Skocz do zawartości
RAFAL10

Projekt WC by RAFAL10

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie wezmę Crystala C3. A wogóle to Crystale są wydajniejsze od Orbitali :?:

Crystal

Dołączona grafika

Orbital

Dołączona grafika

nie wiem jak ty ale mnie interesuja napiecia >1.8 a nie jakeis 1.75

popatrza jakie sa roznice .. 1-2* to co cały czas ci pisalem ...

nie ma sensu wydawac wiecej kasy ... i tak bedzie zalezalo duzo od twojej pompki i tego jak schlodzisz nagrzewnice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem. Orbital O3 bez króćców i mocowaniem do płyty z otworami kosztuje 74 zł, a Crystal C3 99 zł. I te bloki z króćcami 12 mm i zapinką do płyty bez otworów kosztują odpowiednio 103 i 128 zł. Króćce trzeba kupić, bo na co mi blok bez króćców. A w mojej obecnej płycie mam otwory, ale dużo roboty jest np. żeby założyć blok na inną płytę. A z zapinką szybko pójdzie.

Jeszcze się będę musiał zastanowić. Proszę jeszcze o opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicky: w odpowiedzi na pytanie ktora pompka glosniejsza :) Mam je obie (305,306) i musze powiedziec ze roznica w wydawanym halasie jest znikoma...a nawet przy duzych oporach 305 moze stac sie glosniejsza niz 306. :) Na poczatku mialem zamontowana 305, ale przy 3 blokach byla troche slabiutka i zaczynala "warczec". 306-tka radzi sobie znakomicie.

Jak ktos ma jeszcze jakies pytanie co do tych pompek to zapraszam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem brać tego C2, ale te bloki Crystal C3 i Orbital O2 są trawione chemicznie, czyli nie będą się przedostawać pierwiastki metalu do wody z bloku. W Crystalu C2 można sobie wybrać czy spód ma być szlifowany czy polerowany i polerowany kosztuje 4 zł. A te C3 lub O3 odrazu są polerowane. I wyszło mi (zapinka, króćce i polerowany w przypadku C2) dla C2 119 zł, a dla C3 128 zł. Czyli różnica 9 zł. To już lepiej by brać C3. A jak wezmę Orbitala O3 to wyjdzie 103 zł. I więcej kaski zostanie :) . I można by to zainwestować w jakiegoś wentylka na nagrzewnicę.

:arrow: Chaos, jakiego tego wentyla będziesz miał i skąd :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie: kolanka miedziane zaczynają się od średnicy 15 mm, mniejszych nie ma albo ciężko dostać. Jeszcze się muszę zapytać tam, co koło junkersów robią. Tam powinni mieć rurki miedziane i kolanka. Można gdzieś kolanka 12 mm dostać :?: Albo węża o śr. wewnętrznej 12 mm naciągnąć na kolanko 15 mm, to łatwo pójdzie, czy sie trzeba trochę pomęczyć :?:

I jeszcze jedno: co sądzicie o tym wentylatorze: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25439138 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo węża o śr. wewnętrznej 12 mm naciągnąć na kolanko 15 mm, to łatwo pójdzie, czy sie trzeba trochę pomęczyć :?:

Troche trzeba sie pomeczyc, ja to zrobilem tak :arrow: zanurzylem koniec weza we wrzatku i naciagnelem na kolanko i po sprawie, troche sily musisz uzyc ale spoko dasz rade :)

Powodzenia

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo węża o śr. wewnętrznej 12 mm naciągnąć na kolanko 15 mm, to łatwo pójdzie, czy sie trzeba trochę pomęczyć :?:

Troche trzeba sie pomeczyc, ja to zrobilem tak :arrow: zanurzylem koniec weza we wrzatku i naciagnelem na kolanko i po sprawie, troche sily musisz uzyc ale spoko dasz rade :)

Powodzenia

pozdro

_japko_, Ty masz kolanka fi 15 mm i węże 12 mm i tak zrobiłeś :?:

I jeszcze pytanie: robił ktoś coś takiego i jak to się sprawuje: http://www.dzikie.net/?mode=1&cel=regulacja2 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam mam swoj schemacik juz dawno zlutowany :) ale nie uzywam go do wiatrakow w budzie bo one all na 7v ida i jest cisza :D

I to twoje rozwiazanie ma plynna regulacje obrotow :?: Móglbys zamiescic tu jakis schemacik :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia

pozdro

_japko_, Ty masz kolanka fi 15 mm i węże 12 mm i tak zrobiłeś :?:

Chodzilo mi o kolanka fi 15mm [zew] i weze fi 12mm [wew]. Spoko po ogrzaniu weza we wrzatku da sie go naciagnac, nawet da sie naciagnac na kolanko 17mm [zew], bo te 15mm [zew] w kolanku jest z jednej strony z drugiej jest 17mm [zew] i na to tez naciagalem weze 12mm [wew] :D. Troche ciezko to szlo ale udalo sie. Po tym zabiegu nie trzeba juz zadnych opasek uciskowych ani cybantów ale ja zalozylem dla swietego spokoju :).

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są kolanka co z obu stron mają fi 15 mm :?: _japko_, Ty miałeś kiedyś przeciek w swoim WC :?: I jeszcze jak na choinki w bloku nałożę wąż i ścisnę to cybantem to nie uszkodzi węża o te krawędzie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam mam swoj schemacik juz dawno zlutowany :) ale nie uzywam go do wiatrakow w budzie bo one all na 7v ida i jest cisza :D

I to twoje rozwiazanie ma plynna regulacje obrotow :?: Móglbys zamiescic tu jakis schemacik :?:
hmm schemat bym msuial gdzies zeskanowac bo mam na kartce..

plyynna regylacja "impulsowa" cały czas 12v ale z rozna czestotliwoscią

update .. znalazlem skan

jak skumasz i ci przypasi to prosze :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są kolanka co z obu stron mają fi 15 mm :?:

Co do takich kolanek to sie nie orientuje, ja swoje kupowalem w weglobudzie i sa wlasnie takie jak opisalem wyzej [fi 15 zew i fi 17 zew], najlepiej bedzie jak uderzysz do castoramy [albo jakiegos innego marketu budowlanego] i tam sie rozeznasz :).

_japko_, Ty miałeś kiedyś przeciek w swoim WC :?:

Przecieku nie mialem, a przynajmniej nie stwierdzilem [codziennie grzebie cos w budzie :)]

I jeszcze jak na choinki w bloku nałożę wąż i ścisnę to cybantem to nie uszkodzi węża o te krawędzie :?:

Raczej nie, ja mam u siebie choinki, weze zacisniete cybantami i wszystko gra. Zreszta jakby waz ulegal uszkodzeniu to bylyby przecieki.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe :) ma swoje wady i zalety :)

w kazdym razie pociagnie i z 10 wiatrakow bez problemu ..

zobacze co z ni zrobie

mam go zlutowanego tylko nie uzywam bo w budzie all lata na 7v mam na stale (albo z termistorami)

najpierw chce zlozyc to zeby dzialalo a potem bede myslal o modyfikacjach, upychaniu tego w bude itp itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi