RS Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Witam mamy siec w 2 blokach, bloki polaczone sa swithami firmy Eusso ( 200 zeta ) kabel miedzy nimi ma dlugosc kolo 70 metrow, jest napewno dobry , sprawdzalem miernikiem, koncowki zacisniete prawidlowo, polaczenie niedziala, uplinki dzialaja oba, ale iezdiala zadna kombinaca uplink z normalnym wejsciem, dla jaj sprawdzilem w ten sposob ze : 1 blok SWITH <---70m----> 2 blok Hub <--1m-->SWITH i dziala, oco chodzi ? odleglosci miedzy swithami niemoga byc az takie ? z hubami dziala do 100 metrow, Wszytkie swithe i hub oraz kable itp sa sprawne a moze nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 ktorys ze switchy szwankuje... zrob zamiast kabelka na wprost (uplink) cross-over i podlacz do zwyklego portu w tym 2 switchu.. moze pomoze... 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grippen Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Najprawdopodobniej padł którys z up-linków (często się to zdarza podczas np. burzy jeśli urzadzenia nie sa odpowiednio zabezpieczone, np. Protec-Netami) - spróbuj zrobic crosa i podpiąć to zwykłego portu. Wtedy powinno ruszyc. Odległośc max w swichach sa takie same jak w przypadku hubów - 100m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Mozna zapobiec paleniu sie portow urzadzeniem o nazwie "NetProtector". Instaluje sie przed hubem(switchem) z 1 i z 2 strony kabla... od czasu gdy zamontowalem cosik takiego nie zjaral sie zaden hub - a jest ich okolo 20! http://www.sklep.gral.pl/podzespoly/index_...pis.php?id=1286 powinno zapobiec dalszym klopotom... jesli oczywiscie padl port :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Witam mamy siec w 2 blokach, bloki polaczone sa swithami firmy Eusso ( 200 zeta ) kabel miedzy nimi ma dlugosc kolo 70 metrow, jest napewno dobry , sprawdzalem miernikiem, koncowki zacisniete prawidlowo, polaczenie niedziala, uplinki dzialaja oba, ale iezdiala zadna kombinaca uplink z normalnym wejsciem, dla jaj sprawdzilem w ten sposob ze : 1 blok SWITH <---70m----> 2 blok Hub <--1m-->SWITH i dziala, oco chodzi ? odleglosci miedzy swithami niemoga byc az takie ? z hubami dziala do 100 metrow, Wszytkie swithe i hub oraz kable itp sa sprawne a moze nie ? 1. Napisz jaka predkość, 100 czy 10, bo do 100-ki są troche wyższe wymagania np. apropos kabla (kat 5). 2. Jeżeli są to słicze jakiejś firmy krzak, mogą mieć poprostu za słabe wzmocnienie sygnału jak na 70 m, czego dowodem jest to że jak wstawiłeś pomiędzy nie huba to zadziałało (hub jest poprostu wzmacniaczem sygnału). Spróbuj przetestować te słicze na mniejszej odległości a zobaczysz że zadziała. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 jeszcze jedno. ten kabel jest w powietrzu czy w ziemi? jesli w ziemi zobacz czy nie lezy w wodzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 1 Biało/Pomarańczowy 2 Pomarańczowy 3 Biało/Zielony 4 Niebieski 5 Biało/Niebieski 6 Zielony 7 Biało/Brązowy 8 Brązowy Zastosuj tą kolejność, a będzie działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Jak są zacisniete wtyczki? Bo na takiej odległości jesli wykorzystasz jako kable to przesyłu dwa kable które są parą (są owiniete do okoła siebie) to powstaną zakłucenia i [gluteus maximus] zbita... nie mozesz zrboic N, BN, P, BP, Z, BZ, Br,BBr... Wiem to z doświadczenie... sam miałem taki problem ale na 40m... Zacisnij tak... Pomarańcz, BiałoPom, BiałoZiel,Niebieski, Bial Niebis, Ziel, BiałBrąz, Braz.. Patrząc od lewej (wtyczka zatrzaskiem w dół). Oczywiscie tylko 4 przewody są wykorzystywane ale nie pamietam które a taki układ jaki podałem jest na 100% sprawdzony... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grippen Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 no ale to jest kabel prosty (uplink-port) jesli chcesz bez uplinku (port-port) to zastosuj crossa: biało-zielony zielony buiałopomarańczowy niebieski biało-niebieski pomarańczowy biło-brązowy brązowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 1 Biało/Pomarańczowy 2 Pomarańczowy 3 Biało/Zielony 4 Niebieski 5 Biało/Niebieski 6 Zielony 7 Biało/Brązowy 8 Brązowy Zastosuj tą kolejność, a będzie działać. Mój post nie jest zgapieniem z w/w poprostu jak ja zacząłem pisac to go jeszcze nie było :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 1 Biało/Pomarańczowy 2 Pomarańczowy 3 Biało/Zielony 4 Niebieski 5 Biało/Niebieski 6 Zielony 7 Biało/Brązowy 8 Brązowy Zastosuj tą kolejność, a będzie działać. Mój post nie jest zgapieniem z w/w poprostu jak ja zacząłem pisac to go jeszcze nie było :)Co do postów to luz - mi też już się to zdarzyło, ale napisałeś złą kolejność bo pierwszy ma być Biało/pomarańczowy. Chyba że podałeś cross. Ta konfiguracja którą podałem działa na 100% bo teraz specjalnie wyciągnąłem wtyczke z mojej sieciówki i patrzyłem zaciskiem na dół, licząc od lewej strony. Działa na długości 115m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 1 Biało/Pomarańczowy 2 Pomarańczowy 3 Biało/Zielony 4 Niebieski 5 Biało/Niebieski 6 Zielony 7 Biało/Brązowy 8 Brązowy Zastosuj tą kolejność, a będzie działać. Mój post nie jest zgapieniem z w/w poprostu jak ja zacząłem pisac to go jeszcze nie było :)Co do postów to luz - mi też już się to zdarzyło, ale napisałeś złą kolejność bo pierwszy ma być Biało/pomarańczowy. Chyba że podałeś cross. Ta konfiguracja którą podałem działa na 100% bo teraz specjalnie wyciągnąłem wtyczke z mojej sieciówki i patrzyłem zaciskiem na dół, licząc od lewej strony. Działa na długości 115m. Wierz mi ze ta moja konfiguracja tez bedzie dzialala... ;) Ja nie bazuje na teorii tylko praktyce... bo jak zaczalem robic moja siec (ok 30 kompów w bloku) to nie mialem wiedzy zadnej... wszystko co wiem to z praktyki ;) hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...