5M@I_3[ Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Zamierzam założyć do kompa chłodzenie wodne. Tutaj prezentuję schemat, jak to ma wyglądać : Na początku chcę chłodzić tylko CPU ! Mam parę pytań odnośnie takiego chłodzenia : 1. Jaką chłodnicę zastosować ? Zależy mi na wydajności, i w przyszłości pracy na 3 blokach + może HDD ! Czy coś takiego by się nadawało ? Jeśli tak, to jakie wiatraki zastosować ? Co ze średnicą króćców [zamierzam użyć węży 12/16] ? 2. Brać pompkę Eheim 1048 [600l/h] czy 1250 [1200l/h] ? Powtarzam, że chodzi o wydajność i podłączenie kilku bloków w przyszłości... A różnica w cenie niemała :D 3. Jaki zbiorniczek wyrównawczy polecacie ? Może jakieś wytyczne ? 4. Słyszałem, że można stosować płyn chłodniczy. Czy to prawda ? Jeżeli tak, to jaki z tego zysk temperatury ? Dodam jeszcze, że kupuję 2m węża 12/16, opaski zaciskowe, preparat antyglonowy i płyn UVactive... O czym zapomniałem ? Co trzeba poprawić ? Z góry dzięki za odpowiedzi ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 chlodnica : miedziana duza - droga pompa : eheim 1250 ale są jeszcze inne duzo tansze zbiorniczek : skoro chcesz go mniec w srodku i pompa bedzie poza zbiornikiem kupp cos małego.. plyn chlodnicz : a po co skoro przy zwykłej mieszance wody destylowanej i kranowy efekt jest ten sam.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 chlodnica , ktora przedstawiles bedzie stwazac zbyt duze opory dla pompy . pomysl o czyms z samochodowych nagrzewnic np : kadett pamietaj ze nuk ma 2 wyloty , korzystniej będzie jesli puscisz bloki na gpu i nb rownolegle i trojnik przed nagrzewnica. mozesz pokombinowac z polozeniem chlodnicy w ukladzie ( zaraz po pompie czy po bloku) i zobaczysz czy dla nuka koszystniejszy będzie wiekszy water flow czy chlodniejsza woda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 jak byś napisał ile masz kaski mzoe łątwiej by było nam dobrac ci odpowiedni zestaw :) co do pompki to zastaosowanie mj 1000 spowodowało by zaoszczedzeniu porej ilosci kaski co mogło by zaowocowac funduszami na pozadna chłodnice z seri black ice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 kaski to mam ile bedzie trzeba, i tak bede kupowal po kolei, nie wszystko naraz... mysle ze na poczatek [samo CPU] to jakies conajmniej 600zł ! Kubasik nie do końca kapuje... jesli chodzi o chłodzenie reszty, to jeszcze zobaczymy, narazie tylko proc ! Nie za bardzo moge kombinowac z polozeniem chlodnicy, bo mi sie nie zmiesci do srodka... Taki uklad zapewnia mi najbardziej optymalne rozstawienie w obudowie. No, mogę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś od Kadetta, ale czy to da rade ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 jak byś napisał ile masz kaski mzoe łątwiej by było nam dobrac ci odpowiedni zestaw :) co do pompki to zastaosowanie mj 1000 spowodowało by zaoszczedzeniu porej ilosci kaski co mogło by zaowocowac funduszami na pozadna chłodnice z seri black ice Albo poządną nagrzewnice z seri kadet któą posiadam naprawdę cudo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 kaski to mam ile bedzie trzeba, i tak bede kupowal po kolei, nie wszystko naraz... mysle ze na poczatek [samo CPU] to jakies conajmniej 600zł ! Kubasik nie do końca kapuje... jesli chodzi o chłodzenie reszty, to jeszcze zobaczymy, narazie tylko proc ! Nie za bardzo moge kombinowac z polozeniem chlodnicy, bo mi sie nie zmiesci do srodka... Taki uklad zapewnia mi najbardziej optymalne rozstawienie w obudowie. No, mogę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś od Kadetta, ale czy to da rade ? nie chodzi mi o to czy kadet ma byc w srodku lecz o kolejnosc połączenia układu mozesz pokombinowac tak : pompa > cpu > chlodnica lub pompa > chlodnica > cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 kaski to mam ile bedzie trzeba, i tak bede kupowal po kolei, nie wszystko naraz... mysle ze na poczatek [samo CPU] to jakies conajmniej 600zł ! Kubasik nie do końca kapuje... jesli chodzi o chłodzenie reszty, to jeszcze zobaczymy, narazie