Skocz do zawartości
Chrisstoff

Abit NF7-S - problem z temperaturami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam dziwny problem z odczytem temperatury przez tą płytę.

Obecnie posiadam bartona 2500+ ustawionego na 3200+ [1,725v], chłodzenie wodne oparte o nukleona 1 i chlodnice black ice pro 2 [2 wiatraki na 7v] no i mam niezle jaja z odczytami temperatury!

W obecnej chwili od prawie dwoch godzin leci sobie prime95 + inne progsy, zajmujac 100% procesor a temperatura z 32 stopni przy starcie podniosla sie do 35...

Pewnie wszystko byloby ok, gdyby nie to, ze gdy zrobie restart i wstanie system to okaze sie ze temperatura jest juz 36 i po 2h zrobi sie 39 albo 40.

I od rauz powiem, ze nie chodzi tutaj o grzanie wody, poniewaz taka sytuacja moze nastapic nawet po 24h wylaczonego kompa.

Temperatura w pokoju sie nie zmienia, bo choduje zwierzaczki, ktore nie lubia zmian temperatur i jest ona raczej stala na poziomie 26-28 stopni.

Niestety obecnie nie posiadam termometra, ktorego moglbym tam podlozyc, ani nie mam zamiaru kupowac takowego za 50zl, bo nie o to biega, nie zalezy mi na dokladnym odczycie temperatury, tlyko na jego stabilnosci!

To nie jest wina biosu, poniewaz nawet po zmianie jest identyczna sytuacja.

Nic w systemie miedzy odczytami sie nie zmienia.

No nie wiem jakie jeszcze informacje by sie Wam przydaly...

Prosze o jakies wskazowki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta tak już ma. Gdy wstaje mocno wychłodzona - to niskie temp pokazuje, a po resecie wzrastają o ok.5 stC - umnie jest jesszcze gorzej -np. wczoraj cały dzień miałem 42stC podczas WWW+eMule a 46stC pod obciążeniem, dzisiaj mam 54stC WWW+emule, 58stC obciążenie.

Piszą o tym w temacie http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=30376

(Wszystko o --> Abit nf7 (S) - złote rady ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze dla mnie to nie jest wyscig temperatur, bo nie po to mi chlodzenie wodne. Nie zalezy tez mi na dokladnym pomiareze - wystarczy do porownan temperatura z czujnika, tylko zeby dobra byla.

Co do temp to zarowno w wersji 21 jak i 22,23 tak i w 24 jest tak samo. Co do tego wygrzewania to tez mi sie to nie widzi bo nie raz najpierw mialem 40 na starcie a potem mialem 35, wiec to raczej nie wygrzewanie.

Trudno... bedzie mnie to irytowalo ale niech sobie bedzie.

Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie hcodzi o to ze starczy ci odczyt z czujnika tylko jakis " miare normalny" ... po prostu NF7 maja tak ze robia raz taka temp raz inna .. i wszystkich to wqrza ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...