Portal Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Witam Czy to prawda ze nagrywajac plyty CD-RW laser w nagrywarce bardziej sie wypala niz przy nagrywaniu plyt CD-R ? Zadaje to pytanie bo slyszalem ze nagrywajac 1 plyte CD-RW laser tak sie zuzywa jakby sie nagralo z 20plyt CD-R. Czy ktos z fachowcow moze to skomentowac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 może minimalnie bo płyta CD-RW wypala się troszke dłużej, ale myśle że z tym 1 Cd-R :arrow: 20 CD-RW to wielkie przegięcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 może minimalnie bo płyta CD-RW wypala się troszke dłużej, ale myśle że z tym 1 Cd-R :arrow: 20 CD-RW to wielkie przegięcie No tak masz racje ale nie chodzilo mi o to. Chodzilo mi nie o szybkosc nagrywania tylko oto ze plytki CD-RW maja inna budowe wewnetrzna niz CD-R i zwiazku z tym laser wypalajac plyte CD-RW bardziej sie wypala ( dajac wieksza moc) niz przy plytach CD-R. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Budowa płyty ma oczywiście również pewne znaczenie, ale na pewno nie jest to tak ze 1 CD-R to 20 CD-RW Wypalając CD-RW laser daje większą moc :?: Mi wydawało się zawsze że mniejszą (mniejsze "uszodzenie" płyty ale za to musi dłużej wypalać) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeRNaL Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Budowa płyty ma oczywiście również pewne znaczenie, ale na pewno nie jest to tak ze 1 CD-R to 20 CD-RW Wypalając CD-RW laser daje większą moc :?: Mi wydawało się zawsze że mniejszą (mniejsze "uszodzenie" płyty ale za to musi dłużej wypalać) zonk :wink: raczej powinno byc "........1 cdrw to 20 cdr ........... " :wink: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgaw Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 no to może ja... coś w tym jest. Nagrywając CD-R laser jednokrotnie przebiega ścieżkę. przy CD-RW najpierw ścieżka jest 'przygotowywana' a potem dopiero nagranie jest rzprowadzane. Przyjmuje się, że laser jest mocniejszy o ok 35% przy wypalaniu CD-RW, stąd jego zużycie jest większe. Mając na mysli zużycie mowa jest o trwałości - nie o jego mocy. Żywotniść lasera jest znacznie większa niz materiały użyte do wyprodukowania nagrywarki. Ważna jest także jakośc optyki, zazwyczaj soczewski w tańszych nagrywarkach są z plexi lub materiału podobnego, w droższych - wysokiej jakości szkło. W Yamahach serii F1 zastosowano procesor sterujący nagraniem, można również "tatuować" napisy na stronie nośnej:) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...