RAFAL10 Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Pewnie wezmę Crystala C3. A wogóle to Crystale są wydajniejsze od Orbitali :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Z opinii na forum i testów wynika, że są dużo wydajniejsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 @RAFAL10 tu masz tescik, który pewnie Cie zainteresuje :): http://realitynet.pl/content.php?article.58.0 pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Pewnie wezmę Crystala C3. A wogóle to Crystale są wydajniejsze od Orbitali :?: Crystal Orbital nie wiem jak ty ale mnie interesuja napiecia >1.8 a nie jakeis 1.75 popatrza jakie sa roznice .. 1-2* to co cały czas ci pisalem ... nie ma sensu wydawac wiecej kasy ... i tak bedzie zalezalo duzo od twojej pompki i tego jak schlodzisz nagrzewnice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 No nie wiem. Orbital O3 bez króćców i mocowaniem do płyty z otworami kosztuje 74 zł, a Crystal C3 99 zł. I te bloki z króćcami 12 mm i zapinką do płyty bez otworów kosztują odpowiednio 103 i 128 zł. Króćce trzeba kupić, bo na co mi blok bez króćców. A w mojej obecnej płycie mam otwory, ale dużo roboty jest np. żeby założyć blok na inną płytę. A z zapinką szybko pójdzie. Jeszcze się będę musiał zastanowić. Proszę jeszcze o opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 myz fidem kupilismy orbitale o3 z kroccami 16 za 88zl sztuka + przesyłka .. w mcs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theM Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Nicky: w odpowiedzi na pytanie ktora pompka glosniejsza :) Mam je obie (305,306) i musze powiedziec ze roznica w wydawanym halasie jest znikoma...a nawet przy duzych oporach 305 moze stac sie glosniejsza niz 306. :) Na poczatku mialem zamontowana 305, ale przy 3 blokach byla troche slabiutka i zaczynala "warczec". 306-tka radzi sobie znakomicie. Jak ktos ma jeszcze jakies pytanie co do tych pompek to zapraszam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Już sobie kupiłem pompke AT-305 za 52 zł. Proszę o radę którego bloka wybrać: Orbital O3 czy Crystal C3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 jak masz sieke i interesuje cie 1* roznicy za 30zl to bierze crystala ale imho nie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 To chyba jednak wezmę tego Orbitala :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theM Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 to moze wez Crystala C2.. tanszy niz C3 a rozni sie tylko wygladem topu z plexi :D no i zawsze bedzie ten 1* roznicy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 to moze wez Crystala C2.. tanszy niz C3...BZIIIIIIIIIIIDALLLLLLLLLL* :D * - by Ani Mru Mru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theM Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 :D no dobra najpiekniejszy to on nie jest przyznaje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Chciałem brać tego C2, ale te bloki Crystal C3 i Orbital O2 są trawione chemicznie, czyli nie będą się przedostawać pierwiastki metalu do wody z bloku. W Crystalu C2 można sobie wybrać czy spód ma być szlifowany czy polerowany i polerowany kosztuje 4 zł. A te C3 lub O3 odrazu są polerowane. I wyszło mi (zapinka, króćce i polerowany w przypadku C2) dla C2 119 zł, a dla C3 128 zł. Czyli różnica 9 zł. To już lepiej by brać C3. A jak wezmę Orbitala O3 to wyjdzie 103 zł. I więcej kaski zostanie :) . I można by to zainwestować w jakiegoś wentylka na nagrzewnicę. :arrow: Chaos, jakiego tego wentyla będziesz miał i skąd :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 120x120 wyciagniety z xera :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Czytałem wcześniej kiedyś, że z xera alem zapomniał. Na jakie napięcie ten wentyl: 12 czy 24V :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 24v na 5v sie kreci ale ruszac musi n 7v minimum .. na 12 jest ok mysle jeszcze na TT Thunderblade 120 blue :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Mam takie pytanie: kolanka miedziane zaczynają się od średnicy 15 mm, mniejszych nie ma albo ciężko dostać. Jeszcze się muszę zapytać tam, co koło junkersów robią. Tam powinni mieć rurki miedziane i kolanka. Można gdzieś kolanka 12 mm dostać :?: Albo węża o śr. wewnętrznej 12 mm naciągnąć na kolanko 15 mm, to łatwo pójdzie, czy sie trzeba trochę pomęczyć :?: I jeszcze jedno: co sądzicie o tym wentylatorze: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25439138 