Skocz do zawartości
XAD

Belinea 105035 brak barwy niebieskiej

Rekomendowane odpowiedzi

jak jest zimny to co chwile gubi niebieski kolor, nawet wstrzasy czasami nie pomagaja, gdy sie rozgrzeje to

reaguje na wstrzasy (przy pozadnym uderzeniu zalapuje wszystkie barwy) a po dluzszej pracy w ogle nie gubi barwy, (nawet wstrzas nie pomaga mu jej zgubic)

Rozkrecilem go (gdy byly wszystkie barwy) opukalem wszystkie czesci i nic - twardo nie chcial zgubic koloru.

prosze o pomoc

Co to moze byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście stawiam na zimny lut , skoro pomagają wstrząsy. Proponuję rozkręcić sprzęt i jeszcze raz delikatnie opukać (na zimnym sprzęcie) podejrzane elementy oraz ewentualnie przejrzeć PCB z lupą- może coś znajdziesz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest zimny to co chwile gubi niebieski kolor, nawet wstrzasy czasami nie pomagaja, gdy sie rozgrzeje to

reaguje na wstrzasy

to jest chyba cos postepujacego poniewaz z dnia na dzien jak go wlaczam (po godzinach nie uzywania) to wstrzasy nic nie daja, kolor wejdzie moze na 0.5s moze mniej jakies kreski mrugna i dalej kupa, ale jak pochodzi 3h i mu sie przywali i zastartuje to juz jest git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówisz że jak jest zimny to wstrząsy czasami, jak sie rozgrzeje to już byle wstrząs i działa - ja bym stawił na lutowanie - a te efekty wstrząsowe mogą być powodowane przez tzw. rozszerzalność cieplna - jak jest cieplejsze to lut może zwiększyć minimalnie swoją objętość i łatwiej jest wtedy przywrócić badziew do działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówisz że jak jest zimny to wstrząsy czasami, jak sie rozgrzeje to już byle wstrząs i działa - ja bym stawił na lutowanie - a te efekty wstrząsowe mogą być powodowane przez tzw. rozszerzalność cieplna - jak jest cieplejsze to lut może zwiększyć minimalnie swoją objętość i łatwiej jest wtedy przywrócić badziew do działania.

ok ale gdzie, co lutowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...