Skocz do zawartości
Undofen

bezglosne fc, mozliwe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zalozenia sa takie, teraz mam gwc, czyli ground wc :-), czyli za chlodnice robi mi 25m rurki miedzianej zakopanej w ogrodku. Cenie sobie cisze ale i tez wydajnosc, chce dolozyc teraz sobie bloki na grafe, NB w przyszlosci HDD(jak tylko ktos zacznie sprzedawac takie bloki) i PSU. Obawiam sie ze temp nie beda juz dla mnie przy tylu blokach zadowalajace, teraz sa na poziomie od 11 w zimie do 20 wlecie (temp wody). Na poczatek robie sobie fwc, w praktyce przerobilem lodowke ktora w piwnicy sobie bedzie stala i zamiast tych rurek pod ziemia schladzala mi ciecz, zastanawiam sie jednak czy nie fajniejsze byloby zwykle fc - musialoby byc jednak bezglosne, czyli skraplacz pasywny, i wlasnie nie wiem co mialoby chlodzic,tylko proca, czy moze proca i gpu jesli by dalo rade. Nie zalezy mi na extremalnych temp, musi byc bezglosnie, temp juz ok 0st. na procu i grafie by mnie zadowolily. Jesli kompresor mialby byc bezglosny to musialby byc ostro odizolowany czyli musialby miec dodatkowe chlodzenie z obiegu WC ktore teraz mam ale to chyba nie problem. Zastanawia mnie tez skraplacz, ale mysle ze to tak stosunkowo niskiej wydajnosci moze wystarczylo cos na ksztalt lodowkowego .0st jest gorna granica temp ktora chcialbym uzyskac, czyli moze byc nizsza :-), jednak pod warunkiem ze bedzie bezglosnie.Czy ktos moglby mi napisac czy to wedlug niego mozliwe, i jak szacuje moc kompresora potrzebnego do takiego fc ? Opinie, pomysly i komentarze mile widziane, po maturce bede mial dosc czasu i funduszy zeby sie w to pobawic.

PS. Moze wrzuce troche fotek tego FWC co sobie teraz robie moze kogos to interesowac w koncu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe tak wlasnie cos mnie ciagnie do freonu :-). wracajac do tematu to rzeczywiscie sa 2 opcje, pierwsza to ze w piwnicy jest system chlodzacy, ale mysle ze nie da rady pociagnac freonu do pokoju bo to jest gdzies 10 m rurki miedzianej od mojego kompa, troche za daleko chyba :P, w ten sposob moze sprawdzic sie tylko fwc ktore wlasnie po to robie, wymyslilem jednak sobie ze druga opcja, czyli gdybym mial jednak miec fc w pokoju to skraplacz bylby chlodzony woda ktora teraz mi chlodzi kompa, to dawaloby ok tych 15 stopni na skraplaczu co tym samym polepszaloby wyniki na parowniku. Jednak mysle ze nic moze z tego nie wyjsc bo cos mam watpliwosci czy da sie to tak zaizolowac zeby bylo bezglosne, mam nawet na to szafeczke ale mi sie wydaje ze i tak bedzie burczalo czy cos... chociaz az mnie korci bo to fc mogloby byc niezle wydajne z tak chlodzonym skraplaczem :P. Tymczasem mysle ze jesli wydajnosc tego lodowkowego fwc mnie nie zadowoli, to zbuduje sobie mocniejsze ale dalej fwc stojace w piwnicy ze skraplaczem chlodzonym woda i parownikiem chlodzacym ciecz... mniej roboty a cisze bede mial. Aha wlasnie zastanawialem sie, da sie jakos skonstruowac fc na jednym kompresorze zeby chlodzilo i cpu i gpu ? na wezach elastycznych cos pokombinowac, tak zeby byl jak najkrotszy odcinek od cpu do gpu to chyba powinno dac rade prawda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo latwo jest zrobic z piwnicy do pokoju.

Podprowadzasz freon 5mm rurka, odprowadzasz 10'tka albo 12'tka, tylko straty spore beda na izolacji ale jak elegancko zatankujesz / skalibrujesz to obciazenie bedzie niskie i wszystko w parowniku bedzie parowalo + troszke po drodze w ssacej nie biorac za duzo ciepla

gdy tylko sie przeprowadze do piwnicy robie cos takiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo latwo jest zrobic z piwnicy do pokoju.

