Skocz do zawartości
szaman84

jaka pamiec 8rda+?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy do osiagniecia FSB 200 wystarcza mi nonamy pc3200 ? Mam 8rda+ bartona 2500 i chce go przekrecic na 3200. Czy lepiej sie zaoptrzyc w cos firmowego ? Twinmosy cl2,5 (w rozsadnej cenie).. ewentualnie co proponujecie do 500 zl ? prosilbym rowniez o namiary gdzie kupic

(btw.. szukalem i jedenoznacznej odpowiedzi nie znalazlem, wiec jesli ktos ma napisac zebym poszukal niech sobie daruje i ominie temat;-) )

dziekuje z gory za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

twinmosy sa spoko ale ja kupilbym hynix-y sa tanie(cena porownywalna z twinmosami) i ladnie sie kreca ale "gryzly" sie z epoxami rev 1.x wiec sprawdz jaka masz plytke ja mam 8rda3i rev3.1 i nie bylo problemow z ta pamiecia koszt 248zl za 256mb pc3200 w netkomie w kielcach (dzisiaj kumpel kupil)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też ostatnio zastanawiałem się jaką pamięć kupić do tej płyty. No nameów bym nie polecał bo czytałem że Epox ich nie lubi, a u mnie to się sprawdziło, po miesiącu pracy na nonameach płyta się zbuntowała i nie chciała wystartować z ta opamiecią pomimo że była sprawna i na innych sprzętach działała.

Ja kupiłem Geile 400 cl 2.5 za 267zł i jestem zadowolony. Komp chodzi normalnie na 3200+, 0 problemów. W dzisiejszych czasach ciezko chyba kupic nowa markową pamięć w tej cenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie w temacie.

Mam Bartona 2500+ i płytę EPOX 8RDA+ Pro.

Aktualnie wycisnalem z niego 2300mHz. Do tego mam pamięci Kingstona 512 pc3200 i chyba z ich powodu napotykam pewien problem:

w oknie właściwości widać coś takiego:

http://mprzybysz.com.pl/vollenweider/phalanx/Clipboard01.bmp

Takie paski widać często na jasnych kolorach, najczęśćiej w fullscreen np irfanviewa. Są one stałej szerokości. Czerwone paski zawsze widac np. w oknie wlasciwosci ekranu, tam na dole wsrod szarosci. Gdy to okno przeciagne "pozaswiat" i wroce z nim na ekran - paskow nie ma. Gdy zmienie zakladke, pojawiaja sie na nowo. Domyślałem się że to błąd albo z powodu proca, albo pamięci. Grafika jest sprawna na pewno, błąd powtarzał się na różnych kartach: sapphire 9550, gigabyte 9550, geforce mx 440.

Mało tego... Gra w Half Life 2, a przede wszystkim NFSU2 to masakra. Wszędzie łamią się tekstury i pojawiają przekłamania. Do tego - komentarz jak wyżej - błąd występuje na wszystkich kartach, więc przekłamanie z proca albo ramu..

Nie wiem jak ustawić pamięci by problem się nie pojawiał, jeśli to pamięci wina.. Z kolei próbując wycisnąć wyższe obroty z bartona - gdy tylko zmieniam fsb to system się nie podnosi, z tego więc wnioskuję że pamięci są niestabilne... Nie bardzo się znam więc to tylko domysły.

Kostki w CPU-Z początkowo nie wykrywały sie wcale (w zakładce memory podana była tylko wielkośc kości - 512MB) teraz jednak podaje wiecej danych:

FSB:DRAM 1:1

CAS# Latency 3.0 clocks

RAS to CAS# Delay 3 clocks

RAS# Precharge 3 clocks

Cycle Time (Tras) 8 clocks

pozostałych nie podaje. podobnie zakładka spd, nie podaje nic, a widziałem gdzieniegdzie że ludziom się wyświetla. Pomożcie, już się zastanawiam nad kupnem hynixów, a tu może ja coś źle ustawiłem..

Edytowane przez Phalanx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi