gosc1234 Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Widze ze moj post bedzie inny (moze nawet smieszny) w porownaniu do tych ktore widze na pierwszej stronie, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie na tym forum wiec postanowilem je zadac. (znalazlem podobne http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=56512 ale nie wiem czy to wlasnie takie cos jest tez u mnie) Chodzi o to ze dostalem w prezecie RAM [jak w temacie - P16M644YAD-8A/-75A] i po wlozeniu wykrywa mi tylko 64MB. Wiec poszedlem do sasiada (z troszke lepszym kompem) i u niego wszystko wporzadku. Nie rozumie dlaczego tak sie dzieje, poniewaz mam juz jedna kosc 128MB PC133 (nie jest napisane jaka firma :/ ) i dziala prawidlowo. Moglby mi ktos pomoc? Na wszelki wypadek napisze cos o komputerze. Plyta glowna: BVC1A Mikrouklad plyty glownej: VIA VT82C693 Apollo Pro Plus Procesor: Intel Celeron-A 466MHz; Nazwa kodowa: Mendocino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 ta Twoja pamiec SpecTeca pewnie ma kostki tylko z jednej strony 8) a druga pamiec (ta niemarkowa) pewnie ma kostki po obu stronach płytki 8) po prostu masz starsza plyte glowna ktora nie potrafi poprawnie pozpoznywac modulow jednostronnych zaczynajac od 128megowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosc1234 Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Tak, masz racje. Ten nowy RAM ma kostki tylko z jednej strony, ale myslalem ze to nie powinno miec roznicy bo 32MB z kostkami z jednej strony dzialy normalnie. [pewnie nie da sie nic z tym zrobic, nie wymieniajac plyt?] No coz. Dziekuje Ci bardzo za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 niestety nic niezrobisz (chyba ze uda Ci sie zamienic pamiec na modul ktory ma po obu stronach kostki) , dlatego sa dwa "rodzaje" SDRAM-ow te "zwykle" (kostki z jednej strony plytki) i tzn "BX" - przeznaczone do strarszych plyt glownych - jak nazwa mowi np. z chipsetem BX. mowie oczywiscie o pamieciach ktore mozna bylo kupic okolo roku-dwoch do dzis. czyli poczynajac od modulow 128MB. ps. tez mialem moduly 32MB ktore mialy kostki ramu z jednej strony, ale to bylo w czasach kiedy na rynku na dobre zadomowily sie moduly 64MB, jak nie trudno sie domyslic na tej samej plytce( czyt. ta sama ilosc ukladow) chce sie upchnac wiecej pamieci :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 tyle ze abit bx133 jest jadna z ostatnich modeli plyt z bx, ciekawe czy ten sam modul bedzie chodzil tak samo na plycie chocby np. abit bx6 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Przypuszczalnie bedzie, wczesniej ta pamiec chodziła na MSI-6119 (jednej z pierwszych płyt na BX) i nie było zadnych problemów. No chyba ze Abit produkował wtedy gorsze płyty od MSI :wink: , ale swoja droga ta płyta była (jest) całkiem dobra, kupiłem ja pod celerona 333Mhz a po uaktualnienieu biosu chodził w niej celeron 1000@1120 :D. Do tej pory jest uzywana i jeszcze ani jeden kondzior nie poszedł :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bazyl Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 JA mam plytw Abita VA6 mam 2X128 ramu jeden jednostronny a drugi dwu dzial mi spox ale jak wsadzam kosc 256 to mo ja wykrywa jako 128 8O wina sprzestazalej plyty ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 JA mam plytw Abita VA6 mam 2X128 ramu jeden jednostronny a drugi dwu dzial mi spox ale jak wsadzam kosc 256 to mo ja wykrywa jako 128 8O wina sprzestazalej plyty ??Jesli ta płyta jest na BX (max moze zaadresowac 768 MB = 3 x 256), to on temu jest winny nie wszystkie 256MB sa prawidłowo obsługiwane, działaj dobrze tylko dwustronne moduły, reszta albo nie działa albo jest wykrywana jako 128MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...