michalek Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Witam wszystkich, Kilka dni temu zainstalowałem sobie winde XP na macierzy RAID i w sumie działa... Ale nie wszystko jest takie kolorowe. W kompie mam 2 dyski 40 GB IBM podpięte do kontrolera HPT RAID (płyta ABIT KT7A-RAID). Po zainstalowaniu windy okazało się jednak że dyski podpięte do macierzy jako "stripping" pracują wolniej niż jeden dysk... Czy ktoś ma może na to jakąś radę? Testowałem wydajność za pomocą programu SiSoft Sandra 2001 i na pojedynczym dysku wyniosła ona ponad 28 tysięcy (liczone w punktach) a na RAIDzie (2 dyski IBM 40 BG, razem 80 GB jako stripping) zaledwie 11 tysięcy z hakiem. Nie wiem jak to wyjaśnić bo przecież RAID jest po to żeby podwoić wydajność a u mnie jest odwrotnie... Z góry dzięki za pomoc! :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 A jakich użyłeś sterów do HPT ? Miałem podobny problem gdy zamieniłem setry winxp na te od płyty - spróbuj ręcznie z podmienić plik sterownika w katalogu chyba system32/drivers - w trybie msdos. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brevis Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Sprawa ma sie tak,nigdy przez raid nie podwoisz wydajnosci,moze wzrosnac ale nie bedzie dwa razy wieksza.Spróbuj zainstalowac nowsze sterowniki do kontrolera i powinno byc wszystko spoks,przynajmniej u mnie tak bylo,powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalek Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Oki, próbowałem już chyba wszystkie możliwe sterowniki... i co powiecie na to: na standardowych sterach z XP dyski "chodzą" najszybciej (przynajmniej według SiSoft Sandra). Nie wiem co jeszcze zmienić, ale objawy są też takie, jakby ktoś pod 98 wyłączył tryb DMA - przy kopiowaniu co jakiś czas sie zatnie i po chwili kontynuuje... no i oczywiście kopiuje znacznie wolniej niż na jednym dysku. Może macie jescze jakiś pomysł bo mnie to do szału doprowadza..? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...