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarpaN Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 powinien byc w sam raz na 5V pewnie bedzie wystarczajaco cichy a koles 101% pewny kupowalem juz u niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 sa i kolanka na rurki fi 15mm i sa na rurki fi 12mm jednakowo dostepne arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Albo węża o śr. wewnętrznej 12 mm naciągnąć na kolanko 15 mm, to łatwo pójdzie, czy sie trzeba trochę pomęczyć :?: Troche trzeba sie pomeczyc, ja to zrobilem tak :arrow: zanurzylem koniec weza we wrzatku i naciagnelem na kolanko i po sprawie, troche sily musisz uzyc ale spoko dasz rade :) Powodzenia pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Albo węża o śr. wewnętrznej 12 mm naciągnąć na kolanko 15 mm, to łatwo pójdzie, czy sie trzeba trochę pomęczyć :?: Troche trzeba sie pomeczyc, ja to zrobilem tak :arrow: zanurzylem koniec weza we wrzatku i naciagnelem na kolanko i po sprawie, troche sily musisz uzyc ale spoko dasz rade :) Powodzenia pozdro _japko_, Ty masz kolanka fi 15 mm i węże 12 mm i tak zrobiłeś :?: I jeszcze pytanie: robił ktoś coś takiego i jak to się sprawuje: http://www.dzikie.net/?mode=1&cel=regulacja2 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 ja tam mam swoj schemacik juz dawno zlutowany :) ale nie uzywam go do wiatrakow w budzie bo one all na 7v ida i jest cisza :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 ja tam mam swoj schemacik juz dawno zlutowany :) ale nie uzywam go do wiatrakow w budzie bo one all na 7v ida i jest cisza :DI to twoje rozwiazanie ma plynna regulacje obrotow :?: Móglbys zamiescic tu jakis schemacik :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Albo węża o śr. wewnętrznej 12 mm naciągnąć na kolanko 15 mm, to łatwo pójdzie, czy sie trzeba trochę pomęczyć :?: Troche trzeba sie pomeczyc, ja to zrobilem tak :arrow: zanurzylem koniec weza we wrzatku i naciagnelem na kolanko i po sprawie, troche sily musisz uzyc ale spoko dasz rade :) Powodzenia pozdro _japko_, Ty masz kolanka fi 15 mm i węże 12 mm i tak zrobiłeś :?: Chodzilo mi o kolanka fi 15mm [zew] i weze fi 12mm [wew]. Spoko po ogrzaniu weza we wrzatku da sie go naciagnac, nawet da sie naciagnac na kolanko 17mm [zew], bo te 15mm [zew] w kolanku jest z jednej strony z drugiej jest 17mm [zew] i na to tez naciagalem weze 12mm [wew] :D. Troche ciezko to szlo ale udalo sie. Po tym zabiegu nie trzeba juz zadnych opasek uciskowych ani cybantów ale ja zalozylem dla swietego spokoju :). pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 A są kolanka co z obu stron mają fi 15 mm :?: _japko_, Ty miałeś kiedyś przeciek w swoim WC :?: I jeszcze jak na choinki w bloku nałożę wąż i ścisnę to cybantem to nie uszkodzi węża o te krawędzie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 ja tam mam swoj schemacik juz dawno zlutowany :) ale nie uzywam go do wiatrakow w budzie bo one all na 7v ida i jest cisza :DI to twoje rozwiazanie ma plynna regulacje obrotow :?: Móglbys zamiescic tu jakis schemacik :?:hmm schemat bym msuial gdzies zeskanowac bo mam na kartce.. plyynna regylacja "impulsowa" cały czas 12v ale z rozna czestotliwoscią update .. znalazlem skan jak skumasz i ci przypasi to prosze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 A są kolanka co z obu stron mają fi 15 mm :?:Co do takich kolanek to sie nie orientuje, ja swoje kupowalem w weglobudzie i sa wlasnie takie jak opisalem wyzej [fi 15 zew i fi 17 zew], najlepiej bedzie jak uderzysz do castoramy [albo jakiegos innego marketu budowlanego] i tam sie rozeznasz :). _japko_, Ty miałeś kiedyś przeciek w swoim WC :?:Przecieku nie mialem, a przynajmniej nie stwierdzilem [codziennie grzebie cos w budzie :)] I jeszcze jak na choinki w bloku nałożę wąż i ścisnę to cybantem to nie uszkodzi węża o te krawędzie :?:Raczej nie, ja mam u siebie choinki, weze zacisniete cybantami i wszystko gra. Zreszta jakby waz ulegal uszkodzeniu to bylyby przecieki. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 O kurca, ładny schemat. To już lepiej wykorzystam ten z Dzikie.net :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 hehe :) ma swoje wady i zalety :) w kazdym razie pociagnie i z 10 wiatrakow bez problemu .. zobacze co z ni zrobie mam go zlutowanego tylko nie uzywam bo w budzie all lata na 7v mam na stale (albo z termistorami) najpierw chce zlozyc to zeby dzialalo a potem bede myslal o modyfikacjach, upychaniu tego w bude itp itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...