tylko proc ! Nie za bardzo moge kombinowac z polozeniem chlodnicy, bo mi sie nie zmiesci do srodka... Taki uklad zapewnia mi najbardziej optymalne rozstawienie w obudowie. No, mogę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś od Kadetta, ale czy to da rade ? nie chodzi mi o to czy kadet ma byc w srodku lecz o kolejnosc połączenia układu mozesz pokombinowac tak : pompa > cpu > chlodnica lub pompa > chlodnica > cpu 2 opcja jest lepsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 co do wydajnosci kadet a black ice chyba nikt nie bedzie miał wątpliwosci :) a i gabaryty oczywiscie na kozyść ...wiadomo kogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 co do wydajnosci kadet a black ice chyba nikt nie bedzie miał wątpliwosci :) a i gabaryty oczywiscie na kozyść ...wiadomo kogoCo da gabarytów się zgodze ale z tą wydajnością to i tak nie wieże że BIE2 oddaje ponad 1800W 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 co do wydajnosci kadet a black ice chyba nikt nie bedzie miał wątpliwosci :) a i gabaryty oczywiscie na kozyść ...wiadomo kogoCo da gabarytów się zgodze ale z tą wydajnością to i tak nie wieże że BIE2 oddaje ponad 1800W 8Oale zeby dorównać jej 1 to musiaó byś mieć ze 4 kadety weic czy ma 100w w ta czy w ta w tamta to mnie mało obchodzi porówanj se temperaturki :) i opory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 kaski to mam ile bedzie trzeba, i tak bede kupowal po kolei, nie wszystko naraz... mysle ze na poczatek [samo CPU] to jakies conajmniej 600zł ! Kubasik nie do końca kapuje... jesli chodzi o chłodzenie reszty, to jeszcze zobaczymy, narazie tylko proc ! Nie za bardzo moge kombinowac z polozeniem chlodnicy, bo mi sie nie zmiesci do srodka... Taki uklad zapewnia mi najbardziej optymalne rozstawienie w obudowie. No, mogę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś od Kadetta, ale czy to da rade ? nie chodzi mi o to czy kadet ma byc w srodku lecz o kolejnosc połączenia układu mozesz pokombinowac tak : pompa > cpu > chlodnica lub pompa > chlodnica > cpu 2 opcja jest lepszaniewiadomo jak będzie w ukladzie 5M@I_3[ moze wiekszy przeplyw wody będzie lepszy dla nukleona niz troche zimniejsza woda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Kubasik napisał: 5M@I_3[ napisał: kaski to mam ile bedzie trzeba, i tak bede kupowal po kolei, nie wszystko naraz... mysle ze na poczatek [samo CPU] to jakies conajmniej 600zł ! Kubasik nie do końca kapuje... jesli chodzi o chłodzenie reszty, to jeszcze zobaczymy, narazie tylko proc ! Nie za bardzo moge kombinowac z polozeniem chlodnicy, bo mi sie nie zmiesci do srodka... Taki uklad zapewnia mi najbardziej optymalne rozstawienie w obudowie. No, mogę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś od Kadetta, ale czy to da rade ? nie chodzi mi o to czy kadet ma byc w srodku lecz o kolejnosc połączenia układu mozesz pokombinowac tak : pompa > cpu > chlodnica lub pompa > chlodnica > cpu 2 opcja jest lepsza też mi się wydaje że 2 opcja lepsza.... Zmienie schemat i podesle ! co do wydajnosci kadet a black ice chyba nikt nie bedzie miał wątpliwosci a i gabaryty oczywiscie na kozyść ...wiadomo kogoAle Black Ice kosztuje tyle, że ja dziękuje ! A i tak nie zmieszcze tego w środku i tak ! Skombinuje jakiegoś kadeta :wink: a jak z wiatrakami na kadecie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Kubasik napisał: 5M@I_3[ napisał: kaski to mam ile bedzie trzeba, i tak bede kupowal po kolei, nie wszystko naraz... mysle ze na poczatek [samo CPU] to jakies conajmniej 600zł ! Kubasik nie do końca kapuje... jesli chodzi o chłodzenie reszty, to jeszcze zobaczymy, narazie tylko proc ! Nie za bardzo moge kombinowac z polozeniem chlodnicy, bo mi sie nie zmiesci do srodka... Taki uklad zapewnia mi najbardziej optymalne rozstawienie w obudowie. No, mogę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś od Kadetta, ale czy to da rade ? nie chodzi mi o to czy kadet ma byc w srodku lecz o kolejnosc połączenia układu mozesz pokombinowac tak : pompa > cpu > chlodnica lub