trootyl Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 jak w temacie, to farum jest tak zasmieocne ze nie da sie znalezc NICZEGO prosze o pomoc , przydalby sie jakis przyklejony GUILD odnosnie tego prosze o szybka odpowiedz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 chcodzi mi o takie naprawde podstawowe pojecia.. dla tych ktorzy 1 raz odwiedzaja ta strone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 a w FAQ nic na ten temat nie ma :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=26983 http://forum.pcmaniak.pl/ftopic4136.php http://forum.pcmaniak.pl/ftopic3017.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 zsmiecone forum 8O ?? uzyj odpowiednio szukajki a "odsmieci" ci sie troche ... podstawy OC podkrecanie proca krecenie pamieci Kręcenie kart graficznych i wiele innych przydatnych rzeczy do znalezienia w FAQ na przyszlosc zamiast pisac 2 posty po sobie uzywaj przycisku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 Dla jasności na PCmaniaku często ludzi odsyłam na Tweak, poprostu cenię sobie te dwa fora :) Z czasem wcześniej lub później (lepiej dla wszystkich jak wcześniej) każdy kto poważnie traktuje pracę przy swym kompie zacznie kożystać z wyszukiwarki na forum jak i googlach Ale dobrze zadając pytanie o OC podać o jaką platformę chodzi bo część zagadnień jest wspólnych ale część odnosi się do AMD a część do Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 teraz mam ptanie : co jest lepiej zwiekszac ? magistrale czy mnoznik ? mam plyte solteka SL75FRN2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 magistrale :D nie jest to odp. jednoznaczna: daj wiecej info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Magistrala daje kopa dla całego systemu, przyśpiesza wymianę danych i pobieranie kodu procesor ram, mnożnik wpływa tylko na przyśpieszenie CPU. Podnoszenie magistrali zasadniczo wymaga lepszego zasilacza, czasem się zdarza, że magistrala nie da radu już iść w górę ale minimalnie ją w dół a mnożnik w górę i w efekcie końcowym mamy wydajniejszy system Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
De łan Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 To ja mam jeszcze pytanko :) Czy mnożnik ciągnie dużo zasilania(tzn. czy po podniesieniu mnożnika z 11 do 13 będą duże różnice napięć ?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Na pewno weźmie więcej napięcia ale z tylko z linii dla cpu zaś kręcona magistrala zabiera ze wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 hmm...zwiekszylem magistrale z 133 do 150 i temperatura mojego proca przy graniu to 62 stopnie. to dobrze ? ;] wiem ze athlony wytrzymuja wysoka temp. ale to czerwone swiatelko mnei troche niepokoi ;o mnoznik mam ustwiony na 12.5 a magistrale na 150 - athlon xp 2000+ no i odnosnie karty graficznej: mam dwa wspolczynniki engine clock 320 memory clock 500 karta - g fx 5600 256 ddr MSI ktore mam zwiekszac dla lepszej wydajnosci karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Cytat hmm...zwiekszylem magistrale z 133 do 150 i temperatura mojego proca przy graniu to 62 stopnie. to dobrze ? ;] wiem ze athlony wytrzymuja wysoka temp. ale to czerwone swiatelko mnei troche niepokoi ;o mnoznik mam ustwiony na 12.5 a magistrale na 150 - athlon xp 2000+ Jakie chlodzenie? Jak na Palomino (grzalke) to jest za duza :? Cytat no i odnosnie karty graficznej: mam dwa wspolczynniki engine clock 320 memory clock 500 karta - g fx 5600 256 ddr MSI ktore mam zwiekszac dla lepszej wydajnosci karty? Obydwie wartosci zwiekszaj stopniowo i rob testy w 3dmarkach - obserwuj czy nie ma artefaktow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 no mam wiatraczek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 trootyl: Jakie masz chłodzenie? (IMHO chyba nie wystarczające!) Na jakim napięciu działasz teraz? Jaka to temperatura? Podstawki, czy rdzenia? Dlaczego nie dasz magistrali 166 i nie zmniejszysz mnożnika? JAKI MASZ KONFIG??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Cytat Cytat hmm...zwiekszylem magistrale z 133 do 150 i temperatura mojego proca przy graniu to 62 stopnie. to dobrze ? ;] wiem ze athlony wytrzymuja wysoka temp. ale to czerwone swiatelko mnei troche niepokoi ;o mnoznik mam ustwiony na 12.5 a magistrale na 150 - athlon xp 2000+ Jakie chlodzenie? Jak na Palomino (grzalke) to jest za duza :? Nie przesadzaj - przy palomino to standard. Mam dwóch kumpli którzy mają palomino 2000+ i w idle u jednego 58C, a u drugiego 55C (jeden ma boxowy cooler, drugi aluminiowego CM), pod obciążeniem temp 66-67C, a u drugiego 62-63C. Komputerki chodzą tak od 3 lat, są stabilne i zero zwisów (mają się dobrze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 hmm postram sie mniej wiecej odpowiedziec na wasze pytania ; o CPU voltage srednio 1.568-80 hmm dlaczego nie zwieksze magistrali ? wlasnei sie dlatego pytam co jest lepiej zwiekszyc ; o kazdy mowi co innego. Ale patrzac na wykres wszystkie napiecia mam na zielono ;] Da sie zwiekszyc szybksoc wiatraka ? KONFIG czego ? tzn ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Daj 11,5x166! Zasada jest taka: Przy ustawieniu 11,5x166 komputer będzie wydajniejszy, niż przy 13x150!!! Dlatego, że tą magistralą taktowne są wszystkie podzespoły (CPU, pamięci) i cały komp chodzi wtedy wydajniej! W Twoim wypadku ideałem, byłoby np: 9,5 (10) x 200MHz! Tylko musisz odpowiedzieć na poniższe pytania, żebym mógł coś więcej powiedzieć, a nie spekulować! A teraz pytania: Czy Ty masz: Palomino/Thoughbred/Thorton? (nie sądzę, by to było Palomino, bo by prawie na 2GHz nie poszedł!) Jaki woltaż dla CPU masz ustawiony w BIOSie? Jakie masz pamięci (szybkość, CL, firma)? Jaki masz wiatrak? (firma, model) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 no to tak : procesor nie wiem ;] ram : 400/256 MBfirmy nie wiem jakiej ;o nie kingstony ;] wiatrak Glacialtech; a model nie iwem ale jest wielkosci mnie wiecej 7 na 7 cm woltaż 1,5 ~ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 strasznie malo tego info. sciagnij program aida32 www Niemca Polecam!: http://niemiec.piwko.pl/ znajdziesz tu chyba wszystkie przydatne programy do oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 No, to bez problemu możesz ustawić magistralę 200MHz :) Mam taką samą płytę i chodzi OK :) Moje propozycje ustawień to (po kolei): 9 X 200 przy 1,6V 9,5x200 przy 1,65V 10x 200 przy 1,7V 11x 200 przy 1,8V Dalej nie radzę na tym wntylu. Aha! Próbuj obniżać napięcie dla poszczególnych ustawień, bo może nie będzie trzeba aż takich wysokich napieć :) Testuj! Raczej nie jest to Palomino, więc powinien się podkręcić ładnie :) Cooler trochę cienki. Kup coś miedzianego 8x8 (np to, co ja mam). I w tym coolerze bedziesz miał automatyczną regulację obrotów, czyli to, na czym Ci zależy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Dobra. Zwiekszylem napiecie do 16.5 magistrale ustawilem na 200 i mnoznik na 9.5 temp - 65 po 10 minutach grania, czy to troche nei za duzo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Prosze o odpowiedz ;] czy z zwiekszeniem napieciatemp. procka sie zwieksza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Tak. Jak dasz deko za duzo to nawet znacznie. Dobrze mieć w takiej sytuacji zapas wiatru na wentylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trootyl Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 zapasa wiatru na wentylu ? tzn ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Wydajny cooler, wydajne chłodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...