Skocz do zawartości
Pacio

Ile moge podkręcić bez obaw i dodATKOwych cudów AMD-ka 233 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kiedyś K6-2 450 którą podkręciłem na 500 i w zasadzie nic mi to nie dało jeszcze tylko kompa mialem nie stabilnego więc ja mysle że w twoim wypadku to nie ma sensu. Lepiej sprzeadj to co masz i kup jakiegos najsłabszego durona np 600 podkręcisz to na 900~1000 i bedzie smigać jak trzeba :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pretorian tak to i ja bym chciał, ale też nie mogę. Czasem lepiej pocisnąć to co się ma do granic, a kasę wydać na co innego :)

Wracając do tematu jaka to płyta, jaki to dokładnie proc (nie pamietam czy 233 to już k6-2, czy tylko k6, czy może jeszcze w ogóle k5?). Ja tam Pentium 233 MMX puściłem bez problemu na 300 na zwykłym chłodzeniu powietrzem i aluminiowym radiatorze i nie był specjalnie ciepły. Te starsze proce dobrze się kręcą :) Twój też powinien bezproblemowo chodzić na 300 Mhz, jak go na tyle ustawić poszukaj w starszych tematach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem na jakims us servisie ze pewnym osobnikom 486 dx 4 100 udalo sie zapuscic na 247 megahercow pograli z 2 minuty w half lifea i sprzet sie spalil ;]]]]] wiec twoj procek hm...... do 400 450 ? TEORETYCZNIE :evil: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak w temacie.

Sprawdz na magistrali 75 MHz, jesli zadziala to podnies wiecej. Na pewno bedziesz musial podniesc napiecie. Musisz sie z tym pobawic troche. Acha pamietaj o lepszym chlodzeniu. Polecam zakupic TITANA TTC-D5TB, kumpel kupil sobie takiego do AMD K6-2 333 MHZ i podkrecil hama na 450 MHz. Wiec chyba warto...

P.S. Jedyna mozliwa droga to XPERYMENTY...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim dobre chłodzenie, następnie podkręć napięcie na peweno znajdziesz jakąś kombinację zworek no i potem magistralę na 75MHz lub też 83MHz. Ja miałem płytę PC-Chips i w dokumentacji miałem jedynie magistralę 75MHz, mnożnik jakiś niski x3 czy coś koło tego, napięcie też malutkie. Kiedyś znalazłem nowszy bios z 98 roku. Zacząłem bawić się tą płytą i znalazłem niepublikowane ustawienia zworek. Oryginalnie płyta obsługiwała procki do K6-2 233MHz a po moich odkryciach mogłem założyć procka K6-2 500MHz i chodził normalnie. Znalazłem magistrale 83MHz , mnożnik x6 i wysokie napięcie. Postaraj się znaleść jakie niepublikowane ustawienia i z pewnością coś cobie pokręcisz. Mnie udało się wtedy K6-2 400MHz na 500 popędzić.

Życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...