pompa > chlodnica > cpu 2 opcja jest lepsza też mi się wydaje że 2 opcja lepsza.... Zmienie schemat i podesle ! co do wydajnosci kadet a black ice chyba nikt nie bedzie miał wątpliwosci a i gabaryty oczywiscie na kozyść ...wiadomo kogoAle Black Ice kosztuje tyle, że ja dziękuje ! A i tak nie zmieszcze tego w środku i tak ! Skombinuje jakiegoś kadeta :wink: a jak z wiatrakami na kadecie ?najlepiej zeshroudowany 12x12 , papsta 17,2 tez nie zaszkodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Kubasik napisał: 5M@I_3[ napisał: kaski to mam ile bedzie trzeba, i tak bede kupowal po kolei, nie wszystko naraz... mysle ze na poczatek [samo CPU] to jakies conajmniej 600zł ! Kubasik nie do końca kapuje... jesli chodzi o chłodzenie reszty, to jeszcze zobaczymy, narazie tylko proc ! Nie za bardzo moge kombinowac z polozeniem chlodnicy, bo mi sie nie zmiesci do srodka... Taki uklad zapewnia mi najbardziej optymalne rozstawienie w obudowie. No, mogę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś od Kadetta, ale czy to da rade ? nie chodzi mi o to czy kadet ma byc w srodku lecz o kolejnosc połączenia układu mozesz pokombinowac tak : pompa > cpu > chlodnica lub pompa > chlodnica > cpu 2 opcja jest lepsza też mi się wydaje że 2 opcja lepsza.... Zmienie schemat i podesle ! co do wydajnosci kadet a black ice chyba nikt nie bedzie miał wątpliwosci a i gabaryty oczywiscie na kozyść ...wiadomo kogoAle Black Ice kosztuje tyle, że ja dziękuje ! A i tak nie zmieszcze tego w środku i tak ! Skombinuje jakiegoś kadeta :wink: a jak z wiatrakami na kadecie ?Kadet to dobra opcja do tego shoud i wiatrak 120 i temperatury git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 heh ja bym odpuscil ta chlodnice - moze lepiej cos takiego?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25129425 jakby cos to zagladnij do Sprzedam - pare osob chce sie pozbyc blokow wodnych (nie bede ukrywal ze ja tez - Uriel2) mozesz zaoszczedzic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 a dlaczego mam odpuscic ? duzo osob ma kadety i sa zadowolone ! a co takiego szczegolnego w tej z allegro ? oprocz tego ze drozsza prawie 2 razy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 a dlaczego mam odpuscic ? duzo osob ma kadety i sa zadowolone ! a co takiego szczegolnego w tej z allegro ? oprocz tego ze drozsza prawie 2 razy ?Jakie dwa razy chodzi po tyle co kadetówka tyle że łada jest ciut wydajniejsza ale ta na aukcji ma powyginane finy przyjżyj się :D Bież kadeta jest git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 hmm ja mowilem o tej ktora ty proponowales :] a nie o kadecie ;p kadet tez moze byc ale lada wydajniejsza ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 jezeli jeden kadte bedzie malo wydajny przy 3 blokach, to przeciez moge dokupic drugiego i wlaczyc 2 chłodnice w układ, nie ?? A czy jest taka możliwość z pompkami ? np. 2 pompki Eheim 1048 ?? PS czy papst duzo lepszy od zwyklego wentyla 12x12 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 jezeli jeden kadte bedzie malo wydajny przy 3 blokach, to przeciez moge dokupic drugiego i wlaczyc 2 chłodnice w układ, nie ?? A czy jest taka możliwość z pompkami ? np. 2 pompki Eheim 1048 ?? PS czy papst duzo lepszy od zwyklego wentyla 12x12 ?? Dwie chłodnice zawsze możesz mieś. Ogłulnie lepiej mieźć jedną dobrą pompkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 czyli lepiej od razu Eheima 1250 ? :/ kurde, 100zł więcej :( a co z tym wentylem ? slyszalem, ze papsty mniej wydajne niz normalny 12x12 ! czy to prawda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 czyli lepiej od razu Eheima 1250 ? :/ kurde, 100zł więcej :( a co z tym wentylem ? slyszalem, ze papsty mniej wydajne niz normalny 12x12 ! czy to prawda ?Papsty się nie opłaca są mniej wydajne ale ciche czasami na allegro można dorwać coś fajnego lepiej kup mj1200 zamiast tego eheiema jest tani ok. 90 zł a równie wydajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 wali mi cisza, ja chce wydajnosc ! i tak bedzie na 12V... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 czyli lepiej od razu Eheima 1250 ? :/ kurde, 100zł więcej :( a co z tym wentylem ? slyszalem, ze papsty mniej wydajne niz normalny 12x12 ! czy to prawda ?Papsty się nie opłaca są mniej wydajne ale ciche czasami na allegro można dorwać coś fajnego lepiej kup mj1200 zamiast tego eheiema jest tani ok. 90 zł a równie wydajny.coooooooo ???????????? papst 17,2 mniej wydajny od 12x12 na tym samym napieciu ? smiesz zartowac :? co do pompy to polecam hydoraL30 , parametry takie jak w eheimie , a cena duzo mniejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 czyli lepiej od razu Eheima 1250 ? :/ kurde, 100zł więcej :( a co z tym wentylem ? slyszalem, ze papsty mniej wydajne niz normalny 12x12 ! czy to prawda ?Papsty się nie opłaca są mniej wydajne ale ciche czasami na allegro można dorwać coś fajnego lepiej kup mj1200 zamiast tego eheiema jest tani ok. 90 zł a równie wydajny.coooooooo ???????????? papst 17,2 mniej wydajny od 12x12 na tym samym napieciu ? smiesz zartowac :? co do pompy to polecam hydoraL30 , parametry takie jak w eheimie , a cena duzo mniejsza Właśnie o ta nazwa wyleciała mi z głowy kup hydoraL30 o to mi chodziło dzienki Kubasik :D Kubasik gdzie tu widzisz 17,2 Papsta my tu rozmawiamy papst 12 kontra inny wentyl 12 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 czyli lepiej od razu Eheima 1250 ? :/ kurde, 100zł więcej :( a co z tym wentylem ? slyszalem, ze papsty mniej wydajne niz normalny 12x12 ! czy to prawda ?Papsty się nie opłaca są mniej wydajne ale ciche czasami na allegro można dorwać coś fajnego lepiej kup mj1200 zamiast tego eheiema jest tani ok. 90 zł a równie wydajny.coooooooo ???????????? papst 17,2 mniej wydajny od 12x12 na tym samym napieciu ? smiesz zartowac :? co do pompy to polecam hydoraL30 , parametry takie jak w eheimie , a cena duzo mniejsza Właśnie o ta nazwa wyleciała mi z głowy kup hydoraL30 o to mi chodziło dzienki Kubasik :D Kubasik gdzie tu widzisz 17,2 Papsta my tu rozmawiamy papst 12 kontra inny wentyl 12 :Dmyslalem ze o wczesniej przezemnie wspomnianym 17,2 :D :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 czyli lepiej od razu Eheima 1250 ? :/ kurde, 100zł więcej :( a co z tym wentylem ? slyszalem, ze papsty mniej wydajne niz normalny 12x12 ! czy to prawda ?Papsty się nie opłaca są mniej wydajne ale ciche czasami na allegro można dorwać coś fajnego lepiej kup mj1200 zamiast tego eheiema jest tani ok. 90 zł a równie wydajny.coooooooo ???????????? papst 17,2 mniej wydajny od 12x12 na tym samym napieciu ? smiesz zartowac :? co do pompy to polecam hydoraL30 , parametry takie jak w eheimie , a cena duzo mniejsza Właśnie o ta nazwa wyleciała mi z głowy kup hydoraL30 o to mi chodziło dzienki Kubasik :D Kubasik gdzie tu widzisz 17,2 Papsta my tu rozmawiamy papst 12 kontra inny wentyl 12 :Dmyslalem ze o wczesniej przezemnie wspomnianym 17,2 :D :) A propo gdzie można dostać takie 17,2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 czyli lepiej od razu Eheima 1250 ? :/ kurde, 100zł więcej :( a co z tym wentylem ? slyszalem, ze papsty mniej wydajne niz normalny 12x12 ! czy to prawda ?Papsty się nie opłaca są mniej wydajne ale ciche czasami na allegro można dorwać coś fajnego lepiej kup mj1200 zamiast tego eheiema jest tani ok. 90 zł a równie wydajny.coooooooo ???????????? papst 17,2 mniej wydajny od 12x12 na tym samym napieciu ? smiesz zartowac :? co do pompy to polecam hydoraL30 , parametry takie jak w eheimie , a cena duzo mniejsza Właśnie o ta nazwa wyleciała mi z głowy kup hydoraL30 o to mi chodziło dzienki Kubasik :D Kubasik gdzie tu widzisz 17,2 Papsta my tu rozmawiamy papst 12 kontra inny wentyl 12 :Dmyslalem ze o wczesniej przezemnie wspomnianym 17,2 :D :) A propo gdzie można dostać takie 17,2 Allegro. Jeżeli nic nie ulegnie zmianie, to powinny się niedługo ponownie pojawić za 45zł za sztukę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 www.allegro.pl ;) a gdzie szukać tych pompek ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...