne do wydajności układu chłodzącego procesor? Jak zatrzymasz obieg wody i powietrza, to będziesz mógł uzasadnić swoją tezę empirycznie, ale w typowych systemach chłodzenia te parametry są pomijalne (istotna jest pojemność cieplna i szybkość przepływu). @limal32 Jakim cudem ma temperaturę proca poniżej temperatury otoczenia (system)?? To tylko dowód na to, że pomiary do bani (chyba, że wodę ma chłodzoną w lodówce ;)). Do tego sensu nadaje cisza (ja, jak dotą w praktyce miałem do 2h 0 dB - potem nerwy mi wysiadły, bo woda miała ponad 40*, ale ja mientki jestem ;)) Ale to głównie ze względu na słaby blok na HD - jego temperatura przkroczyła 55* - dlatego wymiękłem. Proc miał chłodniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limal32 Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 zrobie te zdjecia to zapodam ale jak zobaczycie to padniecie ze śmiechu( straszny bałaganiarz z tego mojego kumpla)a co do rozgrzewki wody to komp chodził 3 dni wyłączony bo sprawdzał czy nie przecieka a dziś to już z tydzień niewyłącza go i temp jak zapodałem wcześniej athlon1700 @1650mhz i jak pamiętam 1,65v ale co do tego to niemam pewności ale jutro bede u niego to podam dokładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gothic Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Jakim cudem ma temperaturę proca poniżej temperatury otoczenia (system)?? a system to czasem nie oznacza temp. NB? ja tez mam na CPU mniej niz na system (NB) co nie zmienia faktu ze temp. zanizone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 odczyty mobo :D:D:D mały przykład miałem gigabyte 7vrxp płytke, odczyt 25 stopni na procu, (proc zimniejszy od wody :D:D), zmiana płytki na epoxa 8rda3 i tem procka 33 idle :) to już bardziej wiarygodne :) tak BTW to czy ktoś mierzył błąd pomiarowy na epoxach ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limal32 Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 z tego co ustaliłem to ma athlona 1700@ 2000 mhz 1,75v i temp -otoczenie 24 -system 26 -cpu 28 stres 31 odczyty trzema programami i tak mniej więcej termometr też pokazuje dla cierpliwych foty zapodam za kilka dni bo szwagrowi cyfraka pożyczyłem bo jechał na zlot tuningów samochodowych w Karwinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...