Podprowadzasz freon 5mm rurka, odprowadzasz 10'tka albo 12'tka, tylko straty spore beda na izolacji ale jak elegancko zatankujesz / skalibrujesz to obciazenie bedzie niskie i wszystko w parowniku bedzie parowalo + troszke po drodze w ssacej nie biorac za duzo ciepla

gdy tylko sie przeprowadze do piwnicy robie cos takiego

ahehehehehe, a teraz na ktorym pietrze mieszkasz? :D ;)

Berkut, mam nadzieje, ze jestes jeszcze na tyle rozsadnie myslacym czlowiekiem, ze nie bedziesz wspolpracowal z terrorystami, bo jestes jenym z najtezszych Polskich umyslow naukowych :D

PZDR :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dobrze poprowadzone i zaizolowane mam teraz 2x 12'stki, tego by sie nie dalo jakos wykorzystac ? bo juz tak ladnie zaizolowanej nie pociagne, z drugiej strony byly lutowane cyna wiec moge nie wytrzymac :/ hmm nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh problem w tym ze te 2 rurki 12 mm to nie sa proste rurki tylko cala instalacja kilkumetrowa z 4 zakretami, gdyby ja sciac to z conajmniej 2ma zakretami 90stopni, przez to by sie dalo 5mm rurke przeciagnac ? chyba niestety raczej nie ;-), przez jedno kolanko moze ale przez 2 chyba ciezko :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast plaszcza wodnego ja myslalem zeby po prostu przylutowac do niego rurke miedziana owinieta wokol, ogolnie mysle ze to jest mniejszy problem bo wydaje mi sie ze nie da sie zrobic takiej szafki (tzn realnie bo wiadomo ze jakos tam sie da) zebym mial ja w pokoju a nie bylo slychac nic :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tlokowy jest o wiele cichszy od srobowego . aha i wez mineralny olej do niego.. (bedzie pracowal jeszcze ciszej)

R12 - ALKILOBENZEN lub MINERALNY

R401A - ALKILOBENZEN lub MINERALNY

R22 - ALKILOBENZEN lub MINERALNY

R409A - ALKILOBENZEN lub MINERALNY

R503 - ALKILOBENZEN lub MINERALNY

polecam r22 niezadrogi a wydajny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to teraz jeszcze moc pozostala i gdzie ja mam tego szukac :/, nowy to troche kaski za duzo, uzywany to nie wiem gdzie szukac jak ma byc nie-lodowkowy :-), i jak skraplacz chlodzony woda zrobic najlepiej... chyba metoda rurka w rurce.. ale nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob skraplacz cos w stylu tego : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22968612

cena nowego kompresora to ~450 w gore..

a czemu kompresor nie-lodowkowy??

jesli ok 0 ci styknie (lub troche mniej-ja napisales wyzej) i chcesz chlodzic proc i grafe to ok 200W mysle ze styknie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie cos to nawet latwiutko a i sprawdzic by sie moglo... Dobra to jeszcze kilka pytan mam...

1. Kiedy do fc konieczne sa luty z brazu ? Da sie uklad zrobic normalnie lutujac cyna ?

2. Jak bardzo stacja manometrow jest konieczna ? Niektorzy w koncu robia bez - na to mozecie nie odpowiadac bo to gdzies juz bylo tylko mi w tej chwili poszukac nie chce...

3. Jak schematycznie wyglada uklad chlodzacy na raz cpu i gpu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 wtedy kiedy czesto uruchamiasz/wylaczasz FC (cyna sie oslabia pod wplywen skokow temp. co moze prowadzic do rozszczelnienia sie ukladu..)

2 do malych ukladow raczej nie trzeba (chociaz sie przydaje) uklad mozna wykalibrowac "na oko" ale nie bedzie to idealna kalibracja

3 za chwile wrzuce schemat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to jesli moge wziac kompresor od lodowy.. i lutowac cyna czyli sprzetem ktory juz mam, stacji manometrow kupowac nie musze, to ten uklad az tak duzo mnie nie wyniesie :-). Nie wiem jakie sa ceny ale strzelam ze butla r22 jakos strasznie droga nie jest a to chyba oprocz rurek i izolacji wszystko co musialbym kupic. aczkolwiek dalej nie wiem czy sie zdecyduje bo wydaje mi sie ze nie odizoluje kompresora tak zeby byl bezglosny :-), chwilowo dokoncze to prosciutkie fwc i sie zobaczy czy mi sie zachce cos wiecej robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz 12mm rurke uzyc ale CHOLERNIE duzo gazu bedziesz musial do srodka wrzucic ! A jest mozliwe ze np. rurke daloby sie w tej 12'tce poprowadzic, np. gruba kapilare ?

Berkut, mam nadzieje, ze jestes jeszcze na tyle rozsadnie myslacym czlowiekiem, ze nie bedziesz wspolpracowal z terrorystami, bo jestes jenym z najtezszych Polskich umyslow naukowych

Jak sadzisz kto mnie sponsoruje ? :mrgreen:

Jakbym mial rozpoczac akcje terrorystyczne to bylbym naprawde niebezpieczny, ale dziecinny etap "zrob nitroceluloze, wysadz cos" czy "zrob trotyl" sie skonczyl, zmadrzalem, nie bawi mnie to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

sluchaj sprawa wyglada tak: nie chcesz miec wycieku 300ml R22 w pokoju / pod styropianem ;]

propanu tym bardziej ;]

swobodnie mozna uzyc tej rurki ale po prostu cholernie duza pojemnosc tego bedzie i istnieje niebezpieczenstwo ze calosc splynie do kompresora jak jest zgasozne - jesli tak sie stanie to podczas rozruchu, jesli ciecz zostanie zassana do cylindra mozesz sie pozegnac z kompresorem, polamie krobowody, wal korbowy i zawory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi