Skocz do zawartości
Spookie

podkręcanie Bartona na Gigabyte...[long]

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu kilakanstu/kilkudziesieciu postów na temt min. płyt Gigabyte zastanawiem sie czy mam sznse uzyskac 2500 mhz i czy da cos lepsze chłodzenie i zasilacz ... na tym forum panuje jakis stereotyp ze płyty Gigabyte sa stabilne i zazwyczaj dobrze wyposazone ale mają słabiutkie mozliowsci o/c i często dzieja się na nich różne dziwne sprawy.. [u mnie płyta zachowuje sie bardzo dobrze ][ma ktos na tym forum na gigabyte ponad 2300 mhz ?]

Zastanawiam sie czy wydajęc 300-500 zł [ok-200-zasilacz-150 cooler-50 buda] dobije do ok 2500 mhz- ma ktos tyle na na gigabyte... ?

!!! Jakie dajecie szanse że wyciągne ne mojej płycie z 2500!!! mhz >? ??? [GA-7N400L (n-Force 2 Ultra)-teraz mam 11x210-Vcore +10%-bez żadnych modów]!!!

Co kupić aby mieć ok 2500 mhz ? /100% stabilne !!!

1.jaki Zasilacz [to najwazniejsze bo teraz jak dam fsb wiecej fsb niz 210 to od razu restart kompa][palnuje Chiefteca 360 W z aktywnym pfc... ja podłącze do mojego kompa jeszcze kilka rzeczy (nagrywarke DVD,2 dyski,dodatkowe wentylatorki to pociagnie czy moze okazać się za słaby ?]

2.co na proca [niestety zalman 7000 alcu nie pasje :(...]

3.Co do płyty [chipset- radiator zalmana... coś jeszcze będzie potrzebne ? tu nie mam pojęci co i gdzie...[mosfety wytrzymaja fsb >220 ?]

4.co do obudowy [Mode Com Fine II]

I.)W mojej płycie Vcore zwieksza się procentowo [tzn. +5%,7,5%,10%] jak zrobie moda na Vcore [np. ustawie 1,85 to potem w biosie bede mógł nadal podnieść o +10%?]

II.)Średnio Twinmosy 400 Cl 2,5 [Vcore moge do 2,8 chyba że jakiś mod ?] do ilu wytrzymuja [na timingach bardzo mi nie zależy] dają coś radiatory na pamięciach ?

III.)Vcore mod chyba jest konieczny ?-wykonywał go ktoś na płycie gigabyte ? [chciałbym mieć te ok 2500 mhz na Vcore max na 1,90-1,95 wystarczy ? - teraz 2310 na +10%]

a.)I jak kupie jakis porządny coolre na procka to bede miał jakies normalne temperatury ?[tzn odudowa nie ma być tak jak teraz ciepł/goraca chce miec temperature w stresie do 60] [buda zamknieta jak ja sciągne to mam przynajmnije 5 stopni mniej[[bo teraz to ja sie dziwie jak mój komp dział mam Spire falcon Rocka II i temperatury mam 62- normal 68-69 stres/po 2h grania max miałem 75 komp sie nie zwiesił, grałem dalej...]

b.)czego mam takie rózne wyniki napieć ? [tzn. Aida,Easy Tune, MBM5 (By gigabyte) +3,3 - 3,28-3,32 to wszystko ok,+12 wszystkie programy 11,8-12,1 też ok ale +5 to już bardzo różnie Aida 4,27 [chyba niemożliwe ?],MBM 4,08 [napewno niemozliwe] Easy tune 5.08 ok ale te napiecia nigdy sie nie zmieniaja zawsze identyczne chyba cos zepsute ?,Vcore procka [to normalne ze moje płyta zawyza napiecia tzn na default mam 1,71 ?] jak dam +10 to Easy tune pokazuje 1,85-1,86 a Aida 1,80-1,81 czemu wieżyć ? - jak samemu zmiezyc napiecia [tzn gdzie przykładać miernik ?]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[GA-7N400L (n-Force 2 Ultra)-teraz mam 11x210-Vcore +10%-bez żadnych modów]

WOW jestes Wielki :!: :lol: ja bez zadnych modów mam 230 fsb :)

Co kupić aby mieć ok 2500 mhz ? /100% stabilne !!!

Lepsza zasiłkę - vhieftek 420W i płytę główną

[mosfety wytrzymaja fsb >220 ?]

Kurna szklana kula pękła więc ci nie wywróże niestety, moze zaraz wpadnie jakis inny wrużbita :?:

W mojej płycie Vcore zwieksza się procentowo [tzn. +5%,7,5%,10%] jak zrobie moda na Vcore [np. ustawie 1,85 to potem w biosie bede mógł nadal podnieść o +10%?]

TAK

II.)Średnio Twinmosy 400 Cl 2,5 [Vcore moge do 2,8 chyba że jakiś mod ?] do ilu wytrzymuja [na timingach bardzo mi nie zależy] dają coś radiatory na pamięciach ?

NIestety też ci nie wywróże czy twoje pamieći pujdą na 500 mhz czy tylko na 410 mhz, przykro mi.

Płyty gigabyte mocno przekręcają odczyt temp, szczegulnie jak dasz większe napięcie.Co do napięć to polecam MIERNIK a nie sprawdzanie softowe bo takie to mozna sobie o kant doopy rozbić :!:

VCORE mozesz sobie z prostego działania matematycznego wymnozyć a nie wierzyć odczytom z mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...