Skocz do zawartości
gosc1234

SpecTek (128 MB PC133 SDRAM) - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Widze ze moj post bedzie inny (moze nawet smieszny) w porownaniu do tych ktore widze na pierwszej stronie, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie na tym forum wiec postanowilem je zadac. (znalazlem podobne http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=56512 ale nie wiem czy to wlasnie takie cos jest tez u mnie)

Chodzi o to ze dostalem w prezecie RAM [jak w temacie - P16M644YAD-8A/-75A] i po wlozeniu wykrywa mi tylko 64MB. Wiec poszedlem do sasiada (z troszke lepszym kompem) i u niego wszystko wporzadku.

Nie rozumie dlaczego tak sie dzieje, poniewaz mam juz jedna kosc 128MB PC133 (nie jest napisane jaka firma :/ ) i dziala prawidlowo.

Moglby mi ktos pomoc?

Na wszelki wypadek napisze cos o komputerze.

Plyta glowna: BVC1A

Mikrouklad plyty glownej: VIA VT82C693 Apollo Pro Plus

Procesor: Intel Celeron-A 466MHz; Nazwa kodowa: Mendocino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta Twoja pamiec SpecTeca pewnie ma kostki tylko z jednej strony 8)

a druga pamiec (ta niemarkowa) pewnie ma kostki po obu stronach płytki 8)

po prostu masz starsza plyte glowna ktora nie potrafi poprawnie pozpoznywac modulow jednostronnych zaczynajac od 128megowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nic niezrobisz (chyba ze uda Ci sie zamienic pamiec na modul ktory ma po obu stronach kostki) , dlatego sa dwa "rodzaje" SDRAM-ow

te "zwykle" (kostki z jednej strony plytki) i tzn "BX" - przeznaczone do strarszych plyt glownych - jak nazwa mowi np. z chipsetem BX.

mowie oczywiscie o pamieciach ktore mozna bylo kupic okolo roku-dwoch do dzis. czyli poczynajac od modulow 128MB.

ps. tez mialem moduly 32MB ktore mialy kostki ramu z jednej strony, ale to bylo w czasach kiedy na rynku na dobre zadomowily sie moduly 64MB, jak nie trudno sie domyslic na tej samej plytce( czyt. ta sama ilosc ukladow) chce sie upchnac wiecej pamieci :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczalnie bedzie, wczesniej ta pamiec chodziła na MSI-6119 (jednej z pierwszych płyt na BX) i nie było zadnych problemów. No chyba ze Abit produkował wtedy gorsze płyty od MSI :wink: , ale swoja droga ta płyta była (jest) całkiem dobra, kupiłem ja pod celerona 333Mhz a po uaktualnienieu biosu chodził w niej celeron 1000@1120 :D. Do tej pory jest uzywana i jeszcze ani jeden kondzior nie poszedł :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam plytw Abita VA6 mam 2X128 ramu jeden jednostronny a drugi dwu dzial mi spox ale jak wsadzam kosc 256 to mo ja wykrywa jako 128 8O wina sprzestazalej plyty ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam plytw Abita VA6 mam 2X128 ramu jeden jednostronny a drugi dwu dzial mi spox ale jak wsadzam kosc 256 to mo ja wykrywa jako 128  8O wina sprzestazalej plyty ??

Jesli ta płyta jest na BX (max moze zaadresowac 768 MB = 3 x 256), to on temu jest winny nie wszystkie 256MB sa prawidłowo obsługiwane, działaj dobrze tylko dwustronne moduły, reszta albo nie działa albo jest wykrywana jako 128MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi