benek Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 wczoraj na gieldzie komputerowej w Warszawie u jednego kolesia widzialem takie "cudo" : zasilacz ATX 350W - za 120 (lub 130) zl - nie pamietam :oops: ale jak przeczytalem naklejke znamionowa to malo nie padlem ze smiechu +5V - 25A +12V - 14A +3.3V - 14A max obciazenie dla wszystkich 3 napiec 180W i teraz pytanie do elektronikow - jaka moze byc jego rzeczywista moc :?: ktos kiedys mi pisal jak to sie wylicza ale nie moge znalezc :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 na zasilaczach zazwyczaj jest napisane jaką mają moc... przynajmniej na na moich 235 i 250 mam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 słyszałem gdzieś w pcworld komputer że ta podstawowa moc to ta która zasilacz jest wstanie w<span style="color:red;">[ciach!]</span>lic z kontaktu, a ta którą wydziela to ta druga. mój 300w ma 160 na wyjściu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 na zasilaczach zazwyczaj jest napisane jaką mają moc... przynajmniej na na moich 235 i 250 mamwlasnie w tym problem ze tam na "dziwnej" naklejce bylo tak to napisane ze faktycznie mozna bylo sie pomylic i uwazac ten zasilacz za 350 - a z opisu (obciazen dla poszczegolnych napiec) wynika cos innego a mi chodzi o taki wzor dzieki ktoremu mozna to obliczyc BTW - "dziwna" naklejka byla jakas pomaranczowa, napisy byly jakies niewyrazne i byla troche niedokladnie przyklejona... PS co jest napisane na zasilaczach to wiem - w ostatnich 5 miesiacach testowalem/ogladalem w dzialaniu (u kogos)/... okolo 14 roznych modeli 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 14A na 12V to by bylo nawet ok dla peltrzaka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padlina Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Moja 300 ma na 12 V znacznie mniej, wiec moze to i bylo tyle. Ale to chyba tylko do peltierka uzywac :) -------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Ja za to widziałem na giełdzie w Warszawie na Batorego zasilacz 500W kosztował bajońską sumę 890zł. Ale trzeba go było zobaczyć - po prostu idealny 3 wiatraki. Idealne wykonany. I parametry może niektóre przekręce ale raczej większość taka: 5V 50A 12V 30A 3,3V 25A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2002 nigdy na maszynach ele. nie podaje sie (a przynajmniej nie powinno sie podawac) mocy pobieranej przez urzadzenie (no chyba ze sprawnosc wynosi 1 (100%)) takrze ten zasilacz to lipa.. ja swojego kiedys podliczalem opisany jest jako 300W potrafi (teoretycznie / chwilowo) na wszystkich napieciech miec ok 360 a z gniazdka to i ze 450 by "wyssal" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2002 wczoraj na gieldzie komputerowej w Warszawie u jednego kolesia widzialem takie "cudo" : zasilacz ATX 350W - za 120 (lub 130) zl - nie pamietam :oops: ale jak przeczytalem naklejke znamionowa to malo nie padlem ze smiechu +5V - 25A +12V - 14A +3.3V - 14A max obciazenie dla wszystkich 3 napiec 180W i teraz pytanie do elektronikow - jaka moze byc jego rzeczywista moc :?: ktos kiedys mi pisal jak to sie wylicza ale nie moge znalezc :cry: Czy czasem nie jest tak ze : A x V = W :?: :? wiec : +5V x 25A = 125W +12V x 14A = 168 W +3,3V x 14A = 46,2W ----------------------------- 339,2W jaby nie sumujac to nie wylazi 350, ale niewiele mniej ? Moze sie myle, i tak sie nie liczy jezeli tak to prosze mnie poprawic :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Czy czasem nie jest tak ze ... problem w tym ze jak napisalem max obciazenie dla tych 3 napiec wynosilo wg naklejki 180W - dlatego wlasnie zglupialem :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Reed~XP dobrze liczysz :!: W końcu ktoś pomyślał . Można uznać ,że ten zasilacz ma 350 W. Należy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage jeszcze napięcia -5 i -12 V które zwykle mają po ok 0.5 A czyli jak się doda tę moc to wyjedzie 350 W :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Reed~XP dobrze liczysz :!: W końcu ktoś pomyślał . Można uznać ,że ten zasilacz ma 350 W. Należy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage jeszcze napięcia -5 i -12 V które zwykle mają po ok 0.5 A czyli jak się doda tę moc to wyjedzie 350 W :D chyba nie do konca - bo jakby tak bylo to ile by mial moj Enlight 300W: +5V - 25A +3.3V - 20A (lub 18A) +12V - 14A :?: :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2002 fakt podliczenia dobre.. wychodzi z naklejki jakies 350W, ale to jest tak jak z glosnikami.. mozna podac rozne moce.. powinno sie podac maxymalna dlugotrwale dopuszczalna na wyjsciu, a nie tak jak te komputerowe glosniczki membranka 4 cm a mocy 600W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2002 fakt podliczenia dobre.. wychodzi z naklejki jakies 350W, ale to jest tak jak z glosnikami.. mozna podac rozne moce.. powinno sie podac maxymalna dlugotrwale dopuszczalna na wyjsciu, a nie tak jak te komputerowe glosniczki membranka 4 cm a mocy 600W Dokladnie tak Furmek ! moze i "PMPO" takich zasilaczy jest , ale na dluzej to moze poskwierczec troszke :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Ja nie przyjmował bym analogii do mocy PMPO. Na tę moc to nabierają się tylko najwięksi frajerzy kupując 'wypas' sprzęt nagłaśniający za 'okazyjną' cene hehe :D . PMPO jest mocą obliczoną czysto teoretycznie i nie ma prawa wystąpić i nie wystąpi w żadnym wzmacniaczu (nie głośniku, niektórzy to mylą :wink: ).Co gorsza ta moc w zasadzie nie ma nic współnego z ze wzmacnianym sygnałem we wzmacniaczu :!: :!: :!: Tak na prawde moc PMPO obliczana jest na podstawie .... pojemnośći kondensatora we wzmacniaczu , czyli ilości energii jaką może on oddać z b. krótkiej chwili czasu. Chcąc mieć większą moc PMPO dolutowyjemy sobie barerie kondensatorów równolegle do orginalnych i już mamy 'mocniejszy' wzmacniacz :P . A tak wogóle to nie wiem o co wam chodzi.Jeżeli sumaryczna moc zasilacza dla wszystkich napięć jest zgodna z tym co podał producent to wszystko jest ok.Oczywiście porządny producent podaje też moc przy pracy ciągłej a nie chwilowej. Tobie benek gratuluje dobrego zasilacza :) . A propos głośników ... rzeczywista moc głośnika tzw. moc sinus , jest to moc strat (ciepło) przy której głośnik może pracować ciągle. Moc chwilowa może być o wiele większa (wtedy podaje tzw . moc w impulsie). Ale tak na prawde to co dociera do naszych uszy to jest ok 1% mocy którą dostarczyliśmy do głośników :!: .W rzeczywistości fala akustyczna o mocy 1 W , to jest potworny chałas. 2 W są już dla człowieka nie do wytrzymania 8O . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padlina Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2002 dobrze gada polac mu :lol: ------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2002 A tak wogóle to nie wiem o co wam chodzi.Jeżeli sumaryczna moc zasilacza dla wszystkich napięć jest zgodna z tym co podał producent to wszystko jest ok.Oczywiście porządny producent podaje też moc przy pracy ciągłej a nie chwilowej.nie nie. producent powinien podac moc ciagla, a nei jakies tam chwilowe.. no i oczywiscie typ pracy urzadzenia ( w tym przypadku to akurat bedzie praca ciagla), a jesli podaje inna moc to powinien to wyraznie zaznaczyc... z tego co mi sie wydaje to zeby ominac przepisy prodycent nazywa zasilacz "300W" i juz jest po sprawie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2002 to co jest napisane na zasilaczu i tak nie jest do konca prawdziwe. mam zasilacz 250W ale chiefteca i jest lepszy od wiekszosci 300. +5v 25A +3.3 20A +12 13A wiec lepiej zamiast ekscytowac sie iloscia W na zasilaczu, kupic firmowa obudowe lub zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2002 wiec lepiej zamiast ekscytowac sie iloscia W na zasilaczu, kupic firmowa obudowe lub zasilacz. po 1 nikt sie nie ekscytuje - zdalem pytanie bo chcialem obliczyc jaka jest prawda po 2 to juz znalazlem jak to robic 8) - TU - wynika z tego ze sumowanie wszystkiego nie ma zastosowania przy ATX'ach PS dokladnie to TU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Moim zdaniem bez sensu jest kupowanie zasilacza ze względu na moc. Co z tego , że moc wszystkich wyjść będzie 350 czy nawet 500W. To tak jak ważne jest to jakiej jest firmy. (no , firma może coś powiedzieć o niezawodności. Tak naprawdę to trzeba zwrócić uwagę jedynie na prądy, choć i te bywają podawane różnie. W tym "niby" 350 (nazwa 350W jest poprawna bo tata jest moc zainstalowana) prądy są podane w przypadku obciążenia tylko jednego wyjscia (np. tylko12V). I faktycznie jego moc to 180W. Dla dodania: 3,3 V - napiecie ważne dla proca i AGP (chyba też RAM) 5V - płyta główna i PCI 12V - dyski i CD-Romy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crackers Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Oto i dane z mojej 200-tki: +3,3V - 12A +5V - 20A +12V - 6A -5V - 0,5A -12V - 0,5A Pytanie: Czy sumuję się też moc dla +3,3V ??? Bo na stronie: http://www.pcguide.com/ref/power/sup/outpu...putPower-c.html nie zsumowali go... podliczyli i zostawili na pastwę losu :D Czy słusznie??? Hehe... a teraz mi jeszcze powiedzcie, ile w takim razie ma mocy mój zasilacz??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Oto i dane z mojej 200-tki: ... Hehe... a teraz mi jeszcze powiedzcie, ile w takim razie ma mocy mój zasilacz??? tak latwo to nie ma - na nalepce znamionowej powinienes miec napisane "sumaryczna" moc dla +5V i +3.3V (tak jak to bylo na cytowanej stronie - i dlatego wzieto tam pod uwage ta "sumaryczna" moc zamiat dodawac 5 i 3.3) BTW na dobrych zasilaczach bedziesz mial tez napisana "sumaryczna" moc dla +5V, +3.3V i +12V - wtedy dodajesz do tego moc dla -5V i -12V i wychodzi dobry wynik poczytaj dobrze stronke zanim bedziesz zadawal "dziwne" pytania :wink: - nastepnie przeczytaj uwaznie co masz napisane na nalepce Twojego zasilacza i problemy rozwiaza sie same 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crackers Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 sorry, że takie pytanko, ale nie miałem za wiele czasu... a dlatego też odczytywałem to bez demontażu zasilacza. No dobra, poszukam tych wartości "sumarycznych" :) ...tylko, żę z tego co asobie przypominam tam nic więcej nie ma podanego... ale lóknę zaraz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...