Skocz do zawartości
limal32

nie rozumiem wc cisza ale czemu 50 c

Rekomendowane odpowiedzi

chłodzicie wodą ale jak czytam to osiągacie temp.po 50 stopni czasami to troche dziwne kolega sam zrobił wc z alu radiatorka poklejonego poksyliną i ma temp system 24 a cpu 22 stres 25 cały koszt ok 80 zł a wy wydajecie nawet 200 na sam blok

dla porównania ja mam 36 st. na miedzianym merkury2 za 70 zł 3100 obr

a 39-41 stres to po co mi woda?na bartonku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zalezy od napiecia CPU i jego czestotliwosci ,bo chyba nie powiesz mi ze niema roznicy w wydzielaniu ciepla miedzy Bartonami 11x200 Vcore1.6V i np.10x250 Vcore2V :wink:

...a juz zupelnie inna sprawa smiesznych pomiarow jakimi racza nas plyty glowne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sensor z socketu na bylym mobo (nie wiedziec czemu) zawsze wskazywał 14C .. dlaczego ? Ok .. czasem sie zmienial :-)

50C to za duzo ...z pewnoscia cos nie tak ..

Pamietaj, ze Wc musi sie najpierw "rozgrzac" :-) ja moge sie pochwalic takze tak niskimi tempami - ale do 5 minut od uruchomienia systemu.

dolaczam sie do przedmowcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapodaj foty tego wc z radiatora

nie sugeruj sie temperaturami podawanymi przez mobo bo moze byc tak ze będziesz mial mniejszą temperature na ac niz ja na wc :)

tak jak wspomnial Vip : wieksze Vcore i czestotliwosc proca = wiecej ciepla ,w konsekwencji trzeba miec lepsze chlodzenie zapodaj foty tego wc z radiatora

nie sugeruj sie temperaturami podawanymi przez mobo bo moze byc tak ze będziesz mial mniejszą temperature na ac niz ja na wc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktem jest ze woda przewodzi cieplo o wiele lepiej od powietrza. Chlodzenie wodne bedzie zawsze bardziej efektywne od chlodzenia powietrzem.

A co ma przewdzenie cieplne do wydajności układu chłodzącego procesor? Jak zatrzymasz obieg wody i powietrza, to będziesz mógł uzasadnić swoją tezę empirycznie, ale w typowych systemach chłodzenia te parametry są pomijalne (istotna jest pojemność cieplna i szybkość przepływu).

@limal32

Jakim cudem ma temperaturę proca poniżej temperatury otoczenia (system)??

To tylko dowód na to, że pomiary do bani (chyba, że wodę ma chłodzoną w lodówce ;)).

Do tego sensu nadaje cisza (ja, jak dotą w praktyce miałem do 2h 0 dB - potem nerwy mi wysiadły, bo woda miała ponad 40*, ale ja mientki jestem ;)) Ale to głównie ze względu na słaby blok na HD - jego temperatura przkroczyła 55* - dlatego wymiękłem. Proc miał chłodniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobie te zdjecia to zapodam ale jak zobaczycie to padniecie ze śmiechu( straszny bałaganiarz z tego mojego kumpla)a co do rozgrzewki wody to komp chodził 3 dni wyłączony bo sprawdzał czy nie przecieka a dziś to już z tydzień niewyłącza go i temp jak zapodałem wcześniej athlon1700 @1650mhz i jak pamiętam 1,65v ale co do tego to niemam pewności ale jutro bede u niego to podam dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odczyty mobo :D:D:D

mały przykład miałem gigabyte 7vrxp płytke, odczyt 25 stopni na procu, (proc zimniejszy od wody :D:D), zmiana płytki na epoxa 8rda3 i tem procka 33 idle :) to już bardziej wiarygodne :)

tak BTW to czy ktoś mierzył błąd pomiarowy na epoxach ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co ustaliłem to ma athlona 1700@ 2000 mhz 1,75v i temp

-otoczenie 24

-system 26

-cpu 28 stres 31

odczyty trzema programami i tak mniej więcej termometr też pokazuje

dla cierpliwych foty zapodam za kilka dni bo szwagrowi cyfraka pożyczyłem bo jechał na zlot tuningów samochodowych w Karwinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi